back arrow

SPORT

Begrotingen Eredivisie 2023/24

Laatste update 22-04-2024

10 min leestijd

promotional image

In de voetbalwereld gaan enorme bedragen rond en in de Eredivisie is dit niet anders. Miljoenenbedragen vliegen dan ook over de toonbank. De begrotingen zijn van de Eredivisieclubs bekend. Wij zetten voor jou alle begrotingen van de achttien clubs op een rijtje.

Begroting Eredivisie 23/24

Club
Begroting
1. Ajax
€140 miljoen
2. Feyenoord
€110 miljoen
3. PSV
€100 miljoen
4. FC Twente
€35 miljoen
5. AZ
€34 miljoen
6. FC Utrecht
€28 miljoen
7. Vitesse
€26 miljoen
8. sc Heerenveen
€19 miljoen
9. Sparta Rotterdam
€15 miljoen
10. NEC
€14,5 miljoen
10. PEC Zwolle
€14,5 miljoen
12. Heracles Almelo
€14 miljoen
13. Go Ahead Eagles
€12 miljoen
14. Almere City
€11 miljoen
14. Fortuna Sittard
€11 miljoen
16. FC Volendam
€10,5 miljoen
17. RKC Waalwijk
€9 miljoen
18. Excelsior
€8,5 miljoen

Begrotingen traditionele top 3

Wat opvalt is dat de traditionele top 3 - Ajax, Feyenoord en PSV - de beschikking heeft over een vele malen hogere begroting dan de ploegen hieronder. Ajax heeft het seizoen 2023/24 de beschikking over een begroting van liefst 140 miljoen euro. Feyenoord volgt op 110 miljoen euro, terwijl de begroting van PSV op 100 miljoen euro geschat wordt.
De begroting van Ajax is met 20 miljoen euro afgenomen ten opzichte van vorig seizoen. In het seizoen 2022/23 stond PSV op plek 2 en de Rotterdammers op de derde plek. Dit seizoen zijn deze rollen echter omgedraaid. De begroting van Feyenoord is ten opzichte van vorig jaar met 35 miljoen euro gestegen naar plek 2, terwijl PSV de begroting met 'slechts' 15 miljoen zag stijgen. FC Twente en AZ volgen op ruimte afstand met respectievelijk 35 en 34 miljoen euro.

Begroting Ajax

Met liefst €30 miljoen meer dan Feyenoord en zelfs €40 miljoen meer dan PSV, heeft Ajax de grootste begroting van de Eredivisie. Dit is ook niet meer dan logisch, zo waren de Amsterdammers de laatste jaren veelvuldig actief in de UEFA Champions League, wat enorme bedragen mee zich mee brengt.
De Amsterdammers zullen echter moeten waken voor Feyenoord en PSV. Door de matige prestaties in de Eredivisie zal Ajax hoogstwaarschijnlijk voor het tweede opeenvolgende seizoen een ticket voor de Champions League mislopen, wat een flinke klap zal geven op de begroting van Ajax.
Dankzij de enorme begroting van Ajax, deelt het ook hoge salarissen uit. Zo verdient Jordan Henderson bij Ajax maar liefst €4.680.000 per jaar. Check hier het salaris van de Ajax-spelers.

Begroting Feyenoord

Feyenoord wil de eerste plek in het klassement wat betreft de begrotingen dolgraag van Ajax overnemen. Dennis te Kloese en Arne Slot werken keihard op het trainingscomplex 1908 om de begroting van Feyenoord zo snel mogelijk te laten stijgen. Met een nieuwe deelname aan de UEFA Champions League zou Feyenoord enorm goede zaken doen.
Daarnaast liggen spelers als Santiago Giménez, Dávid Hancko, Lutsharel Geertruida, Quilindschy Hartman, Quinten Timber en Mats Wieffer uitstekend in de markt. De laatste 5 spelers in dit rijtje willen zich ook dolgraag op het EK 2024 in de kijkers van topclubs spelen.

Begroting FC Twente

Na Ajax, Feyenoord en PSV volgt - op basis van de begroting - FC Twente. De Twentenaren waren een aantal jaren geleden bijna failliet en zelfs in de Keuken Kampioen Divisie actief. FC Twente was in 2011/12 voor het laatst actief in de (voorrondes) Champions League, maar heeft voor dit seizoen uitstekende papieren om een ticket voor de voorrondes van het miljardenbal te bemachtigen.
Een ticket voor de groepsfase van de Champions League zou natuurlijk enorm positieve gevolgen hebben voor de begroting van FC Twente. Wie weet kunnen ze spelers als Myron Boadu dan definitief aantrekken en een stap zetten richting de traditionele top 3 op basis van de begroting.

