Artikel • • Leestijd 3 min

Spotlight: Alexandre Penetra

Sinds de zomer van 2023 speelt Alexandre Penetra zijn wedstrijden in het shirt van AZ. De Portugese verdediger groeide uit tot een belangrijke kracht in Alkmaar. Ondanks zijn jonge leeftijd oogt de verdediger ervaren. En toch is Penetra nog een relatief onbekende naam. Hoog tijd dus om de speler eens in de schijnwerpers te zetten!

Persoonlijke informatie

Naam: Alexandre Manuel Penetra CorreiaGeboortedatum: 9 september 2001Geboorteplaats/land: Viseu / PortugalLengte: 1.84mPositie: centrale verdedigerVoet: rechtsNationaliteit: PortugeesHuidige club: AZContract tot: 30 juni 2028

Jeugdopleiding van Benfica

Penetra speelde een lange tijd bij de amateurverenigingen Os Pestinhas en CB Viseu. Het talentje bleef niet onopgemerkt bij de scouts. Penetra mocht op 14-jarige leeftijd aansluiten bij de jeugdopleiding van de topclub Benfica. Alleen kreeg de mandekker nooit een echte kans in het eerste elftal. Vandaar dat Penetra besloot om de overstap te maken naar FC Famalicão. Dat was een goede zet, want in 2021 debuteerde de verdediger in het betaalde voetbal.

Basisspeler bij FC Famalicão

In zijn debuutseizoen viel Penetra positief op en dat leverde de voetballer een basisplek op bij FC Famalicão. In november 2021 noteerde Penetra zijn eerste doelpunt voor de club. Uiteindelijk kwam de verdediger tot 30 wedstrijden in het zijn debuutseizoen bij de Portugese voetbalclub. Een seizoen later noteerde Penetra welgeteld 29 wedstrijden in het eerste elftal.

Miljoenentransfer naar AZ

Penetra werd opgemerkt door verschillende clubs uit het buitenland. De verdediger koos voor een nieuw avontuur in de Eredivisie. Penetra werd voor €4 miljoen overgenomen door AZ. De centrale verdediger moest Sam Beukema vervangen bij de Alkmaarse club. Penetra was in zijn eerste seizoen nog geen basisklant bij AZ, maar daar kwam al snel verandering in. In het seizoen 2024/2025 is Penetra samen met Wouter Goes zeker van een plekje in de centrale verdediging.

Penetra in Jong Portugal

De talentvolle Alexandre Penetra kreeg in november 2021 zijn eerste uitnodiging voor Jong Portugal. In maart 2022 debuteerde de speler in het beloftenteam van Portugal. Penetra was ook van de partij op het EK onder de 21 en reikte met Portugal tot de halve finale. De AZ-speler speelde alle wedstrijden op het eindtoernooi.

Statistieken van Alexandre Penetra

Promoties
Bekijk alle

type

BETCITY MILLIONS

type

SUPERBOOST WEEK

type

EEN JAAR GRATIS WEDDEN