back arrow

EK 2024 | SPEELSTEDEN

BERLIJN

Speelstad Berlijn

Berlijn is de hoofdstad van Duitsland en met 3.866.385 inwoners (30 juni 2023) tevens de grootste stad van het land en van de Europese Unie. De stad ligt in het noordoosten van Duitsland, aan de rivier de Spree en is een toeristische trekpleister. De stad wordt omsloten door de deelstaat Brandenburg en heeft een belangrijke rol vervuld in de wereldgeschiedenis voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Berlijn is een hotspot voor de creatieve industrie, onderzoeksfaciliteiten en media bedrijven en bovendien een continentale hub voor lucht- en spoorvervoer. Met het historische Olympiastadion heeft de hoofdstad maar liefst zes wedstrijden naar zich toe weten te trekken. Het stadion wordt tijdens de reguliere Duitse competitie bespeeld door Hertha BSC. Het Olympiastadion is één van de tien speelsteden tijdens het EK 2024 in Duitsland. Er worden drie groepswedstrijden, een achtste finale, een kwartfinale en de grote EK-finale op 14 juli om 21.00 uur in het stadion gespeeld. Check hier de overige speelsteden voor het EK 2024. Een aantal feitjes over Berlijn:
  • Afstand (vanaf Utrecht): 640 km
  • Dichtstbijzijnde vliegveld: Berlijn Brandenburg (BER)
  • Inwonersaantal: 3.866.385 (2023)
  • Voetbalclub(s): Hertha BSC, Union Berlin
  • Stadion: Olympiastadion

EK 2024

Het EK 2024 speelt zich af in Duitsland. Het gastland maakt vanzelfsprekend deel uit van het Europees kampioenschap en hoefde zich dan ook niet te kwalificeren.

Wedstrijden EK 2024 Berlijn

Lees hier alles over de wedstrijden die in het Olympiastadion worden gespeeld! Op dinsdag 25 juni 2024 speelt het Nederlands elftal een groepswedstrijd in Berlijn. Ons Oranje neemt het dan op tegen Oostenrijk.

Openbaar vervoer (OV) Berlijn EK 2024

Supporters die wedstrijdkaarten hebben voor het EK 2024 in Berlijn hebben recht op een travelpass die 36 uur geldig is. Hiermee kunnen ze gratis reizen via de openbare vervoersmogelijkheden van de VBB (Verkehrsverbund Berlin Brandenburg). Het openbaar vervoernetwerk in Berlijn is zeer doordacht en bestaat uit verschillende modaliteiten, zoals de tram en de ondergrondse metro. Ook bussen en treinen rijden en zorgen voor verbinding. De gratis vervoersmogelijkheden beperken zich niet tot de stadsgrenzen, dus geniet van de omgeving.

Bezienswaardigheden Berlijn

Met de belangrijke rol die Berlijn heeft gespeeld op het wereldtoneel in de geschiedenis is het niet verwonderlijk dat de hoofdstad van Duitsland een toeristische trekpleister is en een van meest gewilde bestemmingen in Europa. De Brandenburger Tor en de Potsdamer Platz zijn ‘must see’, maar de onmiskenbare blikvanger is natuurlijk de Berlijnse muur. De muur wist de twee stadsdelen oost en west jarenlang van elkaar te scheiden. Checkpoint Charlie is een museum dat aan deze tijd herinnert en waar de herinneringen je naar de keel grijpen. Buiten het EK om is de stad zeker nog een bezoekje waard, want het staat bekend om het hoog ontwikkelde culturele leven met de vele festivals en een bruisend nachtleven. Deze mooie stad bestaat naast de architectonische bezienswaardigheden voor 22% uit natuur en parken en 6% uit meren, rivieren en kanalen.

Historie EK's en WK's in Berlijn

Het Olympiastadion in Berlijn is de plek waar op 14 juli 2024 de finale van het Europees kampioenschap wordt gespeeld. Maar er werd natuurlijk al veel eerder in ditzelfde stadion sportgeschiedenis geschreven en niet alleen op voetbalgebied. Het op één na grootste stadion werd in 1936 gebouwd voor de Olympische Spelen van datzelfde jaar met een capaciteit van over de 100.000 zitplaatsen. Hier vierde de Amerikaanse atleet Jesse Owens zijn grootste prestaties. Tijdens de WK’s van 1974 en 2006 dienden het stadion als decor voor wedstrijden in de groepsfases. Daarnaast was het twee keer kort achter elkaar gastheer van een topaffiche. Duitsland versloeg Argentinië tijdens de kwartfinale op het WK van 2006 met 4-2 na penalty's en tien dagen later stuurde Italië nemesis Frankrijk gedesillusioneerd naar huis in de WK -finale. Nadat de wedstrijd na reguliere tijd in 1-1 was geëindigd, werd het uiteindelijk 5-3 na penalty's en kroonde de Italianen zich tot wereldkampioen. Het Nederlands elftal heeft nog niet eerder op een groot toernooi gespeeld in Berlijn.

Relevante artikelen

thumbnail

Hamburg

Hamburg, de stad van de bruggen, architectuur en nog veel meer!

5 min leestijd

thumbnail

Frankfurt

Rijd je er over de snelweg, dan weet je direct waar je bent: Frankfurt!

5 min leestijd