Hoe lang duurt een rugbywedstrijd?

Laatste update 28-08-2024

3 min leestijd

promotional image

Rugby is een attractieve en spannende sport! In de basis zijn de spelregels eenvoudig en overzichtelijk. Twee teams strijden voor de winst. Een rugbyteam moet proberen de bal over de achterlijn van de tegenstander zien te krijgen. Het verdedigende rugbyteam krijgt de taak om de opponent te hinderen in de aanval.

Belangrijkste rugbyregels

De aanvallers mogen niet vooruitlopen met de bal. Het verplaatsen van de bal kan enkel door de bal te gooien naar een teamgenoot, maar dat mag alleen achteruit of zijwaarts. Overigens mag de bal wel vooruit worden gespeeld met de voet. Beide ploegen bestaan uit 15 spelers. Punten kan een team ook verkrijgen door de bal tussen de doelpalen te spelen, bijvoorbeeld na een penalty. Simpele regels, maar toch zijn er genoeg sportliefhebbers die weinig weten over rugby. Een veelgestelde vraag is bijvoorbeeld hoe lang een rugbywedstrijd duurt!

Speeltijd bij rugby

Een rugbywedstrijd duurt 80 minuten. Het gaat om twee helften van 40 minuten. Een gelijkspel is een mogelijkheid bij rugby. In dat geval volgt er een verlenging van 10 minuten. In veel gevallen wint in de verlenging het team dat als eerste scoort, ook wel een Golden Point genoemd. Er zijn ook varianten van rugby die minder lang duren, zoals het populaire Rugby Sevens. Zoals de naam al verklapt duurt een wedstrijd tweemaal 7 minuten, oftewel 14 minuten over de gehele wedstrijd.

Rugby op de Olympische Spelen 2024

Rugby Sevens zal op de Olympische Spelen 2024 worden gespeeld. De unieke variant biedt onwijs veel vermaak. Beide teams beschikken over 7 spelers, maar alsnog zal er op een heel rugbyveld worden gespeeld. De teams bestaan voornamelijk uit klassieke ‘backs’. Dat zorgt voor een snellere wedstrijd en meer punten. Natuurlijk kan je bij BetCity gaan wedden op Rugby Sevens of één van de andere sporten. Enkele andere sporten die langskomen zijn tennis en Formule 1!

Altijd als eerste op de hoogte van onze laatste promoties? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!