Spotlight: Troy Parrott

Laatste update 28-08-2024

3 min leestijd

promotional image

Troy Daniel Parrott werd op 4 februari 2002 geboren in Dublin. De Ierse spits kwam al op jonge leeftijd in de jeugdopleiding terecht van Tottenham Hotspur. In de zomer van 2024 werd bekend dat Parrott een contract had getekend bij AZ. De Alkmaarse club verbrak het clubrecord door een bedrag van €8 miljoen neer te leggen voor de doelpuntenmaker. Reden genoeg om Parrott eens in de spotlights te zetten!

Jeugdopleiding van Tottenham Hotspur

In 2017 werd Parrott opgenomen in de jeugdopleiding van Tottenham Hotspur. De Engelse topclub was gecharmeerd van de talentvolle aanvaller. Parrott speelde in zijn jongere jaren bij de kleine Ierse club Belvedere. Op 17-jarige leeftijd tekende de aanvaller zijn allereerste profcontract bij Tottenham Hotspur. Datzelfde jaar nog debuteerde Parrott in het eerste elftal. De spits mocht meespelen in de competitiewedstrijd tegen Burnley.

Binnenlandse huurperiodes

Parrott speelde uiteindelijk slechts twee wedstrijden in het eerste elftal van Tottenham Hotspur. Voor de start van het seizoen 2020/2021 werd besloten om het talent te verhuren aan Millwall. Vanwege blessureleed kwam de spits amper in actie. In de tweede seizoenshelft kreeg Parrott een nieuwe kans bij Ipswich Town in de League One. In 18 wedstrijden kwam de aanvaller slechts tot twee doelpunten voor zijn nieuwe werkgever. In het seizoen 2021/2022 speelde Parrott op huurbasis voor Milton Keynes Dons. Een seizoen later volgde er een huurperiode bij Preston North End in de Championship. In 32 wedstrijden noteerde Parrott een drietal doelpunten.

Parrott bij Excelsior

In 2023 maakte Parrott de overstap naar Excelsior. De Ierse voetballer speelde één seizoen op huurbasis voor de Rotterdamse voetbalclub. Het Nederlandse avontuur verliep een stuk beter voor de spits. Parrott speelde 25 wedstrijden in de Eredivisie. De doelpuntenmaker kwam tot 10 doelpunten en vier assists voor Excelsior.

Transfer naar AZ

Ondanks de doelpunten van Parrott degradeerde Excelsior uit de Eredivisie. De Rotterdamse voetbalclub zag Parrott ook nog eens vertrekken en terugkeren naar Tottenham Hotspur. In juli 2024 werd bekendgemaakt dat Parrott een contract had getekend bij AZ. De Alkmaarse club betaalde €8 miljoen voor de spits. Nooit eerder betaalde AZ meer voor een nieuwe aanwinst. In Alkmaar moet de Ier de plaats innemen van Vangelis Pavlidis.

Parrott in het Ierse nationale voetbalelftal

In november 2019 debuteerde Parrott in het nationale voetbalelftal van Ierland. De spits mocht minuten maken in de interland tegen Nieuw-Zeeland. Vervolgens werd Parrott ruim een jaar niet meer opgenomen in de nationale selectie. Eind 2020 keerde de spits terug in het nationale elftal. In de zomer van 2023 scoorde Parrott zijn eerste doelpunt in het shirt van Ierland. Parrott speelde al meer dan 20 interlands voor Ierland en is een vaste waarde geworden in de selectie.

Altijd als eerste op de hoogte van onze laatste promoties? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!