Artikel • Champions League • Leestijd: 7 min

De nieuwe opzet van de UEFA Champions League

Dit jaar kunnen wij gaan genieten van de nieuwe opzet van de Champions League. Het miljardenbal staat op het punt van beginnen en veel ogen zijn al gericht op nieuwe Champions League-seizoen. Niet zo gek, want er gaat veel veranderen. In dit artikel leggen wij jou alle veranderingen uit.

Huidige opzet van de Champions League

In het seizoen 2023/2024 mochten 32 clubs deelnemen aan de groepsfase van de Champions League. In acht groepen van vier clubs streden de ploegen voor een plekje in de knock-outfase. Enkel de nummers één en twee wisten zich voor de volgende ronde te kwalificeren. De nummer 3 van een groep mocht zijn geluk gaan beproeven in de UEFA Europa League, terwijl het Europese avontuur eindigde voor de nummer 4. Vanaf volgend seizoen ziet de opzet van de Champions League er compleet anders uit.

Veranderingen nieuwe Champions League format

De UEFA heeft een aantal wijzigingen doorgevoerd met als doel meer spektakel, meer krakers en meer vermaak voor de fans. Men hoopt dat de sterkste clubs elkaar eerder treffen, terwijl ook de laagst gerankte clubs komen te spelen tegen de Europese grootmachten. De belangrijkste veranderingen op een rijtje:
  • In plaats van 8 groepen van 4 (32 deelnemende teams) zijn er 36 teams die zonder groepsfase acht wedstrijden gaan spelen.
  • De 8 wedstrijden zijn tegen 8 verschillende tegenstanders; het thuis en uit principe vervalt.
  • De eerste 8 gaan direct naar de achtste finales; de nummers 9 tot en met 24 spelen nog een tussenronde.
  • Iedereen overwintert; wedstrijd 7 en 8 worden door iedereen op hetzelfde moment afgewerkt.
  • De nummers 25 tot en met 36 zijn klaar in Europa.

Nieuwe opzet Champions League

De nieuwe Champions League opzet heeft vooral een groot effect op de groepsfase van de voetbalcompetitie. Niet langer gaat het meer om acht groepen, maar ziet het nieuwe format er anders uit. De nieuwe opzet telt 36 deelnemende teams, terwijl dat er eerder 'slechts' 32 waren. In de eerste fase spelen de deelnemende clubs een achttal wedstrijden tegen verschillende clubs. Het gaat om vier thuiswedstrijden en vier uitwedstrijden. Echter gaat het dus wel om acht verschillende tegenstanders. De vier extra tickets voor de nieuwe Champions League worden vergeven aan de huidige nummer 5 op de coëfficiëntenranglijst, een club uit de voorrondes van het toernooi en de twee landen die in het afgelopen seizoen het beste hebben gepresteerd in Europa. De Europese wedstrijden in de Champions League zien er komend seizoen anders uit. Er wordt gebruikgemaakt van één grote ranglijst. Welke clubs er in een groep van acht teams komt, dat zal de loting bepalen. De bekende potindeling zal overigens niet gaan veranderen. De groepsfase kan gezien worden als de eerste fase, waarna er vervolgens nog een play-offronde volgt. De knock-outfase vanaf de achtste finale blijven onveranderd.

Knock-outfase Champions League

De grote veranderingen in de nieuwe opzet van de Champions League zijn alleen merkbaar in de eerste fase van het toernooi. Daarnaast zijn er nog play-offs toegevoegd aan het speelschema. De achtste finale, kwartfinale, halve finale en de CL-finale blijven hetzelfde. De ploegen strijden in die confrontaties tweemaal tegen elkaar, namelijk een thuisduel en een uitwedstrijd. Er zijn 16 clubs die mogen meestrijden in de knock-outfase van het toernooi. De nummers één tot en met acht kwalificeren zich rechtstreeks voor de eindfase. De nummers negen tot en met 24 strijden om de laatste acht tickets via de play-offs. De nummers 25 tot en met 36 zijn direct uitgeschakeld en krijgen ook geen tweede kans meer in de UEFA Europa League of zelfs de UEFA Europa Conference League. Er zijn dus grote veranderingen op te merken in de opzet van de Champions League.

