Alles over de Vuelta Vrouwen

Laatste update 28-08-2024

8 min leestijd

promotional image

De La Vuelta España Femenina is één van de bekendste wielerkoersen voor vrouwen. De Ronde van Spanje staat al sinds 2015 op het programma. De organisatie is in handen van de Amaury Sport Organisation. Een jaar na het debuut van de Vuelta Dames werd bekendgemaakt dat de koers deel uit zou gaan maken van de UCI Women’s World Tour. De ronde veranderde van een eendaags evenement in een meerdaagse koers. De Vuelta voor vrouwen duurt een week.

Geschiedenis van de La Vuelta Femenina

De Ronde van Frankrijk voor vrouwen keerde in 2014 terug. Dankzij de Nederlandse renster Marianne Vos mochten de profwielrensters weer deelnemen aan de La Course by Le Tour de France. Het duurde niet lang voordat er ook een eendagswedstrijd kwam van de La Vuelta Femenina. De vrouwen mochten in 2015 voor de eerste keer deelnemen aan de Madrid Challenge. Het ging in de eerste drie jaar om een eendagskoers van 87 kilometer door de Spaanse hoofdstad. In 2017 en 2018 werd er een etappe aan de vrouwenkoers toegevoegd. De deelneemsters moesten vanaf dat moment ook een tijdrit afleggen. Ieder seizoen kwam er een etappe bij, waardoor de Vuelta voor vrouwen langzaamaan een echte meerdaagse wielerkoers werd. Sinds 2023 bestaat de La Vuelta Feminina uit zeven etappes. Het femenina parcours staat bekend als uitdagend, zo krijgen de rensters ook te maken met een aankomst bergop en een ploegentijdrit.

Winnaars La Vuelta Femenina

In 2015 werd de allereerste editie van de La Vuelta Femenina georganiseerd. De winst ging naar de Amerikaanse Shelley Olds, terwijl de Nederlandse Kirsten Wild genoegen moest nemen met de 3e plaats! De wielerkoers werd al meermaals gewonnen door een Nederlandse wielrenster. Annemiek van Vleuten kroonde zich al driemaal tot de winnaar. Bekijk hieronder de winnaars van alle edities van de Vuelta voor vrouwen:
  • 2015: Shelly Olds (Verenigde Staten)
  • 2016: Jolien D’Hoore (België)
  • 2017: Jolien D’Hoore (België)
  • 2018: Ellen van Dijk (Nederland)
  • 2019: Lisa Brennauer (Duitsland)
  • 2020: Lisa Brennauer (Duitsland)
  • 2021: Annemiek van Vleuten (Nederland)
  • 2022: Annemiek van Vleuten (Nederland)
  • 2023: Annemiek van Vleuten (Nederland)
  • 2024: Demi Vollering (Nederland)

Nederlands succes La Vuelta Femenina 2024

In 2024 ging niet alleen de winst naar Demi Vollering! De 2e plaats werd een prooi voor haar landgenoot Riejanne Markus van Team Visma - Lease a Bike. Onze partner wist ook de groene trui te winnen, want die mocht Marianne Vos in ontvangst nemen. Het bergklassement werd eveneens gewonnen door Vollering. De La Vuelta Femenina 2024 had dan ook een Oranje-tintje!

Altijd als eerste op de hoogte van onze laatste promoties? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!