back arrow

SPORT

Het grootste stadion ter wereld

Laatste update 14-03-2024

5 min leestijd

promotional image

Het grootste voetbalstadion ter wereld bevindt zich op een plek die je ongetwijfeld niet direct zal verwachten: Noord-Korea. Onder andere het Signal Iduna Park, Wembley Stadion, Spotify Camp Nou, Estadio Santiago Bernabéu, Stade de France, Estadio Azteca, FNB Stadium in Zuid-Afrika en vanzelfsprekend ook de Johan Cruijff ArenA - het grootste stadion van Nederland - leggen het af tegen dit indrukwekkende voetbalstadion.

Grootste voetbalstadion ter wereld

Het grootste stadion ter wereld staat in Noord-Korea: 1st of May Stadium. Het enorme stadion staat in Pyongyang en wordt ook wel het Rungrado-stadion genoemd. Het stadion bevindt zich op het eiland Rŭngra-do in de Taedonrivier en werd op 1 mei 1989 geopend. Aan deze datum heeft het stadion dan ook de naam te danken. Het stadion is genoemd naar het eiland waarop het gelegen is en naar 1 mei: de socialistische Dag van de Arbeid. Het stadion wordt ingezet voor sportevenementen. Vanaf 1989 had het 1st of May Stadium een capaciteit van liefst 150.000 (!) toeschouwers. In 2014 werd de capaciteit teruggebracht naar 114.000. Met dit aantal is het stadion in Noord-Korea nog altijd het grootste voetbalstadion ter wereld. Het grootste stadion ter wereld was voorheen de thuisbasis van de Noord-Koreaanse recordkampioen April 25 Sports Club. Daarnaast werkt het nationale voetbalteam van Noord-Korea regelmatig voetbalwedstrijden af in het 1st of May Stadium, het grootste stadion ter wereld. Het is dan ook het nationaal stadion van Noord-Korea. Wist je dat wij ook een compleet overzicht hebben van alle EK-stadions?

Onderscheidende uiterlijk

Architectonisch is het stadion opmerkelijk vanwege zijn dakconstructie die lijkt op een bloemblaadje, wat bijdraagt aan zijn onderscheidende uiterlijk. Ondanks de enorme capaciteit en het unieke ontwerp, is er relatief weinig bekend over het dagelijks gebruik en de toegankelijkheid van het stadion voor het internationale publiek. Dit alles omdat Noord-Korea geïsoleerd is en beperkingen oplegt aan de informatie die het land verlaat.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Bekijk hieronder de antwoorden op de veelgestelde vragen omtrent het grootste voetbalstadion ter wereld.

Wat zijn de grootste stadions ter wereld?

Het lijstje met de grootste voetbalstadions ter wereld is indrukwekkend te noemen. Onder meer het legendarische stadion van FC Barcelona komt hierin terug. Het Wembley Stadium is het grootste stadion van Engeland en behoort ook tot een van de grootste stadions van de wereld.
Estadio Azteca, dat gebouwd werd in Mexico voor de grote evenementen van de Olympische Spelen en het Bukit Jalil National Stadium komen nipt tekort voor dit lijstje. Wij zetten de 5 grootste voetbalstadions ter wereld voor jou op een rijtje:
Grootste stadions ter wereld
Capaciteit
1. 1st of May Stadium
114.000
2. Spotify Camp Nou
99.354
3. FNB Stadium
94.736
4. Wembley Stadium
90.000
5. Lusial Stadium
88.966

Wat is het grootste stadion ooit ter wereld?

Het grootste voetbalstadion ter wereld ooit is ook het 1st of May Stadium. Van 1989 tot 2014 had dit stadion in Noord-Korea een capaciteit van liefst 150.000. Hiermee is het 1st of May Stadium het grootste stadion ter wereld ooit.
Betcity Nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte van onze laatste promoties? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!