Voordelen en nadelen voor de Nederlandse voetbalclubs

In het seizoen 2023/2024 wisten twee Nederlandse voetbalclubs zich direct te plaatsen voor de groepsfase van de UEFA Champions League. PSV en Feyenoord zijn in het seizoen 2024/2025 actief in het miljardenbal. De clubs kunnen genieten van de nieuwe opzet en die mag zeker lucratief worden genoemd. De nieuwe opzet brengt de deelnemers van het miljardenbal veel meer geld op. Hier lees je het prijzengeld van de Champions League. Daarnaast kan een extra Nederlandse club zich in de toekomst plaatsen voor het toernooi, namelijk wanneer de Nederlandse clubs uitzonderlijk goed presteren in Europa. Een enorm nadeel is dat de Champions League deelnemers geen tweede kans meer krijgen in de UEFA Europa League of de UEFA Europa Conference League. Uitschakeling in de Champions League betekent direct einde verhaal voor de voetbalclub. Lees hier de verdeling van de Europese tickets van de Nederlandse clubs voor het seizoen 2024/25.

Gaan de UEFA Europa League en de UEFA Europa Conference League ook veranderen?

Ja, de UEFA Europa League en de UEFA Europa Conference League gaan ook veranderen. Het Europees voetbal gaat compleet op de schop. De nieuwe opzet Champions League wordt ook doorgevoerd de Europa League, terwijl de Conference League er weer net even wat anders uitziet. Daar worden in de League Fase zes in plaats van acht wedstrijden gespeeld. De UEFA Europa League en de UEFA Europa Conference League voortaan ook een nieuwe groepsfase kennen. Daarnaast kunnen clubs uit de tweede competitie geen nieuwe kans meer krijgen in de UEFA Europa Conference League. Clubs zijn daardoor ook sneller weer Europees uitgeschakeld. De nieuwe opzet start vanaf het seizoen 2024/2025!

Veelgestelde vragen over de nieuwe CL 2024 opzet

Bekijk hieronder de antwoorden op de veelgestelde vragen over de nieuwe opzet van de Champions League:

Hoeveel tegenstanders treft een club in de CL groepsfase?

Alle deelnemende clubs zijn in vier potten verdeeld. Een club speelt tegen acht verschillende tegenstanders. In de beslissende achtste speelronde weet een voetbalclub of het direct de knock-out fase heeft bereikt. De nieuwe opzet van de CL zorgt voor een gelijk speelveld en nog meer entertainment.

Hoeveel thuiswedstrijden speelt een club in de groepsfase?

Een club speelt acht wedstrijden in de CL groepsfase, waarvan vier thuis. De resultaten worden verwerkt in één grote ranglijst. Een club moet ook een bezoekje brengen aan vier teams. In de achtste en laatste speelronde worden alle wedstrijden gelijktijdig gespeeld. Het aantal wedstrijden is één van de grootste wijzigingen in het nieuwe format.

Wat is er bijzonder aan de exclusieve Champions League week?

In het seizoen 2024/2025 komen de deelnemende clubs uit in de exclusieve Champions League week. In de desbetreffende week worden er alleen CL-duels gespeeld. Er worden geen Europa League of Conference League wedstrijden afgewerkt. De CL-wedstrijden vinden plaats op de dinsdag, woensdag en de donderdag.

In welke pot zitten in PSV en Feyenoord?

PSV en Feyenoord zijn beide terug te vinden in pot 3. De loting van de Champions League moet uitwijzen tegen welke clubs er moet worden gestreden. Er zijn acht poules en de Nederlandse clubs kunnen elkaar nog niet treffen in de groepsfase.

Wat is de Champions Path?

In de voorrondes en de kwalificatie play-offs strijden de clubs voor een CL-ticket. De landskampioenen bewandelen de zogeheten Champions Path, terwijl de andere clubs de League Path moeten doorstaan. De kampioenen hebben een grotere kans om het eindtoernooi te bereiken. Zo ziet de nieuwe opzet er compleet anders uit. Kortom: eigenlijk voorrondes met een chique woord.

Hoe ziet de loting van de groepsfase in de UEFA Champions League eruit?

De teams die zich hebben geplaatst voor de groepsfase van de Champions League komen in één van de vier potten terecht bij de loting. In alle potten zitten acht verschillende clubs. In welke pot (1 t/m 4) een club terechtkomt, dat is afhankelijk van de eerdere prestaties in de Europese toernooien. Het betreft drie clubs uit de eerste drie potten en twee clubs uit de laagste pot. Het is voor de loting belangrijk hoe hoog de club op de UEFA ranglijst staat.
Promoties
Bekijk alle

type

BETCITY MILLIONS

type

EEN JAAR GRATIS WEDDEN

type

21 JACKPOT