back arrow

WEDTIPS

Emilia Romagna Grand Prix 2024 Race

Voorbeschouwing en wedtips Grand Prix van Emilia-Romagna

Nooit duurde het zo lang voordat de Formule 1 in Europa aankwam dan dit seizoen. Het seizoen is al zes Grand Prix onderweg en het is de tweede helft van mei als het gebrul van de motoren over het Circuit Enzo e Dino Ferrari knalt. Het is tijd voor de Grand Prix van Emilia-Romagna. Met Lando Norris als Grand Prix-winnaar en Max Verstappen als leider in het wereldkampioenschap, gaat het Europese gedeelte van het Formule 1-seizoen 2024. Van de aankomende elf races worden er 10 op Europees grondgebied verreden. 

Grand Prix van Emilia-Romagna

De Grand Prix van Emilia-Romagna is eigenlijk per ongeluk ontstaan. In het seizoen 2020 toen de wereld gebukt ging onder de Covid-19 pandemie had de FIA nieuwe races nodig. Aziatische en Amerikaanse races werden afgelast en om toch tot een representatief kampioenschap te komen, werden er invalraces georganiseerd. Het bezoek aan Imola beviel iedereen zo goed, dat de race - als enige invaller - een vaste positie op de Grand Prix-kalender kreeg. 

Geschiedenis van de Grand Prix van Emilia-Romagna

De Grand Prix van Emilia-Romagna is toe aan de vierde editie en heeft nog geen lange Formule 1-geschiedenis. De race werd vorig jaar overigens niet verreden. In de week voorafgaand aan de race was het dermate slecht weer in Italië dat heel het circuit onder water was gelopen.  De baan waar de race gehouden wordt, heeft wel een lange traditie in de Formule 1. Bij het horen van het woord Imola, denken de meeste Formule 1-liefhebbers direct aan Ayrton Senna en aan 1 mei 1994. De Formule 1 beleefde destijds in Italië een horror weekend.  De Grand Prix van San Marino was de derde race van het wereldkampioenschap van 1994. Michael Schumacher had in zijn Benetton de eerste twee races gewonnen en Jos Verstappen had een bijzonder debuut achter de rug. Ayrton Senna was overgestapt naar het team van Williams om voor de vierde keer wereldkampioen te worden. Het liep volkomen anders.  Nadat eerst op vrijdag Senna’s landgenoot Rubens Barrichello bij een crash een arm brak, ging het op zaterdag tijdens de kwalificatie helemaal mis. De Oostenrijker Roland Ratzenberger verongelukte in zijn Simtek bolide. De auto’s waarmee in 1994 geracet werd, waren ongeleide projectielen en veel gevaarlijker dan de auto’s van nu.  Ayrton Senna was compleet in shock van de ongelukken en zijn collega’s en overwoog om niet te racen. Toch stond hij op zondagmiddag aan de start. Met fatale gevolgen. In de zevende ronde van de Grand Prix van San Marino 1994 verloor Senna in de Tamburello bocht de controle over zijn Williams en crashte hard. Daar werd de coureur geraakt door een deel van de wielophanging. Hulp mocht niet meer baten. De - misschien wel - beste coureur aller tijden was er niet meer. 

Tijdschema Grand Prix van Emilia-Romagna

Inmiddels zijn we dertig jaar verder en is er qua veiligheid heel veel veranderd. Zowel aan de auto’s als aan de circuits worden strenge veiligheidseisen gesteld. Dit weekend keren we niet alleen terug naar Imola, maar ook naar Europese tijden. Dat betekent dat de kwalificatie op zaterdag om 16.00 uur van start gaat. De race start op zondagmiddag om 15.00 uur. Datum en Nederlandse tijdVrijdag 17 mei | 13.30u - 14.30uEerste vrije trainingVrijdag 17 mei | 17.00u - 18.00uTweede vrije trainingZaterdag 18 mei | 12.30u - 13.30uDerde vrije trainingZaterdag 18 mei | 16.00u - 17.00uKwalificatieZondag 19 mei | 15.00uRace

Wedtips Grand Prix van Emilia-Romagna: Lewis Hamilton

Lewis Hamilton kan het aankomende weekend ongetwijfeld op een warmer welkom rekenen dan de afgelopen jaren in Italië het geval was. De zevenvoudig wereldkampioen stapt immers in 2025 over naar het team van Ferrari. Hamilton zal niet rouwig zijn om zijn keuze. Ferrari won al een race. Met zijn Mercedes boekt Hamilton dit seizoen matige resultaten. Desondanks blijft de Brit een topcoureur die uit het niets ineens weer bovenaan de tijdenlijst op kan duiken. Tip 1: Lewis Hamilton finisht in de top-6 (odds 2.40)Tip 2: Lewis Hamilton finisht op het podium (odds 9.00)Tip 3: Confrontaties: George Russell versus Lewis Hamilton: Lewis Hamilton (odds 2.20)