back arrow

EK 2024 | SPEELSTEDEN

Hamburg

Speelstad Hamburg Europees Kampioenschap

Hamburg is een van de 10 speelsteden tijdens het EK 2024 in Duitsland. De inwoners van Hamburg zijn de Duitsers met het hoogste gemiddelde inkomen, en dat kun je ook zien aan de stad. Met de Elbe die vanuit Duitsland naar de zee stroomt is speelstad Hamburg ook zeer bekend als havenstad. Daarnaast beschikt Hamburg ook over een internationaal vliegveld: Hamburg Airport (HAM). Een aantal feitjes over Hamburg:
  • Afstand (vanaf Utrecht): 443 km
  • Dichtstbijzijnde vliegveld: Hamburg Airport (HAM)
  • Inwonersaantal: 1.904.444 (2020)
  • Voetbalclub(s): HSV, St. Pauli
  • Stadion(s): Volkspark stadion, Millerntor-Stadion
Wist je dat Hamburg de grootste stad van Duitsland is, na speelstad Berlijn? Tevens is de stad Hamburg de belangrijkste havenstad van Duitsland. Niet geheel onlogisch, gezien de ligging en dat het de op één na grootste stad is van onze oosterburen. Hamburg ligt op 319,24km (hemelsbreed) afstand van de Nederlandse grens.

Wedstrijden speelstad Hamburg

Check hier alle wedstrijden die in het Volksparkstadion gespeeld worden!

Vervoer in speelstad Hamburg

Het OV is in Hamburg erg goed geregeld. Het gehele openbaar vervoer wordt geregeld door het bedrijf HVV. Wij zijn natuurlijk geen reisleiders, dus voor alle info verwijzen wij je gewoon naar de app of website van HVV. Het mooie is: tijdens het EK mag iedere supporter gratis reizen als je een kaartje hebt! Er zijn (snel)bussen, metro’s, rechtstreekse treinverbinding, pontjes, dus keuze te over.

Bezienswaardigheden in Hamburg

Hamburg is meer dan alleen de Reeperbahn. Zo is de stad bekend om de hoogwaardige en moderne architectuur, levendige wijken, de haven en de vele parken die de stad rijk is. Bezienswaardigheden vind je veel rondom de Binnenalster, de waterplas in het centrum. Daarnaast zijn de Hamburger Rathaus, de St. Michaelskirche en Staatsoper bezienswaardigheden. Van de rijke geschiedenis tot de levendige culturele scene, inclusief talloze restaurants, er is voor ieder in de stad Hamburg wat wils. Er zijn heel veel leuke wijken in Hamburg: Altona, Eimsbüttel, HafenCity, Eppendorf, St. Georg, Schanzenviertel, St. Pauli en Alstadt & Neustadt. Dus, ben jij deze zomer in Hamburg? Dan hoef jij je niet te vervelen!

Historie met EK’s of WK’s

Hamburg beschikt over twee voetbalstadions, maar alleen het stadion van HSV werd tijdens het WK 2006 ook gebruikt als speelstadion. Ook in 1974 (WK) en het EK 1988 was Hamburg een speelstad. Zo werd op 14 juni 1974 de wedstrijd DDR (Oost-Duitsland) - Australië hier gespeeld voor 17.000 toeschouwers, terwijl de wedstrijd van 18 juni 1974 tussen West-Duitsland en Australië 53.300 toeschouwers trok. De afsluitende groepswedstrijd tussen West-Duitsland en de DDR in het Volksparkstadion was met 60.200 de drukstbezochte in Hamburg. Verder werden er in '74 geen wedstrijden gespeeld in Hamburg. Het Europees kampioenschap voetbal in '88 staat bij veel Nederlanders nog in het geheugen gegrift. Een EK met slechts 8 deelnemers, terwijl er tegenwoordig 36 landen meedoen. In Hamburg werd in '88 de halve finale tussen West-Duitsland en Nederland (1-2) gespeeld, een beladen duel. Echte voetbalfans herinneren zich misschien nog wel dat Koeman het shirt van Thon langs zijn achterwerk haalde... Het WK 2006 dan. Een WK met veel meer deelnemers, en dus ook meer wedstrijden. Hamburg was speelstad van achtereenvolgens:
  • 10 juni 2006: Argentinië - Ivoorkust (2-1)
  • 15 juni 2006: Ecuador - Costa Rica (3-0)
  • 19 juni 2006: Saoedi-Arabië - Oekraïne (0-4)
  • 22 juni 2006: Tsjechië - Italië (0-2)
  • 30 juni 2006: Italië - Oekraïne (3-0)
De ontmoeting tussen Italië en Oekraïne vond plaats in de kwartfinale. In de halve finale versloeg Italië gastland Duitsland met 0-2, om vervolgens Frankrijk in de finale na penalty's te verslaan. Deze duels vonden plaats in de grote steden Stuttgart en Berlijn.

Relevante artikelen

thumbnail

Speelstad Dusseldorf

Düsseldorf is de hoofdstad van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen.

5 min leestijd

thumbnail

Speelstad Leipzig

Leipzig is een kreisfreie Stadt en na Berlijn de grootste stad van de voormalige DDR.

5 min leestijd