Spotlight: Rangelo Janga

Laatste update 29-08-2024

4 min leestijd

promotional image

FC Eindhoven wist deze zomer te verrassen met de komst van Rangelo Janga. De naam klinkt misschien bekend, want de Nederlands-Curaçaose voetballer heeft al een indrukwekkende carrière achter de rug. De aanvaller speelde tevens 40 interlands voor Curaçao en scoorde daarin 21 doelpunten. De centrumspits speelde in het seizoen 2020/2021 nog voor NEC en keert in 2024 terug naar de Nederlandse velden. Zijn ervaring en kwaliteiten zullen ongetwijfeld van waarde zijn voor FC Eindhoven in het komende seizoen.

Persoonlijke informatie

Naam: Rangelo Maria JangaGeboortedatum: 16 april 1992Geboorteplaats/land: Rotterdam / NederlandLengte: 1.94mPositie: centrumspitsVoet: rechtsNationaliteit: NederlandsHuidige club: FC EindhovenContract tot: 30 juni 2025

Jeugdopleidingen

Janga begon op jonge leeftijd met voetballen bij diverse clubs in de regio van Rotterdam. Het talentje kwam al snel bij Excelsior Maassluis terecht. In het seizoen 2008/2009 werd Janga verkozen tot de beste speler van de Eredivisie (B-junioren). De aanvaller maakte een geweldige indruk en kwam in de jeugdopleiding terecht van Willem II.

Debuut in de Eredivisie

Willem II liep in het seizoen 2010/2011 tegen grote problemen aan. Een groot aantal aanvallers raakte geblesseerd. Janga kreeg om die reden de kans zich te bewijzen in het eerste elftal. In de wedstrijd NAC Breda – Willem II mocht Janga invallen en zijn debuut maken in de Eredivisie. Begin 2011 maakte Janga zijn basisdebuut voor Willem II in de wedstrijd tegen Vitesse. De spits was direct belangrijk en scoorde het winnende doelpunt (1-0). Janga scoorde twee doelpunten in zijn debuutseizoen, waaronder in de thuiswedstrijd tegen Ajax (1-3).

Huurperiode bij Excelsior

In de winterstop van het seizoen 2011/2012 werd besloten om Janga te verhuren aan Excelsior. De spits kreeg bij Willem II amper speeltijd en moest vertrekken. Janga beleefde geen beste periode bij de Rotterdamse club. Excelsior degradeerde uit de Eredivisie. Desondanks maakte Janga wel de definitieve overstap naar Excelsior. De Rotterdammer speelde uiteindelijk 53 wedstrijden voor de club en noteerde daarin slechts 5 doelpunten.

Transfer naar Omonia Aradippou

In 2014 vertrok Janga bij Excelsior en koos de speler voor een buitenlands avontuur. De international van Curaçao ging aan de slag bij Omonia Aradippou. Janga speelde 26 wedstrijden voor de club uit Cyprus en scoorde 5 doelpunten. Het Cypriotische avontuur bleef beperkt tot één seizoen.

Janga bij FC Dordrecht

In augustus 2015 keerde Janga weer terug naar Nederland. De spits kreeg een kans bij FC Dordrecht in de Eerste Divisie. Janga kwam op amateurbasis voor de club spelen en wist ditmaal wel zijn stempel te drukken. In het seizoen 2015/2016 scoorde Janga maar liefst 21 doelpunten voor FC Dordrecht.

Gouden periode bij AS Trenčín

De goede prestaties van Janga leverde de speler een prachtige transfer op. De spits tekende een contract voor drie seizoenen bij AS Trenčín. De Slowaakse landskampioen kreeg geen spijt van deze keuze. In een tijdsbestek van anderhalf seizoen noteerde Janga welgeteld 33 doelpunten en 7 assists voor de club.

Landstitels in Kazachstan

Begin 2018 maakte Janga de overstap van AS Trenčín naar KAA Gent. In de Belgische competitie speelde Janga slechts 17 wedstrijden en scoorde de spits 5 doelpunten. In de zomer van 2018 besloot KAA Gent om de spits te verkopen aan Astana FK. De Rotterdammer speelde 40 duels voor de club uit Kazachstan en won twee landstitels.

FC Lugano en NEC

In februari 2020 mocht Rangelo Janga op huurbasis vertrekken uit Kazachstan. De doelpuntenmaker tekende een contract bij FC Lugano. Janga speelde 13 wedstrijden voor de club uit Zwitserland en scoorde geen enkel doelpunt. De voetballer kwam vervolgens terecht bij NEC. De club uit Nijmegen speelde op dat moment zijn wedstrijden in de Eerste Divisie. Janga was een vaste waarde en noteerde 12 doelpunten voor NEC. In mei 2021 promoveerde NEC naar de Eredivisie.

Terugkeer op Cyprus

In 2021 keerde Janga weer terug op het zonnige Cyprus. De goaltjesdief werd op huurbasis gecontracteerd door Apollon Limassol. In zijn eerste seizoen bij de club won Janga de landstitel, waarna ook de Supercup werd gewonnen. De Rotterdamse aanvaller speelde 26 duels voor Apollon Limassol en kwam viermaal tot scoren.

Avontuur in Roemenië

De wereldreiziger maakte in augustus 2022 opnieuw een opvallende keuze. Janga tekende een contract bij CFR Cluj. In de Roemeense competitie was de spits goed voor 10 doelpunten in 30 wedstrijden.

Dramatische periode

In 2023 kon Janga weer een nieuw land op zijn lijstje zetten. De spits ging spelen door Ihoud Bnei Sachnin. Zijn periode bij de Israëlische club eindigde in een enorme teleurstelling. De aanvaller speelde vijf wedstrijden voor de voetbalclub. Het contract van Janga werd ontbonden en de speler tekende een contract bij Nea Salamis Famagusta.

Janga tekent bij FC Eindhoven

In augustus 2024 keerde Janga weer terug naar Nederland. De doelpuntenmaker tekende een contract voor één seizoen bij FC Eindhoven. De club heeft de optie bedwongen om het contract van de speler te verlengen. FC Eindhoven speelt in het seizoen 2024/2025 in de Keuken Kampioen Divisie.

Alle statistieken van Janga

Altijd als eerste op de hoogte van onze laatste promoties? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!