back arrow

SPORT

Begrotingen Eredivisie 2023/24

Laatste update 25-01-2024

5 min leestijd

promotional image

In de voetbalwereld gaan enorme bedragen rond en in de Eredivisie is dit niet anders. Miljoenenbedragen vliegen dan ook over de toonbank. De begrotingen zijn van de Eredivisieclubs bekend. Wij zetten voor jou alle begrotingen van de achttien clubs op een rijtje.

Begroting Eredivisie 23/24

Begrotingen traditionele top 3

Wat opvalt is dat de traditionele top 3 - Ajax, Feyenoord en PSV - de beschikking heeft over een vele malen hogere begroting dan de ploegen hieronder. Ajax heeft het seizoen 2023/24 de beschikking over een begroting van liefst 140 miljoen euro. Feyenoord volgt op 110 miljoen euro, terwijl de begroting van PSV op 100 miljoen euro geschat wordt.
De begroting van Ajax is met 20 miljoen euro afgenomen ten opzichte van vorig seizoen. In het seizoen 2022/23 stond PSV op plek 2 en de Rotterdammers op de derde plek. Dit seizoen zijn deze rollen echter omgedraaid. De begroting van Feyenoord is ten opzichte van vorig jaar met 35 miljoen euro gestegen naar plek 2, terwijl PSV de begroting met 'slechts' 15 miljoen zag stijgen. FC Twente en AZ volgen op ruimte afstand met respectievelijk 35 en 34 miljoen euro.

Overperformers

PSV kent een geweldig seizoen in de Eredivisie, laat dat duidelijk zijn. De Eindhovense club zijn echter niet de grootste overperformers van het seizoen 2023/24 op het hoogste niveau van Nederland. Zeker in het eigen Philips Stadion is PSV niet te kloppen. Wist je dat de thuisbasis van PSV behoort tot de grootste stadions van Nederland? Relatief gezien doen Go Ahead Eagles en Excelsior het namelijk nóg beter dan de koploper van de Eredivisie.
Op basis van de begroting is de verwachting dat Go Ahead Eagles op de dertiende plek zal eindigen. De Eagles weten dit seizoen echter vriend en vijand te verrassen en zijn in de subtop terug te vinden. Go Ahead Eagles droomt ervan om zich te plaatsen voor Europees voetbal.
Excelsior kent ook een goed seizoen. De Rotterdammers hebben de kleinste begroting (8,5 miljoen euro) van de Eredivisie, maar zijn in de middenmoot terug te vinden. Alleen RKC Waalwijk heeft ook een begroting onder de 10 miljoen euro (9 miljoen euro). Technisch directeur Niels van Duinen heeft met spelers als Troy Parrott en Couhaib Driouech - voor Excelsior-begrippen - een meer dan uitstekende selectie neergezet.

Underperformers

3 underperformers vallen direct op: Ajax, FC Utrecht en Vitesse. De Ajacieden hebben de beschikking over de grootste begroting van de Eredivisie, namelijk 140 miljoen euro. De Amsterdammers zijn echter in de subtop terug te vinden. Na 10 speelrondes was Ajax zelfs de hekkensluiter van de Eredivisie, maar onder leiding van John van 't Schip is de weg omhoog ingezet. Het lijkt er echter op dat Ajax een ticket voor de UEFA Champions League zal gaan mislopen. Plaatsing voor de UEFA Europa League of zelfs de UEFA Europa Conference League via de play-offs lijkt dan ook het hoogst haalbare. Check hier hoe de play-offs Eredivisie werken in Nederland.
Op basis van de begroting zou FC Utrecht in het seizoen 2023/24 op de zesde plaats moeten eindigen. De doelstelling voorafgaand aan het seizoen werd bepaald op plaatsing voor Europees voetbal, aldus technisch directeur Jordy Zuidam. Niks blijkt echter minder waar voor de ploeg van Ron Jans. De Utrechters zijn terug te vinden rondom de degradatiezone.
Tot slot is Vitesse dit seizoen ook duidelijk een underperformer. Feitelijk beschikken slechts 6 clubs eigenlijk over een hogere begroting dan de Arnhemmers. Het is echter onrustig bij Vitesse en de bookmakers verwachten zelfs dat we de ploeg van Edward Sturing volgend seizoen in de Keuken Kampioen Divisie zullen terugzien. Mogelijke degradatie van Vitesse levert je 1.85 keer je inzet op.
Betcity Nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte van onze laatste promoties? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!