Champions League loting

Artikel • Sport • Leestijd 4 min

Champions League loting

De Europese voetbalclubs strijden een jaarlang voor een plekje in de UEFA Champions League. Het grootste Europese clubtoernooi biedt de kans op eeuwige roem en kan ook zeer lucratief zijn voor de clubs. Ieder seizoen moet de loting uitwijzen tegen welke opponenten een deelnemer uitkomt. De Champions League loting ziet er sinds het seizoen 2024/2025 net wat anders uit. Er kan namelijk niet meer worden gesproken van een traditionele groepsfase, nadat de opzet van de Champions League werd aangepast. Ontdek hieronder meer informatie over de Champions League loting!

Loting voorrondes Champions League

 Sommige voetbalclubs moeten al vroeg in het seizoen in actie komen. De eerste wedstrijden in de voorrondes van de UEFA Champions League staan in juli 2024 al op het programma. In totaal worden er drie voorrondes en een play-offronde gespeeld. Vanzelfsprekend moet er een loting plaatsvinden voor iedere voorronde. Bekijk hieronder de data van de loting voor voorrondes van de Champions League 2024/2025: 

Wanneer zijn de lotingen voor de voorrondes van de Champions League?

Loting 1e voorronde: 18 juni 2024 Loting 2e voorronde: 19 juni 2024 Loting 3e voorronde: 22 juli 2024 Loting Play-offronde: 5 augustus 2024 

Loting league fase Champions League

De traditionele groepsfase van de Champions League bestaat niet meer en is ingewisseld voor de nieuwe league fase. De clubs komen niet langer meer in een groep van vier clubs terecht. Het doel is om op de ranglijst zo hoog als mogelijk te eindigen. Alle deelnemende clubs strijden voor een directe plaats voor de knock-out fase. De league fase bestaat uit 36 teams en de beste acht clubs plaatsen zich rechtstreeks voor de eindfase. De overige teams komen uit de play-offs. 

Wanneer is de loting voor de league fase van de Champions League?

De loting voor de league fase vond plaats op 29 augustus 2024. Na afloop van de loting kende alle clubs hun tegenstander in de league fase. De wedstrijden in de league fase worden gespeeld van 17 september 2024 tot en met 29 januari 2025. Op de laatste speeldag worden alle wedstrijden gelijktijdig afgewerkt in het miljardenbal. De nieuwe opzet van de UEFA Champions League moet voor meer vermaak gaan zorgen! 

De tegenstanders van Feyenoord

De loting van de Champions League heeft uitgewezen dat Feyenoord zich kan klaarstomen voor een pittig karwei. De Rotterdammers nemen het op tegen Manchester City (uit), Bayern München (thuis), Bayer Leverkusen (thuis), Benfica (uit), Lille OSC (uit), Red Bull Salzburg (thuis), Sparta Praag (thuis) en Girona FC (uit). Red Bull Salzburg was in de voorrondes van de Champions League nog te sterk voor FC Twente. Feyenoord treft ook het oranje getinte Girona FC. Donny van de Beek, Gabriel Misehouy, Arnaut Danjuma en Daley Blind staan bij de Spaanse stuntploeg onder contract.

De tegenstanders van PSV

PSV mag zeker niet klagen over de uitkomst van de loting. De Eindhovenaren treffen Liverpool (thuis), PSG (uit), Juventus (uit), Shakhtar Donetsk (thuis), Sporting (thuis), Rode Ster Belgrado (uit), Girona (thuis) en Stade Brestois (uit). De ontmoeting met Liverpool is extra speciaal. De Eindhovenaar Cody Gakpo keert terug in het Philips Stadion. In het uitduel bij Juventus treft PSV een andere Nederlander. Teun Koopmeiners maakte afgelopen zomer de overstap naar de Italiaanse topclub.

Loting knock-out play-offs Champions League

De nummers 9 tot en met 24 zijn niet direct uitgeschakeld. Deze clubs spelen in de nieuwe knock-out play-offs en kunnen op die manier alsnog de volgende ronde bereiken van het miljardenbal. De belangrijke play-offs worden gespeeld op 11/12 en 18/19 februari 2025. Vanzelfsprekend moet de loting uitwijzen welke clubs tegen elkaar uitkomen.  Loting knock-out play-offs: 31 januari 2025

Loting knock-outfase Champions League

De resterende Champions League duels worden op de traditionele manier gespeeld in de knock-outfase. Het betreft een loting voor de achtste finales, kwartfinales, halve finales en automatisch ook de finale. Het gaat om een eenmalige loting en het is bijvoorbeeld ook direct de loting kwartfinales. In de knock-outfase vinden er ook weer returns plaats.  Loting knock-outfase: 21 februari 2025

Veelgestelde vragen over de Champions League loting

Bekijk hieronder de antwoorden op de veelgestelde vragen over de loting van het grootste en bekendste Europese toernooi: 

Waar vindt de loting van de Champions League plaats?

De lotingen worden altijd georganiseerd in het Zwitserse Nyon. In deze stad is namelijk het hoofdkantoor gevestigd van de UEFA. De lotingen worden live uitgezonden op de televisie en zijn eenvoudig te volgen. 

Kunnen PSV en Feyenoord elkaar loten?

In de league fase kunnen PSV en Feyenoord elkaar niet loten. Clubs uit hetzelfde land worden niet aan elkaar gelinkt. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor Bayern München en Borussia Dortmund, maar ook Real Madrid en FC Barcelona. Clubs uit dezelfde landen kunnen elkaar in de knock-outfase wel tegenkomen. 

Wanneer is de loting voor de halve finale?

De loting voor de halve finales van de Champions League zal plaatsvinden op 21 februari 2025. Tijdens de desbetreffende loting worden ook de confrontaties in de overige knock-out duels bekend. 

Wanneer worden de halve finales gespeeld?

De halve finales van het grote Europese toernooi worden gespeeld op 29 en 30 april 2025 en de returns vinden plaats op 6 en 7 mei 2025. 

Waar zal de Champions League finale worden gespeeld?

De finale van de Champions League zal worden gespeeld in de Allianz Arena. Het stadion van Bayern München is het decor voor de eindstrijd in het miljardenbal. 

Gaan er clubs uit de Champions League naar de Europa League?

In het verleden kregen clubs uit de Champions League nog wel eens een tweede kans in de UEFA Europa League. Dat is niet langer meer het geval. Diverse voetbalclubs worden direct uitgeschakeld en mogen het niet meer op een lager podium proberen. 

Welke clubs zijn favoriet in de Champions League?

Diverse grote clubs mogen ook dit seizoen weer deelnemen aan de Champions League. Enkele kanshebbers zijn Manchester City, Arsenal, Paris Saint-Germain, AC Milan, Bayer Leverkusen, Atlético Madrid, FC Barcelona, Real Madrid en Liverpool FC.
Promoties
Bekijk alle

type

EEN JAAR GRATIS WEDDEN

type

21 JACKPOT

type

BETCITY SPINNER