Davis Cup 2024: jouw volledige gids

Laatste update 13-09-2024

6 min leestijd

Davis Cup 2024

De Davis Cup Finals 2024 staan op het punt te beginnen. Vanaf 10 september 2024 strijden onder andere TeamNL en titelverdediger Italië om de felbegeerde eindzege. Bij BetCity houden wij van kennis en weetjes, en in dit artikel vind je dan ook alle relevante informatie over de Davis Cup 2024.

Davis Cup

Voor de volledigheid even een uitleg over de Davis Cup. Slimmer spelen betekent dat je weet waar je op wed. De Davis Cup is een internationaal landenteamtoernooi voor tennis, waarin zowel het enkel- als het dubbelspel aan bod komt. In totaal nemen er achttien landen deel aan de Davis Cup Finals, die gespeeld wordt op hardcourt. Tijdens deze editie is ook Nederland van de partij. De landen zijn verdeeld over vier groepen, waarin de beste twee teams zich plaatsen voor de knock-outfase van de Davis Cup. Elke wedstrijd in de groepsfase van de Davis Cup Finals bestaat uit drie tennispartijen: twee enkelspelen en één dubbelspel. Het land dat de meeste van deze drie wedstrijden wint, bereikt de volgende ronde. De wedstrijden in de knock-outfase van de Davis Cup Finals worden gespeeld in een best-of-three format, wat betekent dat het eerste land die twee sets wint, de wedstrijd wint. Bij een 2-0 voorsprong is de wedstrijd dus al voorbij, om belasting van de spelers te minimaliseren. Een makkie, toch?

Davis Cup 2024

Italië, Nederland, Australië, Duitsland, Chili, Canada, Verenigde Staten, Finland, Groot-Brittannië, Slowakije, Tsjechië, België, Spanje, Brazilië en Argentinië hebben zich geplaatst voor de poulefase van de Davis Cup Finals. De groepsindeling voor de Davis Cup Finals 2024 is als volgt:
  • Groep A (Bologna): Italië, Nederland, België en Brazilië
  • Groep B (Valencia): Australië, Tsjechië, Frankrijk en Spanje
  • Groep C (Zhuhai): Duitsland, Slowakije, de Verenigde Staten en Chili
  • Groep D (Manchester): Canada, Finland, Groot-Brittannië en Argentinië
In groep A is Nederland gekoppeld aan Italië, België en Brazilië. Met name de Italianen zien wij als tennisliefhebbers liever niet: zij wonnen vorig jaar de Davis Cup. In 2023 werd Australië in de finale met 0-2 verslagen. In de kwartfinale van dit toernooi won Italië met 2-1 van Nederland. Bij de Italianen krijgen toppers Jannik Sinner en Lorenzo Musetti rust. Matteo Berrettini is de grote vedette aan de kant van de titelverdediger en hij wordt aangevuld door Flavio Cobolli, Matteo Arnaldi, Andrea Vavassori en Simone Bolelli. België wordt vertegenwoordigd door Zizou Bergs, Joris De Loore, David Goffin, Sander Gillé en Joran Vliegen. Thiago Seyboth Wild, Thiago Monteiro, Felipe Meligeni Alves, Gustavo Heide, João Fonseca en Rafael Matos reizen namens Brazilië af naar Bologna. De twee beste teams van de poule plaatsen zich voor de knock-outfase van de Davis Cup Finals, die van 19 tot en met 24 november 2024 in Malaga wordt gehouden. Onze voorspelling is dat Italië en Nederland zich in groep A plaatsen voor de volgende ronde!

Davis Cup Nederland

Nederland doet ook mee aan de Davis Cup. TeamNL bestaat uit Tallon Griekspoor, Botic van de Zandschulp, Jesper de Jong, Wesley Koolhof en Jean-Julien Rojer. In februari 2024 won Nederland in Groningen met 3-2 van Zwitserland. Dankzij deze nipte zege wist TeamNL zich te plaatsen voor de Davis Cup Finals. Hierin zijn de Nederlanders in groep A gekoppeld aan België, Brazilië en Italië. De laatstgenoemde is de favoriet in deze poule, maar TeamNL acht een plek bij de eerste twee realistisch. Oranje boven! Bij BetCity zijn wij niet vies van wat kennis en weetjes. De laatste twee edities van de groepsfase van de Davis Cup Finals werden door TeamNL gewonnen. In 2023 won Nederland poule D, met Finland, de Verenigde Staten en Kroatië als tegenstanders. In 2022 bleef TeamNL in groep D met Kazachstan, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk foutloos. In beide gevallen werden de Nederlanders echter in de kwartfinale uitgeschakeld.

Davis Cup Nederland programma

Het TeamNL Davis Cupteam is in de groepsfase van de Davis Cup Finals geplaatst in groep A met België, Brazilië en Italië. Deze wedstrijden vinden tussen 10 en 15 september plaats in Bologna.
  • 10 september: Nederland - België (1-2)
  • 12 september: Nederland - Brazilië (2-1)
  • 15 september: Italië - Nederland (15:00 uur)
De knock-outfase wordt in november 2024 in Malaga gespeeld. Net als vorig jaar is Malaga, de toeristische trekpleister onder de Nederlanders, de host van de Davis Cup Finals. Wij zetten het programma van de knock-outfase voor jou op een rijtje.
Fase
Datum
Kwartfinale
19, 20 & 21 november 2024
Halve finale
22 & 23 november 2024
Finale
24 november 2024

Prijzengeld Davis Cup

Het totale prijzengeld van de Davis Cup bedraagt $20.000.000, omgerekend €18.289.200. In 2019 werd de prijzenpot van de Davis Cup aanzienlijk verhoogd, naar het hierboven genoemde bedrag. De winnaars van dit internationale tennistoernooi verdienen sindsdien €3.160.000, terwijl ook de verliezend finalist €2.225.000 ontvangt. Ondanks de recente verhoging van het prijzengeld komt het bedrag van de Davis Cup niet in de buurt van een pak’m beet Wimbledon of Australian Open.
Ronde
Nationale bond
Spelers
Groepsfase
€256.000
€515.000
Kwartfinale
€515.000
€1.100.000
Halve finale
€643.000
€1.300.000
Verliezend finalist
€725.000
€1.500.000
Winnaars
€1.060.000
€2.100.000

Veelgestelde vragen over de Davis Cup 2024 (FAQ)

Bekijk hieronder de antwoorden op de veelgestelde vragen omtrent de Davis Cup 2024.

Waar wordt de Davis Cup gespeeld?

De Davis Cup Finals wordt op verschillende locaties gespeeld. Groep A van Nederland wordt in Bologna (Italië) afgewerkt. Poule B vindt plaats in Valencia (Spanje), terwijl groep C en D in respectievelijk Zhuhai (China) en Manchester (Engeland) worden gespeeld. De knock-outfase van de Davis Cup Finals wordt in Malaga (Spanje) afgewerkt.

Waar wordt de Davis Cup uitgezonden?

De Davis Cup kijk je natuurlijk bij... BetCity! Wereldtoppers als Carlos Alcaraz, Novak Djokovic en onze eigen Tallon Griekspoor zijn op de Davis Cup live te zien bij BetCity. Dát is pas service! De Davis Cup is ook dit jaar live te volgen bij Ziggo Sport. Een prima plan b, na BetCity natuurlijk. Ziggo Sport zendt het hele jaar door alle ATP 1000 en 500 toernooien uit, inclusief het Nederlandse toernooi ABN AMRO Open en dus ook de Davis Cup.

Altijd als eerste op de hoogte van onze laatste promoties? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!