back arrow

SPORT

Prijzengeld Champions League

Laatste update 28-05-2024

7 min leestijd

prijzengeld champions league

Geloof het of niet, maar het prijzengeld in de Champions League bedraagt meer dan 2 miljard euro. Dit bedrag wordt verdeeld over de deelnemende teams. Vandaar de bijnaam van dit toernooi: 'miljoenenbal', tegenwoordig ook wel het 'miljardenbal'. In dit artikel op Club BetCity lees je alles over het prijzengeld in de Champions League.

Totale prijzenpot Champions League

Het totale prijzengeld dat de UEFA beschikbaar stelt aan de deelnemende clubs bedraagt sinds 2018 €2.030.000.000. Dit bedrag wordt verdeeld over de 32 teams die zich weten te plaatsen voor de Champions League. In totaal kan een club maximaal 85,15 miljoen euro verdienen gedurende het toernooi. Dit is alleen haalbaar als een club alle wedstrijden in de Champions League wint. Voor het seizoen 2023/24 wisten Feyenoord en PSV zich te plaatsen voor de groepsfase van de Champions League. Het prijzengeld in de Champions League van Feyenoord in het seizoen 23/24 bedroeg €35.400.000. De penningmeester van PSV deed ook uitstekende zaken. De Eindhovenaren konden dit seizoen onder leiding van Peter Bosz maar liefst 52 miljoen euro bijschrijven. Deze prestaties in de Champions League hebben de begroting van Feyenoord en PSV een fikse boost gegeven. Ter vergelijking, Ajax verdiende dit seizoen met hun prestaties in de UEFA Europa League en de UEFA Europa Conference League nog geen 13 miljoen euro. In het seizoen 2018/19 wist Ajax nog de halve finale van de Champions League te bereiken en uiteindelijk kwam het nipt tekort voor de finale van de Champions League. Deze prestatie leverde de Amsterdamse club maar liefst €79.000.000 op.

Verdeling prijzengeld Champions League

Dat er in het miljoenenbal enorme bedragen op het spel staan, dat is inmiddels wel duidelijk. Alleen het bereiken van de groepsfase van de Champions League levert al miljoenen op. Wij zetten het te verdienen prijzengeld in het miljardenbal voor jou op een rijtje.
Prestatie
Prijzengeld Champions League
Winnaar
€20 miljoen
Verliezend finalist
€15,5 miljoen
Halve finalisten
€12,5 miljoen
Kwartfinalisten
€10,6 miljoen
Achtste finalisten
€9,6 miljoen
Groepsfase winst
€2,8 miljoen
Groepsfase gelijkspel
€930.000
Bereiken groepsfase
€15,64 miljoen
Voor informatie over allerlei prijzengelden ben je bij Club BetCity aan het juiste adres. Naast de Champions League lees je ook over Roland Garros, EK 2024 of Wimbledon, voor ieder wat wils.

Coëfficiëntenranking

De clubs die zich weten te kwalificeren voor de groepsfase van de Champions League, ontvangen ook nog eens een riant prijzengeld aan de hand van de coefficiëntenranking. Het UEFA clubcoëfficiënt is een ranglijst die gemaakt is op basis van de prestaties van de clubs van de laatste jaren. De clubs ontvangen ook prijzengeld op basis van hun coëfficiëntranking van de afgelopen 10 jaar. Deze pot bedraagt ruim 600 miljoen euro, dat verdeeld wordt over alle 32 deelnemers. De laagste gekwalificeerde club ontvangt € 1.137.000, terwijl de beste club 36,38 miljoen euro ontvangt. Voor het seizoen 2023/24 kwalificeerden Feyenoord en PSV zich voor de Champions League. Op de coefficiëntenranking waren de Nederlandse ploegen aan de start van het seizoen op de respectievelijke 35 en 41ste plek terug te vinden. Doordat Chelsea, Liverpool, Juventus, Roma, Sevilla, Ajax, Villarreal, Tottenham Hotspur, Eintracht Frankfurt, Leverkusen, Lyon, Atalanta, Dinamo Zagreb, Club Brugge, Rangers, Basel, Sporting CP, Slavia Praag, West Ham, AZ, Rennes en Braga zich niet voor de Champions League wisten te plaatsen, schoven Feyenoord en PSV op deze ranglijst een flink aantal plekken omhoog. Vorig jaar ontving Feyenoord maar liefst €13.600.000 dankzij hun positie op de coefficiëntenranglijst. Voor PSV was dit bedrag iets lager, maar absoluut niet misselijk: 12,51 miljoen euro.

Market pool Champions League

De market pool is een deel van de inkomsten van de Champions League, dat verdeeld wordt onder de deelnemende clubs. Het prijzengeld is gebaseerd op de waarde van de tv-markt per land. Landen met een grotere tv-markt, zoals Engeland en Spanje, ontvangen een groter deel van de market pool dan landen met een kleinere tv-markt, zoals Nederland. Dit bedrag wordt ook beïnvloed door het aantal teams uit elk land dat deelneemt aan de Champions League. Als een land bijvoorbeeld meerdere clubs in de Champions League heeft, wordt het toegewezen market pool-bedrag verdeeld onder al die teams. Dit betekent dat hoe meer clubs uit hetzelfde land deelnemen, hoe meer prijzengeld ze onderling moeten verdelen. Tot slot zijn de prestaties in de Champions League van de clubs ook van invloed op het bedrag dat ze aan tv-gelden ontvangen. Hoe meer wedstrijden je in het miljardenbal speelt, hoe hoger de market pool. Feyenoord ontving in het seizoen 2023/24 een slordige miljoen aan tv-gelden, terwijl het prijzengeld voor PSV iets hoger uitviel.

Prijzengeld Champions League 2024/25

Zoals je ongetwijfeld niet is ontgaan, gaat het format van de Champions League vanaf het seizoen 2024/25 op de schop. Uiteraard lees je op Club BetCity alle ins en outs over de nieuwe opzet van de Champions League. De UEFA heeft aangekondigd dat het prijzengeld in de Champions League ook aanzienlijk verhoogd wordt. Op het jaarlijkse congres werd bekendgemaakt dat de deelnemers minstens 2,46 miljard euro mogen verdelen. Een stijging van ruim 21% ten opzichte van het prijzengeld dat sinds 2018 beschikbaar werd gesteld voor de clubs die deelnemen aan de 'cup met de grote oren'.