back arrow

SPORT

Voorbeschouwing & wedtips Milaan - Sanremo

Laatste update 13-03-2024

5 min leestijd

promotional image

De eerste voorjaarsklassiekers en rondes zijn al verreden, maar de lente begint pas echt als Milaan - Sanremo op het programma staat. Het eerste jaarlijkse monument op de wielerkalender luidt het voorjaar pas echt in.

Milaan - Sanremo - bijgenaamd La Primavera, de lente - is een wielerklassieker. De wedstrijd wordt al sinds 1907 verreden. De eerste editie werd gewonnen door de Fransman Lucien Petit-Breton. Hij reed de 288 kilometer die de wedstrijd telde in elf uur en vier minuten. Slechts veertien renners bereikten de finish.
Tegenwoordig leggen de renners het parcours veel sneller af. De snelste editie aller tijden werd in 1990 verreden. De Italiaan Gianni Bugno won Milaan - Sanremo in 6 uur, 25 minuten en 6 seconden. Sindsdien hebben er veel technologische ontwikkelingen plaatsgevonden in het wielrennen. Maar tot op de dag van vandaag is er niemand sneller geweest dan Bugno destijds.

Parcours Milaan - Senremo

Het parcours van Milaan - Sanremo is al vele jaren min of meer hetzelfde. In de aanloop naar de laatste honderd kilometer wordt er soms wel iets veranderd, maar de finale is klassiek. Die start met de beklimmingen van de Capo Mele, de Capo Cervo en de Capo Berta. Daarna beklimt het peloton de Cipressa en de Poggio. Vanaf de top van Poggio is het in sneltreinvaart naar de finish in de straten van de kustplaats Sanremo. Daarom wordt de Poggio gezien als belangrijkste scherprechter in deze koers.

Winnaars Milaan - Sanremo

Het parcours is klassiek, het wedstrijdverloop tot aan de Poggio voorspelbaar en dan ontploft de koers. Het is in het moderne wielrennen absoluut niet meer zeker dat een sprinter deze klassieker wint. Voorheen waren sprinters veelal favoriet voor de eindzege. Zo won de Duitse sprinter Erik Zabel de koers vier keer. Ook Oscar Freire was als sprinter vaak succesvol in Sanremo. Hij won drie keer.
Recordwinnaar is echter nog altijd de legendarische Eddy Merckx. Hij wist deze koers maar liefst zeven keer op zijn naam te schrijven. Milaan - Sanremo kent ook het nodige Oranje succes. De koers werd vier gewonnen door een Nederlandse renner. Arie den Hartog was in 1965 de eerste landgenoot die de koers won. Hij werd in 1977 opgevolgd door Jan Raas. In 1985 won Hennie Kuiper.
De vierde en laatste Nederlander die Milaan - Sanremo won, is op zaterdag 16 maart titelverdediger. Mathieu van der Poel won de editie van 2023. De huidige wereldkampioen wielrennen op de weg én in het veld demarreerde op de Poggio. Hij wist uit de greep van een elite-groepje met onder anderen Tadej Pogacar en Wout van Aert te blijven. Van der Poel kwam solo aan in Sanremo en won de koers exact 62 jaar nadat zijn grootvader Raymond Poulidor hetzelfde had gedaan.

Milaan - Sanremo 2024

Van der Poel verdedigt in Milaan - Sanremo zijn titel, maar het is nog even koffiedik kijken hoe kansrijk hij is voor een nieuwe overwinning. Na een lang veldrit seizoen besloot MVDP om wat later aan het wegseizoen van 2024 te beginnen. Van der Poel liet de Strade Bianche en de Tirreno Adriatico links liggen en zal zijn seizoen starten in deze wedstrijd.

BetCity partner Visma | Lease a Bike

Voor ons als BetCity is het natuurlijk ook heel interessant om te bekijken hoe “onze jongens” het gaan doen. Wij als partner verbonden aan het wielerteam van Visma | Lease a Bike en hebben dit seizoen al de nodige successen geboekt. We zijn, zo vinden we tenminste zelf, partner van het beste team ter wereld.
Onze grootste troef op een overwinning in Milaan - Sanremo is er dit jaar echter niet bij. Wout van Aert legt zich toe op het rijden van de Ronde van Vlaanderen en Parijs - Roubaix om te winnen. Dat betekent dat we gaan rijden met Olav Kooij als een van de kopmannen. Dat het met zijn vorm wel goed zit, bewees hij door de eerste massasprint in Parijs - Nice te winnen.
Olav rijdt Milaan - Sanremo voor het eerst en we sluiten zeker niet uit dat hij tot diep in de finale kans maakt op de overwinning. De topfavoriet in ons sportsbook is hij echter niet. Inzetten op winst voor Olav Kooij is wel heel aantrekkelijk. Onze sprinter heeft odds van 34.00.
Ook Christophe Laporte is een renner om in de gaten te houden. Laporte maakt sinds drie jaar deel uit van onze voorjaarsploeg. Hij heeft belangrijk werk geleverd in mooie overwinningen van andere renners, maar won zelf ook al mooie wedstrijden zoals Gent - Wevelgem en Dwars door Vlaanderen. Nu Van Aert ontbreekt, kan Laporte ook een ijzer in het vuur zijn voor onze ploeg.
Mathieu van der Poel en Tadej Pogacar zijn wat ons betreft de topfavorieten voor de zege. Pogacar liet onlangs in de Strade Bianche al zien dat het met vorm wel goed zit. De Sloveen rondde een solo van meer dan 80 kilometer succesvol af.

Onze wedtips voor Milaan - Sanremo

Het koersverloop voor de aankomende editie van Milaan - Sanremo zal niet veel verschillen van dat van de laatste jaren. Er zal een groep vroege vluchters ontsnappen, die met de Capi in zicht in de kraag gegrepen worden. Op de Cipressa zullen sommige outsiders aan de boom gaan schudden, maar uiteindelijk zal de koers op de Poggio pas echt open breken.
  • Tip 1: Mathieu van der Poel wint (odds 3.50)
  • Tip 2: Tadej Pogacar wint (odds 3.50)
  • Tip 3: Christophe Laporte wint (odds 15.00)
Betcity Nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte van onze laatste promoties? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!