back arrow

SPORT

Wat zijn de kansen voor Oranje om zich te kwalificeren voor het EK 2024?

Laatste update 13-02-2024

5 min leestijd

promotional image

De kwalificatie voor het EK 2024 in Duitsland nadert zijn ontknoping. Engeland, Oostenrijk, Schotland, Spanje, Turkije, Frankrijk, België, Portugal en vanzelfsprekend gastland Duitsland wisten zich al te plaatsen voor het Europees Kampioenschap. Het Nederlands elftal ontbreekt met nog 2 speelrondes op het programma in dit rijtje. Hoe staat Ons Oranje ervoor? Wij lichten de kansen op het plaatsen voor het EK 2024 uit.

Groep B

In Groep B van de kwalificatiecyclus staan er nog 2 speelrondes voor de boeg. Frankrijk is in de poule van Ons Oranje al zeker van een ticket voor het Europees Kampioenschap in Duitsland. Les Bleus wisten te imponeren in de poule van Nederland, Griekenland, Ierland en Gibraltar met maar liefst 18 punten uit 6 groepswedstrijden. Het doelsaldo van de Fransen is dan ook indrukwekkend: 13-1.
Kortom, Frankrijk was duidelijk een maatje te groot voor de groepsgenoten. Ook het Nederlands elftal werd tweemaal verslagen door de mannen van Didier Deschamps (4-0 & 1-2). Ondanks deze nederlagen heeft Oranje uitstekende papieren om zich ook de kwalificeren voor het EK 2024. De eerste 2 van Groep B plaatsen zich namelijk voor het Europees Kampioenschap in Duitsland.
Na 6 poulewedstrijden staat de teller voor Nederland op 12 punten. Evenveel als achtervolger Griekenland, maar dat lijkt zo goed als kansloos ten opzichte van Ons Oranje. De Grieken hebben één wedstrijd meer gespeeld dan het Nederlands elftal en spelen alleen nog tegen Frankrijk. Daarnaast won de ploeg van Ronald Koeman tweemaal van Griekenland, waardoor het onderlinge resultaat in het voordeel van het Nederlands elftal is.

Nederland - Ierland

Komende zaterdag is de Johan Cruijff ArenA het toneel voor Nederland - Ierland. Een overwinning tegen de nummer 4 van Groep B is voor Oranje voldoende om zich te plaatsen voor het EK 2024. De Ieren zijn al uitgeschakeld en dus lijkt dit voor het Nederlands elftal de ideale tegenstander om zich te plaatsen voor het Europees Kampioenschap bij onze Oosterburen. Sterker nog, voor Ierland zou het zelfs gunstig zijn om van Oranje te verliezen. Check hier waarom dit het geval is.
De bookmakers zijn hier ook op de hoogte van. Een zege van Nederland in eigen land levert je slechts 1.15 keer je inzet op. Ondanks de afwezigheid van velen basiskrachten beschikt bondscoach Koeman met spelers als Xavi Simons, Cody Gakpo en Virgil van Dijk over meer dan voldoende kwaliteiten om Ierland te verslaan en zich dus te plaatsen voor het EK Voetbal in Duitsland.

Gibraltar - Nederland

De laatste wedstrijd van de kwalificatiecyclus voor het Europees kampioenschap is Gibraltar - Nederland. De thuisploeg is na 6 duels in Groep B nog altijd puntloos en lijkt voor het Nederlands elftal de ideale tegenstander om de kwalificatiecampagne in stijl af te sluiten. Sterker nog, Gibraltar wist tijdens deze EK-kwalificatie nog niet te scoren.
In De Kuip werd Gibraltar eerder dit kalenderjaar met 3-0 verslagen. Het was een schande dat er met ‘slechts’ 3-0 werd gewonnen, zo wist het Nederlands elftal 49 (!) doelpogingen af te vuren. Ter vergelijking, Gibraltar kwam in de thuisbasis van Feyenoord tot geen enkel schot. De 3 eerdere ontmoetingen met Gibraltar werden door Oranje allemaal gewonnen: 3-0, 6-0 & 0-7.

Conclusie

Het Nederlands elftal hoeft slechts één van de laatste 2 duels te winnen en dan plaatst het zich voor het EK in Duitsland. Met Ierland en Gibraltar als tegenstanders lijken wij ons dus geen zorgen hoeven te maken over de eventuele afwezigheid van Oranje op het Europees Kampioenschap van komende zomer.