back arrow

EK 2024 | SPEELSTEDEN

DÜSSELDORF

Düsseldorf, met de Merkur Spiel-Arena, is één van de tien verschillende speelsteden van het EK Voetbal 2024. Het stadion behoort op wedstrijddagen van de Duitse Tweede Bundesliga toe aan Fortuna Düsseldorf. Het stadion heeft een dak dat gesloten kan worden en een speciaal verwarmingssysteem dat het complex kan verwarmen in de winter. Zo kon het stadion in 2011 bijvoorbeeld dienst doen als locatie voor het Eurovisie Songfestival.

Speelstad Düsseldorf EK 2024

Düsseldorf is de hoofdstad van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen (zevende stad van de Bondsrepubliek). De stad dankt haar naam aan het riviertje de Düssel, dat hier in de Rijn uitmondt. Het is een misvatting dat de stad onderdeel uitmaakt van het Ruhrgebied, want het ligt daar net ten zuiden van. Wel maakt Düsseldorf onderdeel uit van het Metropoolgebied Rijn-Ruhr. De agglomeratie Rhein-Ruhr is een van de grootste industriegebieden in Europa en het grootste in Duitsland. Düsseldorf, met de Merkur Spiel-Arena, is één van de tien verschillende speelsteden van het EK Voetbal 2024. Het stadion behoort op wedstrijddagen van de Duitse Tweede Bundesliga toe aan Fortuna Düsseldorf. Het stadion heeft een dak dat gesloten kan worden en een speciaal verwarmingssysteem dat het complex kan verwarmen in de winter. Zo kon het stadion in 2011 bijvoorbeeld dienst doen als locatie voor het Eurovisie Songfestival. Een aantal feitjes over Düsseldorf:
  • Afstand (vanaf Utrecht): 193 km
  • Dichtstbijzijnde vliegveld: Düsseldorf International Airport (DUS)
  • Inwonersaantal: 620.523 (2020)
  • Voetbalclub(s): Fortuna Düsseldorf
  • Stadion: Merkur Spiel-Arena

Wedstrijden in speelstad Düsseldorf

Gastland Duitsland heeft in totaal tien speelsteden, waaronder Düsseldorf. Check hier alle wedstrijden die in de Merkur Spiel-Arena gespeeld worden! Er worden maar liefst 3 groepswedstrijden, een achtste finale en een kwartfinale gespeeld in Düsseldorf.

Vervoer in speelstad Düsseldorf EK 2024

Supporters die wedstrijdkaarten hebben voor het EK 2024 in Düsseldorf hebben recht op een travelpass die 36 uur geldig is. Hiermee kunnen ze gratis reizen via de openbare vervoersmogelijkheden van de VRR (Verkehrsverbund Rhein-Ruhr) en de VRS (Verkehrsverbund Rhein-Sieg). Het openbaar vervoernetwerk met de gratis vervoersmogelijkheden beperkt zich niet tot de stadsgrenzen, dus je kunt de volledige omgeving verkennen, waaronder steden als Keulen, Gelsenkirchen, Essen en Dortmund. Het centraal station bevindt zich op een reisafstand van ongeveer 15-20 minuten van de Merkur Spiel Arena.

Bezienswaardigheden in speelstad Düsseldorf

DDüsseldorf ligt in het midden van de Rijnvlakte, overwegend aan de rechteroever van de rivier de Rijn. Alleen de wijken Düsseldorf-Oberkassel, Düsseldorf-Niederkassel, Düsseldorf-Heerdt en Düsseldorf-Lörick liggen aan de linker Rijnoever. Wie wel eens een kerstmarkt heeft bezoekt in deze Duitse stad, weet hoe fraai en leuk je er kunt winkelen. Een van de drukste winkelstraten van Duitsland is de Schadowstraße in Düsseldorf, maar wie gezien wil worden verkast snel naar de Königsallee. Deze exclusieve winkelstraat met fraai stedenbouwkundig karakter en exclusieve winkels geldt als de P.C. Hooftstraat van Duitsland. Ook de moeite van het bezoeken waard is Altstadt. De Altstadt van Düsseldorf wordt wegens de vele kroegen ook de "längste Theke der Welt" (de langste bar van de wereld) genoemd. Hier en daar kan men in de oude stadskern nog heel oude, onder monumentenzorg staande huizen en andere historische gebouwen vinden (vallen onder het culturele erfgoed). Wie daar graag vertoeft raden we een bezoek aan het stadhuis en de kasteeltoren uit 1386 zeker aan. De stad Düsseldorf is zeker de moeite waard om te bezoeken.

Historie EK's & WK's in Düsseldorf

De Merkur Spiel-Arena heette niet altijd zo. Het stadion met het verschuifbare dak ging in het verleden ook wel door het leven als de LTU Arena en de ESPRIT Arena. Het stadion heeft nog weinig geschiedenis, want het werd pas in 2002 gebouwd ter vervanging van het Rheinstadion. Het stadion werd tot op heden nog niet ingezet voor belangrijke voetbalwedstrijden tijdens een EK of een WK. Voor het eerst is Düsseldorf speelstad op een groot eindtoernooi aankomende zomer. Naast Fortuna Düsseldorf speelden ook de American Footballers van Rhein Fire hun thuiswedstrijden in dit stadion. Dit deden ze vanaf de oplevering van het stadion tot het einde van de NFL Europe in 2007, de competitie waarin Rhein Fire uitkwam. De Merkur Spiel Arena heeft een capaciteit van ruim 54.600 plaatsen. Net iets minder dan de Mercedes-Benz Arena van VfB Stuttgart (60.441).

Relevante artikelen

thumbnail

Speelstad Frankfurt

Rijd je er over de snelweg, dan weet je direct waar je bent: Frankfurt!

5 min leestijd

thumbnail

Speelstad Leipzig

Leipzig is een kreisfreie Stadt en na Berlijn de grootste stad van de voormalige DDR.

5 min leestijd