back arrow

EK 2024 | SPEELSTEDEN

Dortmund

Dortmund EK 2024

De speelstad Dortmund ligt net als speelstad Gelsenkirchen in het bedrijvige Ruhrgebied in deelstaat Noordrijn-Westfalen. Het Signal Iduna Park met vaste bespeler Borussia Dortmund (bekend van de supporters van de Gelbe Wand) is één van de tien speelsteden tijdens het EK 2024 in Duitsland. Het Signal Iduna Park is met een capaciteit van 81.360 toeschouwers het grootste stadion van het EK en heeft daarom tijdens het internationale kampioenschap ook de meeste wedstrijden toebedeeld gekregen. Er wordt hier ook een achtste finale en een halve finale gespeeld. Dortmund is gastheer van maar liefst zes wedstrijden, net zoals speelsteden Berlijn en München. Dortmund is de grootste stad van het Ruhrgebied en ook één van de oudste steden uit het westen van Duitsland. De welvaart in de stad is gebouwd op mijnbouw en staalindustrie en dat zie je terug in de hoeveelheid gebouwen met een industrieel erfgoed. De stad beschikt over een eigen vliegveld, een grote haven en een metronetwerk. Dortmund staat bekend om haar bier. Een aantal feitjes over Dortmund:
  • Afstand (vanaf Utrecht): 209 km
  • Dichtstbijzijnde vliegveld: Dortmund Airport (DTM)
  • Inwonersaantal: 587.696 (2020)
  • Voetbalclub(s): Borussia Dortmund
  • Stadion: Signal Iduna Park

Wedstrijden in speelstad Dortmund

In Dortmund worden onder meer Frankrijk - Polen (juni 2024) en de tweede halve finale (juli 2024) afgewerkt. Check hier alle wedstrijden die in het Signal Iduna Park gespeeld worden!

Openbaar Vervoer (OV) Dortmund EK 2024

Supporters die wedstrijdkaarten hebben voor het EK 2024 in Dortmund hebben recht op een travelpass die 36 uur geldig is. Hiermee kunnen ze gratis reizen via de openbare vervoersmogelijkheden van de VRR (Verkehrsverbund Rhein-Ruhr) en de VRS (Verkehrsverbund Rhein-Sieg). Het openbaar vervoernetwerk met de gratis vervoersmogelijkheden beperkt zich niet tot de stadsgrenzen, dus je kunt de volledige omgeving verkennen, waaronder steden als Keulen, Düsseldorf en Gelsenkirchen.

Bezienswaardigheden in speelstad Dortmund

Dortmund is de grootste stad uit het Ruhrgebied en bestaat uit liefst 12 Stadtbezirke (districten), die zijn onderverdeeld in 63 verschillende wijken. De grote stad profileert zich als internationale architectuurstad met moderne wolkenkrabbers, inkoopcentra en kantoorgebouwen. De oude binnenstad kent enkele bouwwerken die bepalend zijn voor het stadsbeeld en dus zeker de moeite van een bezoek waard zijn. De Reinoldikirche, met de klok die tijdens de Tweede Wereldoorlog werd beschadigd, is één van de highlights die je in Dortmund bezocht moet hebben. Wie de rijke geschiedenis in wil stappen, brengt een bezoek aan de kolenmijn Zollern Dortmund. De mijn maakt deel uit van het Westfaals museum voor industriecultuur. De mijn uit 1904 beschikte over de modernste installaties uit haar tijd en sinds haar definitieve sluiting in 1968 bewaard gebleven. Een prachtig staaltje Jugendstil architectuur.

Historie met EK's of WK's

Het Signal Iduna Park Stadion is met een capaciteit van 81.360 toeschouwers het grootste stadion van het EK. Waar normaal de supporters van Borussia Dortmund de show stelen, daar is ook al regelmatig EK- en WK-geschiedenis geschreven. Het stadion kent een rijke historie en geschiedenis wordt er ook geschreven tijdens het EK 2024. Tot aan 1 december 2005 heette het stadion het Westfalenstadion. Tijdens het WK van 1974 was dit stadion al in gebruik en min of meer het thuisstadion van het Nederlands elftal. Oranje kwam er drie keer in actie. Het speelde in de eerste ronde gelijk tegen Zweden (0-0), maar won van Bulgarije (4-1) en van Brazilië (2-0). De doelpunten van Johan Neeskens en Johan Cruyff staan velen nog op het netvlies gebrand. Ook tijdens het WK van 2006 was er veel bedrijvigheid in Dortmund. Maar liefst zes wedstrijden stond de camera op het BVB stadion Dortmund in Dortmund speelstad gericht, waaronder de ontmoeting tussen Brazilië en Ghana in de achtste finale (3-0). Ook de halve finale tussen Duitsland en Italië werd in dit stadion afgewerkt. Het betekende echter de aftocht van Die Mannschaft door een 0-2 verlies na verlenging tegen latere wereldkampioen Italië.

Relevante artikelen

thumbnail

Speelstad Dusseldorf

Düsseldorf is de hoofdstad van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen.

5 min leestijd

thumbnail

Speelstad Frankfurt

Rijd je er over de snelweg, dan weet je direct waar je bent: Frankfurt!

5 min leestijd