Begroting AZ

Op de vijfde plek in het klassement van begrotingen is de oude club van Boadu terug te vinden: AZ. De Alkmaarders hebben een begroting van €34 miljoen, slechts één miljoen minder dan FC Twente.
De jeugdopleiding staat op plek één bij AZ en dit betaalt zich zeer regelmatig uit. In de huidige selectie van AZ zijn spelers als Wouter Goes, Lequinco Zeefuik, Ruben van Bommel en Ernest Poku. Daarnaast brengen Yukinari Sugawara en in het speciaal Vangelis Pavlidis een flinke transferwaarde met zich mee. Mocht de Griek komende zomer voor de absolute hoofdprijs bij AZ vertrekken, zal dit de begroting van AZ een fikse boost geven. Pavlidis is bij AZ bezig aan een geweldig seizoen en is zelfs de topscorer van de Eredivisie.

Overperformers

PSV kent een geweldig seizoen in de Eredivisie, laat dat duidelijk zijn. De Eindhovense club zijn echter niet de grootste overperformers van het seizoen 2023/24 op het hoogste niveau van Nederland. Zeker in het eigen Philips Stadion is PSV niet te kloppen. Wist je dat de thuisbasis van PSV behoort tot de grootste stadions van Nederland? Relatief gezien doen Go Ahead Eagles en Excelsior het namelijk nóg beter dan de koploper van de Eredivisie.
Op basis van de begroting is de verwachting dat Go Ahead Eagles op de dertiende plek zal eindigen. De Eagles weten dit seizoen echter vriend en vijand te verrassen en zijn in de subtop terug te vinden. Go Ahead Eagles droomt ervan om zich te plaatsen voor Europees voetbal.
Excelsior kent ook een goed seizoen. De Rotterdammers hebben de kleinste begroting (8,5 miljoen euro) van de Eredivisie, maar zijn voorlopig nog altijd veilig. Alleen RKC Waalwijk heeft ook een begroting onder de 10 miljoen euro (9 miljoen euro). Technisch directeur Niels van Duinen heeft met spelers als Troy Parrott en Couhaib Driouech - voor Excelsior-begrippen - een meer dan uitstekende selectie neergezet.

Underperformers

3 underperformers vallen direct op: Ajax, FC Utrecht en Vitesse. De Ajacieden hebben de beschikking over de grootste begroting van de Eredivisie, namelijk 140 miljoen euro. De Amsterdammers zijn echter in de subtop terug te vinden. Na 10 speelrondes was Ajax zelfs de hekkensluiter van de Eredivisie, maar onder leiding van John van 't Schip is de weg omhoog ingezet. Het lijkt er echter op dat Ajax een ticket voor de UEFA Champions League zal gaan mislopen. Plaatsing voor de UEFA Europa League of zelfs de UEFA Europa Conference League via de play-offs lijkt dan ook het hoogst haalbare. Check hier hoe de play-offs Eredivisie werken in Nederland.
Op basis van de begroting zou FC Utrecht in het seizoen 2023/24 op de zesde plaats moeten eindigen. De doelstelling voorafgaand aan het seizoen werd bepaald op plaatsing voor Europees voetbal, aldus technisch directeur Jordy Zuidam. Na een dramatisch seizoen heeft FC Utrecht echter de weg omhoog ingezet.
Tot slot is Vitesse dit seizoen ook duidelijk een underperformer. Feitelijk beschikken slechts 6 clubs eigenlijk over een hogere begroting dan de Arnhemmers. Het is echter onrustig bij Vitesse en de bookmakers verwachten zelfs dat we de ploeg van Edward Sturing volgend seizoen in de Keuken Kampioen Divisie zullen terugzien. Mogelijke degradatie van Vitesse levert je 1.85 keer je inzet op.

Begroting Vitesse

Over Vitesse gesproken, de Arnhemmers verkeren momenteel in zwaar weer. Op basis van de begroting van Vitesse zouden ze echter een subtopper in de Eredivisie moeten zijn, maar niks is minder waar.
Wij als BetCity zijnde zijn de hoofdsponsor van Vitesse. In de winter wist Vitesse dankzij de hoge begroting Anis Hadj Moussa, Mexx Meerdink, Adrian Mazilu en Paxten Aaronson naar Arnhem te halen. Laten we voor de Vitesse-fans hopen dat deze aanwinsten het gewenste effect zullen hebben.

Begroting Fortuna Sittard

Naast Vitesse zijn wij ook de hoofdsponsor van Fortuna Sittard. De Limburgers doen het uitstekend in de Eredivisie en beschikt met spelers Iñigo Córdoba, Rodrigo Guth, Alen Halilovic en Kaj Sierhuis over meerdere wapens.
Op basis van de begroting doet Fortuna Sittard het uitstekend in de Eredivisie. Alleen FC Volendam (€10,5 miljoen), RKC Waalwijk (€9 miljoen) en Excelsior (€8,5 miljoen) beschikken over een lagere begroting dan Fortuna Sittard (€11 miljoen).