back arrow

SPORT

Spotlight: Carlos Forbs

Laatste update 22-11-2023

5 min leestijd

thumbnail

Medio 23 werd Carlos Forbs door Ajax voor maar liefst €14 miljoen uit de jeugdopleiding van Manchester City weggeplukt. Dit bedrag kan middels variabelen oplopen tot maximaal € 19 miljoen. Wie is deze Portugese aanvaller? Wij zetten de pijlsnelle aanvaller voor jullie in de spotlight.

Jeugdopleiding

Carlos Roberto Forbs Borges, geboren op 19 maart 2004 in Sintra in Portugal. De nieuwe Ajacied startte met voetballen bij NADC Sintra, een lokale voetbalclub in zijn geboorteplaats. Dat de linkspoot talent had, dat werd al snel duidelijk. Op negenjarige leeftijd werd Forbs namelijk gescout door Sporting Lissabon, de oude club van Cristiano Ronaldo. Slechts één seizoen stond Forbs onder contract bij de Portugezen, want in 2014 - op tienjarige leeftijd - vertrok de Portugees naar Manchester City.
Bij The Citizens werd Forbs al snel gebombardeerd tot één van de pareltjes uit de jeugdopleiding. De pijlsnelle aanvaller doorliep alle jeugdelftallen en werd in 2021 en 2023 uitgeroepen tot beste speler van het seizoen. In 22/23 scoorde Forbs maar liefst 29 doelpunten en gaf 18 assists in slechts 33 wedstrijden. De Portugees werd dit seizoen ook uitgeroepen tot beste speler van de Premier League II.

Transfersom

"Electric, skillful winger", zo betitelt zijn oude club Manchester City Forbs op hun website. De Engelsen waren zeer positief over Forbs, maar toch koos de laatstgenoemde voor een vertrek bij de regerend landskampioen. Ajax legde maar liefst €14 miljoen op tafel voor de diensten van Forbs en dit bedrag kan middels variabelen oplopen tot maximaal € 19 miljoen.

Verantwoordelijke binnen Ajax

De komst van Forbs was voor veel Ajacieden een verrassing. Kelvin de Lang - de nieuwe hoofdscout van Ajax - was al eerder bekend met Forbs, zo was hij zes jaar in dienst bij Manchester City. Desondanks was De Lang niet de verantwoordelijke voor de komst van Forbs. "Ik werkte nog bij Manchester City toen Ajax al in een vergevorderd stadium was met hem", zo geeft hij aan. "Mislintat heeft mij gevraagd wat ik van hem vond en ik vertelde dat ik hem heel talentvol vind. Maar ik ben niet betrokken geweest bij de transfer.''

Forbs of Borges?

De negentienjarige aanvaller speelde in de jeugdopleiding van Manchester City, maar speelde nog geen minuut op het hoogste niveau voordat hij bij Ajax kwam. In de jeugd speelt men niet met namen op de rug. Nu de Portugees in de Eredivisie en op Europees niveau actief is voor Ajax, moest hij kiezen welke naam hij wilde dragen. Het is dus niet Borges, maar Forbs geworden. De aanvaller noemt zichzelf al een tijdje Carlos Forbes op sociale media. Dit is de achternaam van zijn moeder. De reden voor deze keuze is echter niet bekend.

Hoopvol begin

Ajax is op dramatische wijze begonnen aan het seizoen 2023/24, maar de start van Forbs is veelbelovend. De pijlsnelle aanvaller maakt een gretige indruk en tekende in de Europa League tegen Marseille (3-3) voor zijn eerste treffer in Amsterdamse dienst. Laten we voor de Ajacieden hopen dat er nog vele zullen volgen.
Betcity Nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte van onze laatste promoties? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!