back arrow

WEDTIPS

GP Canada 2024: alles wat je moet weten

Het Formule 1-seizoen 2024 wordt hoe langer, hoe spannender. Dat is goed nieuws voor iedereen die geen uitgesproken Max Verstappen-fan is. De Grand Prix van Canada belooft opnieuw een raceweekend te worden waarin de concurrentie Red Bull Racing het vuur aan de schenen zal leggen. De dominantie waarmee Red Bull Racing in 2023 en het begin van 2024 over de circuits reed, is als sneeuw voor de zon aan het verdwijnen. Dat heeft deels met een technisch aspect te maken. De concurrentie brengt steeds meer updates op de auto die voor tijdwinst zorgen. Daardoor kunnen teams als McLaren en Ferrari stappen voorwaarts maken. Deels heeft het ook te maken met de voortdurende onrust die er in en om het team heerst. Na het gedoe rondom teambaas Christian Horner, maakte ontwerper Adrian Newey bekend het team te gaan verlaten. Rondom Max Verstappen worden de geruchten over een vertrek ook steeds hardnekkiger. De Nederlander zou serieus met het team van Mercedes gesproken hebben.

Grand Prix van Canada

De Grand Prix van Canada is één van de spectaculairste races op de Formule 1-kalender. Er gebeurt in Canada altijd wel iets. Dat heeft vooral met het circuit te maken. Dit is gelegen op een eilandje in de Hudson rivier voor de stad Montreal. Bij het opkomen van het rechte stuk bij start en finish razen de coureurs langs de befaamde Wall of Champions. Deze muur heeft zijn naam te danken aan de editie van 1999 toen (ex-)wereldkampioenen Michael Schumacher, Jacques Villeneuve en Damon Hill in deze bocht crashten.

In vogelvlucht door de geschiedenis van de Grand Prix van Canada

De Grand Prix van Canada werd voor het eerst verreden in 1961. De eerste zes edities telden niet mee voor het wereldkampioenschap Formule 1. Vanaf 1967 staat de Canadese race vrijwel jaarlijks op de WK-kalender. Sinds 1978 wordt de race verreden op het Isle de Notre Dame. Het circuit waarop geracet wordt is deel een permanent circuit, maar ook deels openbare weg. In 1982 kreeg het circuit de naam van Gilles Villeneuve. Villeneuve - een Canadees - won de eerste Grand Prix in 1978 die op dit circuit werd gehouden. In 1982 verongelukte de Ferrari-coureur op het circuit van Zolder. Door de jaren heen zijn er behoorlijke ongelukken gebeurd tijdens de Grand Prix van Canada. Een van de meest spectaculaire crashes was van de Pool Robert Kubica. In 2007 crashte hij met zijn BMW hard nadat hij bij een inhaalpoging met zijn bodemplaat over een kerbstone ging. De bolide werd de lucht ingestuurd en raakte onbestuurbaar. De wagen komt met 300 kilometer per uur in aanraking met een betonnen muur en wordt terug het circuit op geslingerd. Er blijft weinig van de BMW over, maar Kubica blijft nagenoeg ongedeerd. Een jaar later keert de Pool terug naar Canada om er zijn eerste en enige Formule 1 Grand Prix te winnen. De editie van 2011 staat in de recordboeken. Nooit duurt een Formule 1 race langer. De race duurde vanwege langdurige onderbrekingen door de weersomstandigheden meer dan vier uur. De race werd gewonnen door de Brit Jenson Button. Hij klom in de slotfase van de race op van de 21ste plaats naar de winst. In de laatste ronde passeerde Button Sebastian Vettel voor de leiding in de wedstrijd en de winst. De Grand Prix van Canada werd in 2020 afgelast vanwege de Covid-pandemie. In 2021 ontbrak de race ook op de Grand Prix-kalender. De laatste twee edities van de Grand Prix van Canada werden gewonnen door Max Verstappen.

Tijdschema Grand Prix van Canada

De Grand Prix van Canada is de jaarlijkse onderbreking van het Europese Formule 1-seizoen. Dat betekent dat de tijden dat alle sessies tijdens het Grand Prix weekend beginnen, weer naar de Nederlandse avond verschuiven. De belangrijke kwalificatie start op zaterdagavond om 22.00 uur. De race start een dag later eerder. Om 20.00 uur Nederlandse tijd gaan de lampen op het Circuit Gilles Villeneuve uit. Vrijdag 7 juni
  • Vrije training 1: 19:30u - 20:30u
  • Vrije training 2: 23:00u - 0:00
Zaterdag 8 juni
  • Vrije training 3: 18:30u - 19:30u
  • Kwalificatie: 22:00u - 23:00u
Zondag 9 juni
  • Grand Prix: 20:00u

Wedtips Grand Prix van Canada

Red Bull Racing heeft te maken met serieuze concurrentie van zowel McLaren als Ferrari. Red Bull-motorsportadviseur Dr. Helmut Marko voorziet een zwaar weekend voor zijn team. De Red Bull-bolide blijkt dit jaar een lastige auto op stratencircuits en zo kan de baan in Canada best gezien worden. Net als in Monaco liggen er langs het asfalt hoge kerbstones. Dat maakt de kans op een spannende race groot.
  • Tip 1: Team van de winnaar: McLaren (odds 5.00)
  • Tip 2: Team van de winnaar: Ferrari (odds 5.50)
  • Tip 3: Winnende marge: 2 - 3,999 seconden (odds 5.50)
advertisement
advertisement
advertisement
Onze promoties
SUPERBOOST FORMULE 1
Bij BetCity profiteer je iedere Formule 1-race van een Superboost! 
NIEUW: BETCITY APP
Vanaf nu heb je het beste Sportsbook en het leukste Casino van Nederland in de palm van je hand!