back arrow

SPORT

De nieuwe opzet van de UEFA Champions League

Laatste update 30-04-2024

7 min leestijd

promotional image

Alle voetbalclubs dromen van deelname aan de UEFA Champions League. Het grote Europese toernooi voor clubs brengt tientallen miljoenen euro’s op, maar ook de eeuwige roem staat op het spel. Het miljardenbal loopt richting zijn ontknoping, maar toch zijn veel ogen al gericht op het volgende voetbalseizoen. Niet zo gek, want er gaat veel veranderen. De opzet van de Champions League gaat compleet transformeren.

Huidige opzet van de Champions League

In het seizoen 2023/2024 mochten 32 clubs deelnemen aan de groepsfase van de Champions League. In acht groepen van vier clubs streden de ploegen voor een plekje in de knock-outfase. Enkel de nummers één en twee wisten zich voor de volgende ronde te kwalificeren. De nummer 3 van een groep mocht zijn geluk gaan beproeven in de UEFA Europa League, terwijl het Europese avontuur eindigde voor de nummer 4. Vanaf volgend seizoen ziet de opzet van de Champions League er compleet anders uit. Check hier de favorieten voor het miljardenbal 23/24.

Nieuwe opzet Champions League

De nieuwe Champions League opzet heeft vooral een groot effect op de groepsfase van de voetbalcompetitie. Niet langer gaat het meer om acht groepen, maar ziet het nieuwe format er anders uit. De nieuwe opzet telt 36 deelnemende teams, dat waren er eerder 'slechts' 32. In de eerste fase spelen de deelnemende clubs een achttal wedstrijden tegen verschillende clubs. Het gaat om vier thuiswedstrijden en vier uitwedstrijden. Echter gaat het dus wel om acht verschillende tegenstanders. De vier extra tickets voor de nieuwe Champions League worden vergeven aan de huidige nummer 5 op de coëfficiëntenranglijst, een club uit de voorrondes van het toernooi en de twee landen die in het afgelopen seizoen het beste hebben gepresteerd in Europa. De Europese wedstrijden in de Champions League zien er komend seizoen anders uit. Er wordt bijvoorbeeld gebruikgemaakt van één grote ranglijst. Welke clubs er in een groep van acht teams komt, dat zal de loting bepalen. De bekende potindeling zal overigens niet gaan veranderen. De groepsfase kan gezien worden als de eerste fase, waarna er vervolgens nog een play-offronde volgt. De knock-outfase vanaf de achtste finale blijven onveranderd.

Knock-outfase Champions League

De grote veranderingen in de nieuwe opzet van de Champions League zijn alleen merkbaar in de eerste fase van het toernooi. Daarnaast zijn er nog play-offs toegevoegd aan het speelschema. De achtste finale, kwartfinale, halve finale en de CL-finale blijven hetzelfde. De ploegen strijden in die confrontaties tweemaal tegen elkaar, namelijk een thuisduel en een uitwedstrijd. Er zijn 16 clubs die mogen meestrijden in de knock-outfase van het toernooi. De nummers één tot en met acht kwalificeren zich rechtstreeks voor de eindfase. De nummers negen tot en met 24 strijden om de laatste acht tickets via de play-offs. De nummers 25 tot en met 36 zijn direct uitgeschakeld en krijgen ook geen tweede kans meer in de UEFA Europa League of zelfs de UEFA Europa Conference League. Er zijn dus grote veranderingen op te merken in de opzet van de Champions League.

Hoe ziet de loting van de groepsfase in de UEFA Champions League eruit?

De teams die zich hebben geplaatst voor de groepsfase van de Champions League komen in één van de vier potten terecht bij de loting. In alle potten zitten acht verschillende clubs. In welke pot (1 t/m 4) een club terechtkomt, dat is afhankelijk van de eerdere prestaties in de Europese toernooien. Het betreft drie clubs uit de eerste drie potten en twee clubs uit de laagste pot. Het is voor de loting belangrijk hoe hoog de club op de UEFA ranglijst staat.

Voordelen en nadelen voor de Nederlandse voetbalclubs

In het seizoen 2023/2024 wisten twee Nederlandse voetbalclubs zich direct te plaatsen voor de groepsfase van de UEFA Champions League. PSV en Feyenoord zijn in het seizoen 2024/2025 actief in het miljardenbal. De clubs kunnen genieten van de nieuwe opzet en die mag zeker lucratief worden genoemd. De nieuwe opzet brengt de deelnemers van het miljardenbal veel meer geld op. Hier lees je het prijzengeld van de Champions League. Daarnaast kan een extra Nederlandse club zich in de toekomst plaatsen voor het toernooi, namelijk wanneer de Nederlandse clubs uitzonderlijk goed presteren in Europa. Een enorm nadeel is dat de Champions League deelnemers geen tweede kans meer krijgen in de UEFA Europa League of de UEFA Europa Conference League. Uitschakeling in de Champions League betekent direct einde verhaal voor de voetbalclub. Lees hier de verdeling van de Europese tickets van de Nederlandse clubs voor het seizoen 2024/25.

Gaan de UEFA Europa League en de UEFA Europa Conference League ook veranderen?

Ja, de UEFA Europa League en de UEFA Europa Conference League gaan ook veranderen. Het Europees voetbal gaat compleet op de schop. De nieuwe opzet Champions League zal ook worden doorgevoerd in de tweede en derde Europese voetbalcompetitie. Dat betekent dat de UEFA Europa League en de UEFA Europa Conference League voortaan ook een nieuwe groepsfase kennen. Daarnaast kunnen clubs uit de tweede competitie geen nieuwe kans meer krijgen in de UEFA Europa Conference League. Clubs zijn daardoor ook sneller weer Europees uitgeschakeld. De nieuwe opzet start vanaf het seizoen 2024/2025!
Betcity Nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte van onze laatste promoties? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!