back arrow

FORMULE 1

Voorbeschouwing GP Bahrein F1 race 2024

Red Bull torenhoog favoriet voor winst F1 Bahrein Grand Prix

Max Verstappen is kandidaat nummer één om aan het einde van het F1 GP Wereldkampioenschap op het hoogste podium te staan en zijn vierde F1 GP wereldtitel op rij te behalen. Het woestijnstaatje Bahrein geeft aankomende vrijdag 29 februari het startschot van het F1 GP Wereldkampioenschap, dat de coureurs langs 24 circuits leidt op weg naar de ontknoping in december. In de buurt van Sakhir, dichtbij de hoofdstad Manam, wordt op het Bahrein International Circuit de eerste race van het seizoen gereden. Onder kunstlicht. Net als bij de vorige editie van het F1 GP Wereldkampioenschap start de race terwijl het nog licht is en is de finish pas na zonsondergang. Het eiland in het Midden-Oosten staat pas sinds vorig seizoen in het boekje van overwinningen van Max Verstappen. De regerend wereldkampioen reed deze Arabische race al veelvuldig, maar wist pas bij de laatste editie te domineren.

Met kop en schouders

Iedereen kijkt naar Max Verstappen om zijn succes van de race van vorig jaar te herhalen. Het lijkt er sinds de lancering van de nieuwe RB20 bolide van Red Bull namelijk op alsof de regerend constructeurskampioen dit seizoen van de concurrentie is weggelopen. Dit werd ook duidelijk bij de wintertest vorige week, die niet geheel toevallig ook op het Bahrein International Circuit werd gehouden. Red Bull steekt er met de auto in ieder geval met kop en schouders bovenuit en Ferrari lijkt de leiding te hebben over het deelnemersveld daarachter. Van Charles Leclerc en Carlos Sainz kunnen redelijkerwijs mooie races worden verwacht, naar aanleiding van hun prestaties tijdens de wintertest. Ook de wagens van Mercedes en McLaren vallen in de categorie die enigszins mee zouden moeten kunnen met het geweld van de nieuwe Red Bull lijn. Het enige dat Red Bull nog van de leg lijkt te kunnen brengen is het oordeel over teambaas Christian Horner, die grensoverschrijdend gedrag wordt verweten en alle media-aandacht op eist. Met de belangrijke eerste Grand Prix voor de boeg wil de racestal waarschijnlijk voorkomen dat Horner het middelpunt van de belangstelling wordt, alhoewel de koelbloedige Verstappen er waarschijnlijk geen nacht minder om zal slapen.
promotional image

Kolfje naar de hand

Op het Bahrein International Circuit liet Verstappen vorig jaar bij de eerste race zijn absolute dominantie zien. Het terrein is dan ook een kolfje naar de hand van de Red Bull bolides. Het circuitontwerp van de Duitse architect Hermann Tilke is zeer gevarieerd en daarom een goede eerste test op de F1 GP kalender. Op de drie lange rechte stukken kunnen de wagens met veel vermogen voor verschillen zorgen, terwijl in het tweede gedeelte van het circuit technische vaardigheden van de coureurs worden verwacht. In deze bochtige sectie zitten doordraaiers verwerkt en worden de stop-and-go skills getest. Bovendien heeft Bahrein grote uitloopstroken, waardoor inhalen wordt aangemoedigd en er best een aanvallende strijd kan ontstaan, voornamelijk tussen bocht 1 en 4.

Temperatuur en putdeksel

In totaal telt een lap 5,4 kilometer en moeten de coureurs er 57 rondes uitpersen. De coureurs hoeven deze editie niet in de rats te zitten over hoge temperaturen in Bahrein, want uitgerekend op de racedagen is de temperatuur zeer aangenaam. Wel moeten de coureurs beducht zijn op loszittende putdeksels. Net als vorig jaar november in Las Vegas speelt een losse putdeksel namelijk al enkele dagen de hoofdrol. Tijdens de testdagen moest de race twee keer worden stilgelegd vanwege een losgeraakte putdeksel. Om er voor te zorgen dat het tijdens dit raceweekend niet opnieuw fout gaat, heeft de organisatie er voor gekozen de afvoerput te vullen met beton. Daarnaast worden alle andere afvoerputten en bijbehorende putdeksels op het circuit uitvoerig gecontroleerd om veel chagrijn te voorkomen.

F1 op TV kijken

Net als vorig jaar zijn alle F1-weekenden ook dit jaar te zien bij Viaplay, dat sinds 2023 de uitzendrechten van de Formule 1 heeft in Nederland. De Grand Prix van Bahrein start op vrijdag met trainingen en de race zelf is op 2 maart. Vanwege het tijdsverschil is de daadwerkelijke race in de meeste tijdzones op zaterdag te zien en is de kop eraf. Check hier alle starttijden, de circuits en de complete F1-stand.