back arrow

WEDTIPS

Saudi Arabian Grand Prix 2024 Race

Voorbeschouwing en wedtips Grand Prix van Saoedi-Arabië

Ondanks het rommelt in en om het team van Red Bull Racing is Max Verstappen snaarstrak aan het nieuwe Formule 1 seizoen begonnen. De regerend wereldkampioen won de Grand Prix van Bahrein met overmacht en is daardoor ook de topfavoriet voor de aanstaande Grand Prix van Saoedi-Arabië. Wat iedereen eigenlijk al wist, gebeurde op zaterdag 2 maart op het circuit van Sakhir. Max Verstappen vertrok van pole position, gaf de leiding niet uit handen en reed uiteindelijk een voorsprong van dik 22 seconden op teamgenoot Sergio Perez bijeen. De Nederlander legde ook beslag op de snelste rondetijd en scoorde daarmee een hattrick.  Wat voor de concurrentie wellicht nog het meest vernederend is, is dat Red Bull-motorsport adviseur Helmut Marko na afloop doodleuk in de media verklaarde dat Red Bull Racing de motor niet eens volledig open gedraaid had.  Dat gegeven lijkt een voorbode voor een enorm saai seizoen, maar dat hoeft niet per se zo te zijn. Misschien is de strijd om de wereldtitel snel beslist, maar achter de rug van Max Verstappen zit het veld heel dicht bij elkaar. Er hoeft maar even iets mis te gaan bij de Red Bull-coureur en we hebben een enorme spannende Grand Prix in het verschiet.

Grand Prix van Saoedi-Arabië

Hoe spannend de Grand Prix van Saoedi-Arabië wordt, valt nog te bezien. Alle teams en coureurs zijn vanuit Bahrein direct doorgereisd naar het 15 uur verderop gelegen Jeddah. Aan ontwikkelingswerk aan de auto’s is niet meer gebeurd. De verhoudingen zullen daarom een beetje hetzelfde zijn als in Bahrein, met de asterisk dat het Jeddah Corniche Street Circuit andere kenmerken heeft dan het Bahrain International Circuit.  Topsnelheid en acceleratievermogen is in Saoedi-Arabië nog belangrijker dan in Bahrein. Ondanks dat het Jeddah Corniche Street Circuit 27 bochten heeft, is 79% van de ronde over de baan volgas. Dit is - hoe kan het ook anders - vooral in het voordeel van de Red Bulls. Verstappen was afgelopen weekend zowel de snelste in de speed trap als op start-finish.  Verder valt op dat de Williams-coureurs hoge topsnelheden kunnen behalen. Van hen mogen we dus iets verwachten aankomend weekend. Dat mogen we ook van Ferrari-coureurs Charles Leclerc en Carlos Sainz. Zij werden derde en vierde in Bahrein. Leclerc kon als enige Verstappen bedreigen in de kwalificatie en kan de Nederlander wellicht verslaan op een baan zoals deze. In vogelvlucht door de geschiedenis van de Grand Prix van Saoedi-ArabiëDe race van aankomend weekend is de vierde editie van de Grand Prix van Saoedi-Arabië. De eerste race is de meest memorabele. Toen werd de race aan het eind van het seizoen verreden. Max Verstappen was in een felle strijd verwikkeld met Lewis Hamilton. Op het asfalt in Jeddah kwamen beide coureurs met elkaar in contact.  Verstappen had Hamilton op onreglementaire wijze ingehaald en moest zijn positie teruggeven aan zijn grootste concurrent. Verstappen deed dit op zo’n manier dat Hamilton hem niet begreep. Of deed alsof hij Verstappen niet begreep. Beide auto’s kwamen met elkaar in aanraking. De wedstrijdleiding gaf Verstappen daarop een straf. Hamilton won de race en Verstappen werd tweede. Daardoor kwamen beide coureurs op hetzelfde puntenaantal met nog één race te gaan.  De tweede editie van de Grand Prix van Saoedi-Arabië vond slechts enkele maanden later plaats. Sinds 2022 is de Grand Prix in Jeddah de tweede race op de kalender. Deze tweede race werd opgeschrikt door een raketaanval op een nabij het circuit gelegen oliedepot van het bedrijf Aramco, een grote sponsor van de Formule 1. Vorig jaar won Sergio Perez de derde editie van de Grand Prix. De Mexicaan profiteerde optimaal van de pech van Max Verstappen. De Nederlander kreeg in het tweede gedeelte van de kwalificatie te maken met een technisch mankement en moest de race als vijftiende starten. Verstappen wist wel als tweede te finishen.
promotional image

Tijdschema Grand Prix van Saoedi-Arabië

Het Grand Prix weekend in Saoedi-Arabië loopt dit jaar van donderdag tot en met zaterdag. Dit heeft te maken met de Ramadan, de Islamitische vastenperiode, die zaterdagavond begint. Op donderdag 7 maart worden de eerste en de tweede vrije training verreden. Op vrijdag staan de derde vrije training en de kwalificatie op het programma. Op zondag wordt de Grand Prix verreden over 50 ronden, oftewel een afstand van 308 kilometer. 
Datum & Nederlandse Tijd
Sessie
Donderdag 7 maart | 14.30u - 15.30u
Eerste vrije training
Donderdag 7 maart | 18.00u - 19.00u
Tweede vrije training
Vrijdag 8 maart | 14.30u - 15.30u
Derde vrije training
Vrijdag 8 maart | 18.00u - 19.00u
Kwalificatie
Zaterdag 9 maart | 18.00u
Race

Wedtips Grand Prix van Saoedi-Arabië: Verstappen specials

We gaan er gemakshalve vanuit dat de RB20 van Max Verstappen het hele weekend heel blijft en dat men elkaar bij Red Bull Racing niet de hospitality unit uitvecht. Dan gaat de Nederlander ‘gewoon’ de race winnen. Om toch voor aantrekkelijke odds te spelen, hebben we een aantal Verstappen specials opgenomen in ons sportsbook. Die maken het wedden op Max weer een beetje spannend.Tip 1: Verstappen special: Wint de race met tenminste 10 seconden voorsprong (odds 2.00)Tip 2: Verstappen special: Wint kwalificatie met tenminste 0.25 seconden voorsprong: Ja (odds 3.00)Tip 3: Verstappen special: Snelste pitstop in de race (odds 4.50) Check hier alle starttijden, de circuits en de complete F1-stand.
advertisement
advertisement
advertisement