back arrow

SPORT

Spotlight: Lamine Yamal

Laatste update 07-12-2023

5 min leestijd

promotional image

Lamine Yamal is hét pareltje van La Masia, de jeugdopleiding van Barcelona. De Spanjaard is de jongste debutant én doelpuntenmaker van de Catalanen. Wij zetten de 16-jarige aanvaller in de spotlight.

Jeugdopleiding Lamine Yamal

La Masia, de geroemde opleiding van Barcelona. Lionel Messi, Andrés Iniesta, Xavi en Sergio Busquets, zomaar een handjevol spelers uit de jeugdopleiding van de Catalanen. Lamine Yamal is de volgende aankomende ster in dit rijtje.
In 2012 werd Yamal op vijfjarige leeftijd opgenomen in de jeugdopleiding van Barcelona. De Spanjaard doorliep de gehele jeugdopleiding van de Catalanen en werd al snel aangewezen als een van de pareltjes van La Masia.

Jongste debutant: Yamal

Sinds de jaren 40 was Vicenç Martínez de jongste debutant uit de clubgeschiedenis van Barcelona. De linksback debuteerde op 16-jarige leeftijd voor de Catalanen. Het stokoude record is inmiddels verbroken door Yamal. De rechtsbuiten werd een debuut gegund door Xavi Hernández op 15-jarige leeftijd.
Xavi nam hem op 22 april 2023 voor het eerst op in de selectie van Barcelona, maar Yamal kreeg geen minuten tegen Atlético Madrid. Een week later, tegen Real Betis, was het dus wel raak. 15 jaar, 9 maanden en 16 dagen jong. 11 minuten mocht Yamal meedoen tegen de ploeg uit Sevilla.

Yamal jongste doelpuntenmaker

Niet alleen de jongste debutant, maar Yamal mag zich inmiddels ook de jongste doelpuntenmaker in dienst van Barcelona noemen. Niet alleen van de Catalanen, zo is de 16-jarige aanvaller de jongste goalgetter ooit in La Liga.
16 jaar en 87 dagen was Yamal toen hij tegen Granada zijn eerste doelpunt ooit in het eerste van Barcelona wist te maken. De Spanjaard tekende in een 2-2 gelijkspel tegen Granada voor de aansluitingstreffer (2-1). Door het nieuwe puntverlies van Barcelona bedraagt de achterstand op koploper Real Madrid 3 punten. Verwacht jij dat de ploeg van Xavi alsnog kampioen wordt? Dit levert je momenteel 2.20 keer je inzet op.

Kiest Yamal voor Spanje of Marokko?

Yamal doorliep meerdere jeugdelftallen van Spanje, maar kon ook uitkomen voor Marokko. Hij heeft namelijk een Marokkaanse vader. Bondscoach Walid Regragui sprak met de jonge speler in de hoop hem voor Marokko te winnen, maar het is Marokko niet gelukt om Yamal te overtuigen zich aan te sluiten bij de Atlas Leeuwen. Op 8 september 2023 maakte de linkspoot voor het eerst minuten in het nationale elftal van Spanje.

Spaanse elftal

Ook bij het Spaanse elftal is Yamal de jongste debutant én doelpuntenmaker. Met zijn 16 jaar en 57 dagen werd hij de jongste debutant ooit voor Spanje. Toen hij een kwartier voor tijd op aangeven van Williams de jongste Spaanse doelpuntenmaker ooit werd, was het feest helemaal compleet. Verrassend genoeg scoorde Yamal eerder voor het Spaanse elftal dan voor zijn club Barcelona.

Yamal nieuw contract

Dat Yamal een grote toekomst staat de wachten, dat lijkt duidelijk. Barcelona is hier ook op de hoogte van en heeft de Spanjaard tot 2026 vastgelegd. Vanwege zijn leeftijd mag Yamal niet langer bij een club tekenen dan drie jaar. In het contract is een afkoopclausule van één miljard euro vastgelegd.
Betcity Nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte van onze laatste promoties? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!