back arrow

SPORT

Spotlight: Rafael Leão

Laatste update 21-05-2024

5 min leestijd

Spotlight Rafael Leão

Rafael Alexandre Conceição Leão, kortweg Rafael Leão, is een van de toptalenten in het hedendaagse voetbal. De Portugees schittert wekelijks in het legendarische shirt van AC Milan. Wij zetten Rafael Leão voor jou in de spotlight.

Jeugd(opleiding) Rafael Leão

Rafael Leão is op 10 juni 1999 geboren in Almada, Portugal. In 2007 begon hij met voetballen bij Foot 21. Zijn dienstverband bij de Franse club bleef beperkt tot slechts één jaar, zo tekende Rafael Leão in 2008 bij Sporting CP. Bij de oude club van Cristiano Ronaldo, een van de favorieten om topscorer te worden op het EK 2024, maakte de Portugees op 11 februari 2018 zijn debuut voor het eerste elftal. Tijdens de 2-0 gewonnen competitiewedstrijden tegen CD Feirense kwam Rafael Leão in de 69e minuut binnen de lijnen voor oud-PSV'er en oud-Twentenaar Bryan Ruiz. Rafael Leão kwam in zijn eerste seizoen voor Sporting CP tot drie wedstrijden. Na dit seizoen liet de club vanwege ongeregeldheden rond de club zijn contract verscheuren. In de zomer van 2018 tekende Rafael Leão transfervrij bij Lille OSC. In zijn eerste seizoen in de Ligue 1 was de Portugees in 24 competitiewedstrijden bij tien doelpunten betrokken: acht goals en twee assists.

Stap naar AC Milan

Na slechts één seizoen bij Lille OSC vertrok Rafael Leão uit de Ligue 1. AC Milan toonde interesse en de Portugees was direct overtuigd door de Italiaanse topclub. Ondanks zijn marktwaarde van 'slechts' €15.000.000 telde AC Milan maar liefst 49,5 miljoen euro neer voor de diensten voor de linksbuiten van Lille OSC. Met de kennis van nu is het een uitstekende keuze gebleken. Rafael Leão vertegenwoordigt een marktwaarde van €90.000.000, aldus Transfermarkt.com. Met deze transferwaarde is de aanvaller van AC Milan na Victor Osimhen (110 miljoen euro) en Lautaro Martínez (110 miljoen euro) de speler met de hoogste marktwaarde in de Serie A.

Salaris Rafael Leão

In de zomer van 2023 tekende Rafael Leão bij AC Milan een nieuw contract. Bij deze contractverlenging kwam ook een salarisverhoging voor de oud-aanvaller van Sporting CP en Lille OSC kijken. Rafael Leão strijkt jaarlijks een bedrag van €5.000.000 netto op, aldus Fabrizio Romano. Onder meer de Italiaanse transfermarktexpert maakte een melding van een afkoopsom in het vernieuwde contract van Rafael Leão. De linksbuiten van AC Milan is op te pikken voor een bedrag van maar liefst 175 miljoen euro. De elegante aanvaller staat tot medio 2028 onder contract bij de 19-voudig landskampioen. Lees hier alle salarissen die uitgekeerd worden in de Eredivisie.

Debuut Portugal

Rafael Leão maakte deel uit van verschillende Portugese nationale jeugdelftallen voordat hij zijn debuut maakte voor het Portugese voetbalelftal. Rafael Leão maakte zijn debuut voor de Seleção das Quinas tijdens een oefeninterland tegen Qatar in 2021, waarin Portugal met 3-0 won. De linksbuiten was direct goed voor een assist. Sinds het WK 2022 is Rafael Leão een vaste basisklant bij Portugal. Ook onder bondscoach Roberto Martínez is dit het geval. Weet Rafael Leão tijdens het EK 2024 in Duitsland zijn stempel te drukken?

Rafael Leão erelijst

In de prijzenkast van Rafael Leão zijn een aantal trofeeën terug te vinden. In 2016 won de Portugees met zijn land het EK -17. In het seizoen 2021/22 won de publiekslieveling van AC Milan zijn eerste hoofdprijs in het voetbal. Met I Rossoneri werd Rafael Leão op overtuigende wijze kampioen van Italië. In dit seizoen werd de linksbuiten ook uitgeroepen tot Speler van het Jaar in de Serie A.

Statistieken voor Rafael Leão

Na Sporting CP en Lille OSC is Rafael Leão bij AC Milan terechtgekomen. In de Italiaanse modestad maakt de Portugees veel indruk en naar verluidt zou de stijlvolle aanvaller in de belangstelling staan van Paris Saint-Germain. De Parijzenaren zien in Rafael Leão een van de potentiële opvolgers van Kylian Mbappé. Wij zetten de statistieken van de rechtspoot voor jou op een rijtje.
Betcity Nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte van onze laatste promoties? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!