back arrow

SPORT

Hoe werken de play-offs Eredivisie?

Laatste update 17-04-2024

8 min leestijd

promotional image

Na afloop van het Eredivisie seizoen is het tijd voor de play-offs. Hierin staat een ticket voor de UEFA Europa Conference League op het spel. Hoe ziet het speelschema voor deze strijd eruit en welke clubs mogen hieraan deelnemen? BetCity brengt jou een overzicht.

Play-offs Eredivisie

De nummers 5, 6, 7 en 8 strijden van de Eredivisie na afloop van de reguliere competitie om een ticket voor Europees voetbal. De nummer 5 van het hoogste niveau van Nederland neemt het in de halve finale op tegen de nummer 8, terwijl de nummers 6 en 7 ook strijden om een plek in de finale van de Eredivisie play-offs. De winnaar van de finale van de play-offs gaat er met een Europees ticket vandoor, voor de tweede voorronde van de UEFA Europa Conference League. Alles over dit toernooi en de favorieten voor de UEFA Europa Conference League lees je op Club BetCity! De laatste keer dat de KNVB besloot geen returnwedstrijden in te plannen, was vanwege corona. In de seizoenen hierna waren er 'gewoon' heen-en terugwedstrijden, maar vanaf het seizoen 2023/24 is hier dus verandering in gekomen: zowel de halve finales als de finale bestaat uit één ontmoeting. Dit besluit is genomen op verzoek van de clubs in de Eredivisie. Een van de redenen is om de druk op de voetbalkalender te verminderen. Hier lees je hoeveel wedstrijden er in het seizoen 2023/24 in de Eredivisie gespeeld worden. Daarnaast verhoogt het ook de kans dat het best geklasseerde team in de competitie ook daadwerkelijk het ticket voor de Europese deelname pakt. De wedstrijden worden namelijk gespeeld in het thuisbasis van de hoogst geëindigde club. Ben je benieuwd wat de grootste stadions van Nederland zijn? Check dan dit artikel.

Speelschema Eredivisie play-offs

De play-offs Eredivisie om een Europees ticket worden in mei afgewerkt. Tot en met het seizoen 2022/23 bestond zowel de halve finale als de finale uit een heen- en terugwedstrijd, maar vanaf het seizoen 2023/24 seizoen is dit dus anders. De play-offs van het seizoen 2023/24 starten op donderdag 23 mei 2024 met de halve finales. De finale vindt 3 dagen later, op 26 mei 2024 plaats.

Eredivisie play-offs Europees voetbal 2024

De nummers 5 t/m 8 van de Eredivisie doen mee aan de play-offs om Europees voetbal. Het speelschema van de play-offs voor Europees voetbal ziet er als volgt uit: Halve finales(nr. 5 – nr. 8 Eredivisie)23 mei 2024 18.45 uur (nr. 6 – nr. 7 Eredivisie)23 mei 2024 21.00 uur Finale26 mei 2024 18.00 uur

Finale play-offs

Zoals hierboven staat aangegeven, vindt de finale van de Eredivisie play-offs plaats op 26 mei 2024. De club die in het seizoen 2023/24 op de ranglijst het hoogst geëindigd is, speelt de finale in het eigen stadion. Dit seizoen is de finale van de play-offs voor het eerst één wedstrijd, in plaats van een dubbele ontmoeting.

Europese tickets Eredivisie 23/24

De opzet van de verdeling voor de Europese tickets voor het seizoen 2023/24 in de Eredivisie is vernieuwd. Dit hebben wij te danken aan de uitstekende prestaties van laatste jaren in het Europees voetbal door de Nederlandse ploegen. De verdeling van de Europese tickets voor het seizoen 2023/24 is als volgt:
Klassering
Opbrengst
1.
Groepsfase UEFA Champions League
2.
Groepsfase UEFA Champions League
3.
Tweede voorronde UEFA Champions League
4.
Tweede voorronde UEFA Europa League
5/8.
Tweede voorronde UEFA Europa Conference League
Bekerwinnaar
Groepsfase UEFA Europa League
We horen jou denken: wat gebeurt er als een ploeg uit de top 3 de KNVB Beker wint? Dan gaat het ticket voor de groepsfase van de UEFA Europa League naar de nummer 4 van de ranglijst. De nummer 4 van de ranglijst plaatst zich voor de tweede voorronde van de UEFA Europa League, maar dit ticket wordt in het bovenstaande geval doorgeschoven naar de nummer 5 van de Eredivisie. De nummers 6 tot 9 zouden in dit geval de play-offs gaan spelen. De bekerfinale vindt op 21 mei 2024 plaats tussen Feyenoord en NEC. Als de Rotterdammers de bekerfinale winnen, dan schuiven de Europese tickets allemaal één plek op. Als NEC de finale in De Kuip wint, dan plaatsen de Nijmegenaren zich voor de groepsfase van de UEFA Europa League en ontlopen ze de play-offs. Wil je VIP-tickets voor Oranje op het EK winnen? Dat kan bij BetCity! Dé bookmaker van Nederland heeft een unieke actie voor jou: zet minstens €10 in op de bekerfinale Feyenoord - NEC (min. odds 1.50) en maak kans op een volledig verzorgde reis t.w.v. €2.600 naar het EK!

Play-offs Nederland

De play-offs in Nederland in de Eredivisie kent sinds het seizoen 2008/2009 de huidige opzet, zo spelen de nummers 5 t/m 8 spelen nacompetitie in de jacht op een Europees ticket. In 2009 werd NAC Breda de eerste winnaar van de Eredivisie play-offs. Vervolgens gingen FC Utrecht, ADO Den Haag, Vitesse, FC Utrecht, FC Groningen, Vitesse, Heracles Almelo, FC Utrecht, Vitesse, FC Utrecht, Feyenoord, AZ en FC Twente er met de zege vandoor. In 2020 waren er vanwege corona geen play-offs. FC Utrecht is viervoudig winnaar van de play-offs en de Utrechters zijn hiermee de recordhouders. Vitesse volgt op de tweede plek, zo wisten de Arnhemmers driemaal de play-offs van Nederland te winnen.

Verdeling Europese tickets 2024/25

De verdeling van de Europese tickets in de Eredivisie voor het seizoen 2024/25 is ook al bekend. Zowel de landskampioen als de nummer 2 van het hoogste niveau van Nederland plaatst zich direct voor de groepsfase van de UEFA Champions League, terwijl de nummer 3 van de Eredivisie zich plaats voor de derde voorronde van het miljardenbal. De vierde plek in de Eredivisie levert je een ticket op voor de tweede voorronde van de UEFA Europa League. De nummers 5 t/m 8 plaatsen zich opnieuw voor de play-offs, waar een ticket voor de tweede voorronde van de UEFA Europa Conference League op het spel staat. De winnaar van de KNVB Beker plaatst zich direct voor de groepsfase van de UEFA Europa League.
Betcity Nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte van onze laatste promoties? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!