back arrow

SPORT

Parijs - Roubaix voorbeschouwing & wedtips

Laatste update 02-04-2024

8 min leestijd

promotional image

Na een bijzonder indrukwekkend optreden van Mathieu van der Poel in de Ronde van Vlaanderen is de wereldkampioen ook topfavoriet voor Parijs - Roubaix. Van der Poel kan niet alleen zichzelf opvolgen als winnaar, maar ook de elfde renner worden die de dubbel wint.

Parijs - Roubaix is één van de oudste wielerwedstrijden op de kalender. De eerste editie van De Hel van het Noorden werd al verreden in 1896. De wedstrijd werd bedacht door twee ondernemers uit Roubaix die werkzaam waren in de textielbranche. Kenmerkend voor de race zijn de passages over kasseistroken. Deze kasseistroken zijn anders dan de kasseien die de renners in de wedstrijden in Vlaanderen voor de wielen krijgen. In Vlaanderen gaat het om kasseien die netjes aangelegd zijn en onderhouden worden. Parijs - Roubaix gaat over paden die normaal door zware landbouwvoertuigen gebruikt worden. Dat zorgt ervoor dat de stenen schots en scheef liggen. Het is voor de renners een uitdaging is om zonder lekke band en/of valpartij van strook naar strook te rijden.

Parcours Parijs - Roubaix

De wedstrijd gaat zondag over 260 kilometer. 58 kilometer van die afstand gaat over kasseien. Deze zijn onderverdeeld in 29 sectoren. De eerste 96 kilometer van de wedstrijd kent nog geen kasseien en wordt over geasfalteerde wegen verreden. De eerste strook is Troisvilles-Inchy en gaat direct over 2200 meter. De bekendste strook in de middelste fase van de race is Het Bos van Wallers-Arenberg. Deze strook heeft vijf sterren gekregen, wat betekent dat deze strook van dik 2,5 kilometer de hoogste moeilijkheidsgraad heeft. Op deze strook vindt meestal een vorentscheidung plaats. Renners die goed zijn, vinden elkaar op de kasseien en rijden daarna door. De beslissing in de wedstrijd is al meer dan eens gevallen op de stroken op een kleine twintig kilometer van de finish. Hier volgen de stroken Camphin-en-Pevele (vier sterren) en het Carrefour de l’Arbre (vijf sterren) elkaar op voor bijna vijf kilometer onafgebroken kasseien rijden. De aankomst van de wedstrijd vindt traditioneel plaats op de wielerbaan van Roubaix. Daar rijden de renners nog een ereronde alvorens de winnaar over de streep komt.

Winnaars Parijs - Roubaix

De allereerste winnaar van de wedstrijd was de Duitser Josef Fisher. De helft van de renners die zich in hadden geschreven voor de eerste editie kwamen niet opdagen. Van de andere helft viel ongeveer zestig procent uit. Het verschil tussen winnaar Fisher en runner-up Maurice Garin was een kwartier. Recordwinnaars zijn de Belgen Roger De Vlaeminck en Tom Boonen. Beide renners wonnen de koers vier keer. Parijs - Roubaix is acht keer gewonnen door een Nederlandse renner. Peter Post was in 1964 de eerste. Zijn voorbeeld werd gevolgd door Jan Janssen (1967), Jan Raas (1982) en Hennie Kuiper (1983). Daarna moesten we tot 2001 moesten wachten op een nieuwe Nederlandse zege. In dat jaar was Servais Knaven de beste. De laatste jaren gaat het aanzienlijk beter. In 2017 was Niki Terpstra de beste in de hel. De afgelopen twee jaar was het ook Oranje boven. Dylan van Baarle won 2022, Mathieu van der Poel in 2023.

Parijs - Roubaix 2024

Het zal niemand verbazen dat Mathieu van der Poel na zijn indrukwekkende solo zege in de Ronde van Vlaanderen opnieuw de grote favoriet voor de overwinning is. Van der Poel is niet alleen zelf in grootse vorm, maar zag door de valpartij in Dwars door Vlaanderen ook enkele concurrenten wegvallen. De grootste concurrenten voor Van der Poel aanstaande zondag zijn Mads Pedersen van LIDL - Trek en zijn eigen ploeggenoot Jasper Philipsen. Philipsen werd vorig jaar tweede achter Van der Poel en heeft stiekem zijn zinnen gezet op een overwinning. Daarmee zou Philipsen hetzelfde kunstje kunnen flikken als de Duitser John Degenkolb. Hij won in 2015 zowel Milaan - Sanremo als op de wielerbaan van Roubaix.

BetCity partner Visma | Lease a Bike

Bij onze ploeg is vooral wonden likken op het moment. Visma | Lease a Bike verloor de grootste kans op monumentale winst toen Wout van Aert in Dwars door Vlaanderen onderuit ging en veel botten in zijn lichaam brak. Dat Matteo Jorgenson die wedstrijd won was niet meer dan een doekje voor het bloeden. In de Ronde van Vlaanderen reed Matteo voor wat hij waard was. Dat was niet voldoende om op het cruciale moment in de wedstrijd Mathieu van der Poel te kunnen volgen. In de kilometers die volgden moest Matteo zelfs zijn tweede plaats opgeven. Tiesj Benoot was de beste Killer Bee afgelopen zondag. Hoewel niet helemaal fit, werd Tiesj vijftiende. In Parijs - Roubaix ontbreekt Wout vanzelfsprekend ook. Onze kopmannen zijn opnieuw Matteo en ook Dylan van Baarle. Dylan won de wedstrijd onverwacht in 2022 en komt steeds beter in vorm. Ben je benieuwd naar al onze samenwerking? Hier lees je alle partnerships van BetCity.

Onze tips voor de Ronde van Vlaanderen

Parijs - Roubaix is een wedstrijd die nogal eens gewonnen wordt door een renner die van tevoren niet direct tot de favorieten behoorde. Denk maar eens aan de onverwachte zeges van Degenkolb in 2015 of aan die van Dylan. Naast topfavoriet Van der Poel tippen we daarom twee renners van wie je niet direct verwacht dat ze mee gaan doen om de zege. Het zal ons niet verbazen als ze zondag vooraan rijden. Wij hebben 3 value bets voor jou op een rijtje gezet.
  • Tip 1: Mathieu van der Poel wint (odds 2.50)
  • Tip 2: Filippo Ganna wint (odds 26.00)
  • Tip 3: Nils Politt wint (odds 29.00)
Betcity Nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte van onze laatste promoties? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!