back arrow

EK 2024 | SPEELSTEDEN

Gelsenkirchen

SPEELSTAD GELSENKIRCHEN

Gelsenkirchen is met de Veltins-Arena één van de tien speelsteden tijdens het EK 2024 in Duitsland. De thuisbasis van voetbalclub Schalke 04 is het decor van drie groepswedstrijden een achtste finale. Gelsenkirchen is een kreisfreie Stadt en het resultaat van veel gemeentelijke herindelingen. Het belangrijke Rijn-Herne kanaal splitst de stad in een noordelijk en een zuidelijk deel. De stad valt qua bestuur meteen onder de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Opmerkelijk: maar liefst een kwart van de inwoners van speelstad Gelsenkirchen had op 31 december 2020 een niet-Duits staatsburgerschap. Een aantal feitjes over Gelsenkirchen:Afstand (vanaf Utrecht): 175 kmDichtstbijzijnde vliegveld: Düsseldorf International Airport (DUS)Inwonersaantal: 259.105 (2020)Voetbalclub(s): Schalke 04Stadion: Veltins Arena

Wedstrijden EK 2024 Gelsenkirchen

Check hier alle wedstrijden die in de Veltins Arena gespeeld worden! Op 16 juni 2024 wordt de eerste groepswedstrijd gespeeld. Daarnaast wordt in de knock-out fase één van de achtste finales gespeeld in speelstad Gelsenkirchen. Nederland speelt tijdens het EK 2024 voetbal niet in de Veltins Arena. Portugal, uitkomend in groep F, speelt wel in speelstad Gelsenkirchen. Zij spelen hier een groepswedstrijd tegen Georgië.

Openbaar Vervoer (OV) Gelsenkirchen EK 2024

Supporters die wedstrijdkaarten hebben voor het EK 2024 in speelstad Gelsenkirchen hebben recht op een travelpass die 36 uur geldig is. Hiermee kunnen ze gratis reizen via de openbare vervoersmogelijkheden van de VRR (Verkehrsverbund Rhein-Ruhr) en de VRS (Verkehrsverbund Rhein-Sieg). Het openbaar vervoernetwerk met de gratis vervoersmogelijkheden beperkt zich niet tot de stadsgrenzen, dus je kunt de volledige omgeving verkennen, waaronder steden als Keulen, Düsseldorf en Dortmund.

Bezienswaardigheden

Gelsenkirchen is gelegen in het bedrijvige Noordrijn-Westfalen en is onderverdeeld in vijf Stadtbezirken Nord, Ost, Mitte, West en Süd. Elk van de Stadtbezirken is weer onderverdeeld in stadsdelen. Veel toeristische trekpleisters heeft Gelsenkirchen niet, maar het is ingesloten door steden als Essen, Düsseldorf, Dortmund en Munster. Hierdoor is een bezoek aan speelstad Gelsenkirchen en de nabije omgeving meer dan de moeite waard.

Historie met EK's of WK's

Gelsenkirchen heeft in de Veltins-Arena een stadion met een capaciteit van 61.673 zitplaatsen. De arena werd in 2001 in gebruik genomen onder de naam Arena AufSchalke en is altijd het speelstadion geweest voor de lokale Schalke 04. De Veltins-Arena is een officieel speelstadion tijdens het EK 2024. Er zijn in totaal 10 EK stadions. Hiermee krijgen de wedstrijden van het EK uit 2006 een vervolg, toen Gelsenkirchen gastheer was van vier wedstrijden in de groepsfase en een kwartfinale. De kwartfinale was de memorabele kwartfinale tussen Engeland en Portugal. Portugal bereikte de kwartfinale door Nederland in de achtste finale met 1-0 te verslaan en was ook in de kwartfinale succesvol. Nadat de reguliere speeltijd in 0-0 was geëindigd, kwamen de beide ploegen in de verlenging op schot. Portugal mocht zich met een 3-1 overwinning halve finalist noemen. In de halve finale was Frankrijk echter te sterk voor de Portugezen. Gastland Duitsland strandde ook in de halve finales tegen de latere Europees kampioen Italië. Overigens was de Veltins-Arena ook het decor van de finale van de Champions League op 26 mei 2004. FC Porto won destijds van AS Monaco. Na een 3-0 overwinning mocht het de trofee omhoog houden als winnaar.

Relevante artikelen

thumbnail

Dusseldorf

Düsseldorf is de hoofdstad van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen.

5 min leestijd

thumbnail

Groep F EK 2024

Tsjechië, Turkije, Georgië, of toch Portugal? Op papier is Portugal favoriet, maar of dat in de praktijk ook zo is...

5 min leestijd