back arrow

SPORT

Voorbeschouwing Super Bowl

Laatste update 05-07-2024

10 min leestijd

promotional image

Voor alle sporten ben je bij BetCity aan het juiste adres, en dit is voor American Football en de Super Bowl niet anders. Lees je in en speel slimmer bij BetCity! Wist je dat wij een €1 Free Bet voor iedere touchdown weggeven?

Aankomende zondag 11 februari staan de Kansas City Chiefs tegenover de San Francisco 49ers in de 48ste editie van de Super Bowl, het Amerikaanse kampioenschap American football. Het is een herhaling van de Super Bowl van vier jaar geleden. De Kansas City Chiefs versloegen de 49ers toen in de eindstrijd, die pas in het vierde kwart werd beslist (31-20).
Het belooft andermaal een spannende eindstrijd te worden tussen Kansas City Chiefs en San Francisco 49ers. San Francisco 49ers is deze editie in het Allegiant Stadium in Las Vegas licht favoriet voor de zege. Voor elke euro die je inlegt, krijg je er bij winst 1,78 euro voor terug. Dit seizoen hebben beide ploegen zich laten zien als verdedigende topteams. Tijdens het reguliere NFL-seizoen lieten de Kansas City Chiefs slechts 17,3 punten per wedstrijd toe. Hiermee eindigden zij tweede in de NFL. De San Francisco 49ers kwamen meteen hierna als derde op de ranglijst. De verdediging van de 49ers liet 17,5 punten per wedstrijd toe.

San Francisco 49ers

San Francisco leunt ook nog eens op een efficiënte aanval. Quarterback Brock Purdy is de revelatie onder de quarterbacks sinds hij twee seizoenen geleden als laatste werd gekozen in de NFL Draft. Purdy heeft tegen alle footballwetten aangeschopt en tijdens zijn eerste twee seizoenen aan het roer bij de ‘Niners 81% van al zijn wedstrijden gewonnen. Hierbij weet de quarterback ook nog eens duizelingwekkende statistieken te overleggen. Hij heeft een 111.2 passer rating, dankzij 47 touchdown passes en een gemiddelde van 9,2 yards per poging.
Purdy is een goede match met hoofdcoach Kyle Shanahan, die hem uiterst effectief weet te gebruiken. Met wapens als running back Christian McCaffery en een luchtarsenaal dat onder andere bestaat uit receivers Brandon Aiyuk en Deebo Samuel, kan Purdy goed uit de voeten. Tel daarbij de mesjokke tight end George Kittle bij op –en een verdediging die dus haar mannetje staat- en je begrijpt waarom de 49ers het seizoen zijn geëindigd met 12 overwinningen in 17 wedstrijden. Voor de ploeg uit de Bay Area is het wel zaak om de draad aanvallend weer op te pakken, want in de Play-Offs hebben ze nog niet hun ‘A-game’ kunnen laten zien. Zowel de overwinning in de Divisional Game (tegen Green Bay Packers) als in de Conference Championship (tegen Detroit Lions) vergden een uiterste krachtinspanning voor de rood-gouden formatie. Het was met de hakken over de sloot.

Kansas City Chiefs

Tegenstander Kansas City Chiefs ontdeed zich in de play-offs vrij soeverein van tegenstanders Buffalo en Baltimore. De Chiefs zijn regerend Super Bowl kampioen. Vorig seizoen wonnen zij de finale met 38-35 van de Philadelphia Eagles. De Chiefs, onder leiding van hoofdcoach Andy Reid, kunnen het eerste team worden sinds de New England Patriots in februari 2005 om de felbegeerde trofee twee keer op rij te winnen. Saillant detail: bij die ‘repeat’ van de Patriots 19 jaar geleden stond Reid als hoofdcoach aan de kant van verliezend finalist Philadelphia Eagles.
Hoofdcoach Andy Reid is een spil in het succes van de Kansas City Chiefs. Hij is nu elf jaar bij de club betrokken en de beste man heeft nog nooit meer wedstrijden verloren dan gewonnen in een seizoen. De Chiefs staan op het randje van een dynastie. Vier van de vijf laatste seizoenen maakten zij hun opwachting in de eindstrijd. Het verlengstuk van coach Reid is quarterback Patrick Mahomes.

Mahomes

Een overwinning maakt Mahomes onderdeel van een select gezelschap. Slechts vier andere quarterbacks hebben drie Super Bowl ringen om hun vingers. Tom Brady spant hierbij de kroon (7), gevolgd door Terry Bradshaw en Joe Montana (4). De prestatie van Mahomes is sowieso al wonderbaarlijk. Hij is pas 28 jaar oud en speelt al in zijn vierde finale. Hij is hiermee twee jaar jonger dan levende legende Tom Brady, die zijn vierde finale speelde in 2007 op 30-jarige leeftijd.
Mahomes leunt in de aanval op tight end Travis Kelce, die deze Super Bowl zijn eigen verhaallijn heeft. Kelce heeft namelijk verkering met wereldster Taylor Swift, één van de grootste social media influencers en artiesten ter wereld. In het gekke Amerika wordt er al halsreikend uitgekeken naar de komst van de zangeres, die daags voor het duel nog een concert geeft in Japan.
Kansas City zal de pass proberen af te wisselen met de running game. Running back Isiah Pacheco valt sinds zijn intrede in de NFL met de neus in de boter. Hij kan de eerste running back sinds 1977-1978 worden om in zijn eerste twee seizoenen meteen een basisplek toebedeeld te krijgen in de grootste eendaagse sportwedstrijd ter wereld. Pacheco werd in dezelfde NFL Draft gekozen als San Francisco 49ers quaarterback Brock Purdy. Purdy werd uiteindelijk Mr Irrelavant om als laatste te worden gekozen. Pacheco ging elf keuzes voor hem van het Draftboard.

Las Vegas

Voor één van de teams wordt het de eerste verliespartij in het Allegiant Stadium in Las Vegas. Beide teams hebben daar sinds de opening van het stadion nog niet verloren. De Kansas City Chiefs spelen er regelmatig, omdat ze in dezelfde divisie zitten als bespeler Las Vegas Raiders. In vier pogingen in het nieuwe stadion verloren ze er nog nooit. San Francisco speelde één potje in Las Vegas: een 37-34 overtime overwinning in 2022.
Heb je niks met American football? Dan leek de finale toch ook het kijken waard voor Nederlanders. Niemand minder dan Tiësto zou de wedstrijd omlijsten met zijn muziek, maar de Bredanaar moest de finale last-minute afzeggen vanwege een noodsituatie in de familie. Gelukkig bestaat de Super Bowl uit een lange lijst aan artiesten en komen de muziekliefhebbers genoeg aan hun trekken. Usher neemt bijvoorbeeld de Apple Halftime Show voor rekening. En wie weet, wellicht dat Taylor Swift voor haar ‘Swifties’ toch nog een bonus appearance verzorgt. Naar verwachting kijken circa 60 miljoen mensen wereldwijd naar de eindstrijd. Wist je dat we ook previews voor voetbalwedstrijden hebben? Check hier al onze voorbeschouwingen.