back arrow

SPORT

Top 5: de grootste stadions van Nederland

Laatste update 12-03-2024

5 min leestijd

promotional image

In weinig landen leeft het voetbal zo erg als in Nederland. Wekelijks gaat menig voetbalfan dan ook naar de stadions om zijn cluppie aan te moedigen. Wij zetten de top 5 grootste stadions van Nederland op een rijtje. Na het artikel over de grootste stadions in Engeland is het namelijk tijd voor ons eigen kikkerlandje. Wil je nog meer stadions? Bekijk ook ons complete overzicht van alle stadions van het EK 2024!

Grootste stadions Nederland
Capaciteit
1. Johan Cruijff ArenA
55.600
2. Stadion Feijenoord
51.117
3. Philips Stadion
35.000
4. Grolsch Veste
30.205
5. Abe Lenstra Stadion
27.224

1. Johan Cruijff ArenA

De thuishaven van Ajax, de Johan Cruijff ArenA, is het grootste voetbalstadion van Nederland. Sterker nog, het behoort tot de grootste voetbalstadions van de wereld. Het multifunctionele stadion beschikt over een capaciteit van 55.865 bezoekers. De capaciteit van de Johan Cruijff ArenA komt echter niet in de buurt bij het 1st of May Stadium, het grootste stadion ter wereld. Voorheen droeg de thuisbasis van de Amsterdammers de naam 'De Amsterdam Arena', maar sinds het seizoen 2018/19 gaat het stadion door het leven als de Johan Cruijff ArenA.
Met een helling van 37 graden zijn de tribunes van de ArenA de op 3 na steilste van Europa. Alleen Estadio Mestalla (Valencia CF), Estadio Santiago Bernabéu (Real Madrid) en San Siro (Inter & AC Milan) beschikken met respectievelijk 41, 39 en 39 graden over een steilere tribune dan de Johan Cruijff ArenA.
Kan het dak dicht van de ArenA dicht? Jazeker. De Johan Cruijff ArenA is een multifunctioneel stadion. Zo heeft het stadion een dak dat binnen 18 minuten geopend of gesloten kan worden. Naast de thuisbasis van Ajax beschikt alleen Vitesse (de GelreDome) over een stadion met een dak.
De Amsterdammers hebben een veelbewogen kalenderjaar achter de rug. Check hier een artikel over het 2023 van Ajax.

2. Stadion Feijenoord

Na de Johan Cruijff ArenA is Stadion Feijenoord - met een capaciteit van 51.1.17 - het grootste stadion van Nederland. Stadion Feijenoord, in de volksmond 'De Kuip', is de thuisbasis van Feyenoord. Tevens is De Kuip het stadion waar het Nederlands elftal de meeste interlands heeft afgewerkt (130).
Stadion Feijenoord werd op 27 maart 1937 geopend. Tijdens de openingswedstrijd werd het Belgische Beerschot met 5-2 verslagen. Al jaren lopen er plannen voor een renovatie of zelfs een nieuw stadion. 'Het Legioen' is echter maar al te blij met De Kuip en tot op heden staat het stadion nog altijd op zijn plek.

3. Philips Stadion

Op een straatlengte achter Stadion Feijenoord volgt het Philips Stadion van PSV. De De thuishaven van de Eindhovenaren heeft de ruimte voor 35.000 toeschouwers. In 1910 werd het stadion van PSV gebouwd en hiermee is het sportterrein het oudste stadion van Nederland.
Wekelijks schitteren spelers als Noa Lang, Luuk de Jong, Hirving Lozano, Joey Veerman en Sergiño Dest in het Philips Stadion. De PSV-fans worden in het oude stadion vermaakt door de formatie van Peter Bosz en wekelijks is is het stadion dan ook gevuld met 35.000 voetballiefhebbers.

4. Grolsch Veste

Vanzelfsprekend beschikt de traditionele top 3 over de grootste stadions van Nederland. Na Ajax, Feyenoord en PSV heeft FC Twente het grootste stadion van Nederland. De club uit Enschede speelt wekelijks in De Grolsch Veste. Dit stadion heeft een capaciteit van 30.205 en zit bij elke thuiswedstrijd van FC Twente propvol.
In dit rijtje is de Grolsch Veste het jongste stadion. De thuishaven van FC Twente werd pas in 1998 geopend. In 2008 werd de naam van het stadion van het 'Arke Stadion' aangepast naar de Grolsch Veste. Tot op heden werden er ook 7 interlands in het stadion van FC Twente afgewerkt, waaronder de 2-3 nederlaag van Ons Oranje tegen Italië in de strijd om de derde plek van de Nations League.

5. Abe Lenstra Stadion

Het laatste stadion in dit rijtje is de thuishaven van SC Heerenveen. Het stadion van de Friezen beschikt over een capaciteit van 27.224 toeschouwers. Voorheen speelde SC Heerenveen haar wedstrijden op Sportpark Noord, maar vanwege de grote ambities van de club was het tijd voor een nieuw stadion. Het nieuwe stadion van SC Heerenveen kreeg de volgende naam: het 'Abe Lenstra Stadion'.
Driemaal werd er een interland in het Abe Lenstra Stadion afgewerkt. In 2009 speelde Ons Oranje met 0-0 gelijk tegen Paraguay in een vriendschappelijke wedstrijd, terwijl de Nederlandse vrouwen in 2018 en 2019 wonnen van respectievelijk Slowakije (1-0) en Turkije (3-0).
SC Heerenveen is in dit rijtje met clubs de ploeg met veruit de laagste begroting. Check hier de begrotingen van alle clubs in de Eredivisie.
Betcity Nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte van onze laatste promoties? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!