Grand Prix Groot-Brittannië: voorbeschouwing & wedtips

De Grand Prix van Oostenrijk leek een vrij eenvoudige prooi te worden voor Max Verstappen. De Nederlander was het hele weekend de sterkste coureur en leek op weg naar een mooie overwinning. Toch won George Russell de race en had Verstappen na afloop wat uit te leggen. Na de tweede - zeer matige - pitstop van Verstappen was zijn zorgvuldig opgebouwde voorsprong als sneeuw voor de zon verdwenen. Lando Norris zat Verstappen op de hielen en probeerde de Nederlander een aantal ronden op een rij in de derde bocht te passeren, maar telkens behield Verstappen de leiding. Met nog zes ronden te gaan was het alles of niet voor Norris. Verstappen verdedigde hard en beide coureurs konden met beschadigde auto’s terug naar de pits. Verstappen werd uiteindelijk nog vijfde en scoorde alsnog tien punten voor het WK. Norris viel uit en moet in de aankomende Britse Grand Prix vermoedelijk met een aangepaste auto rijden.

Grand Prix van Groot-Brittannië

De Grand Prix van Groot-Brittannië is een klassieker op de Formule 1-kalender. De race maakt al sinds 1950 deel uit van de Grand Prix-kalender. De allereerste officiële Grand Prix die binnen het kader van het wereldkampioenschap Formule 1 werd verreden, vond plaats op Silverstone. Met recht een iconische plek dus. Niet alle edities van de Britse Grand Prix werden op Silverstone verreden. Ook op de circuits van Brands Hatch en Aintree werden Britse races georganiseerd. Sinds 1986 werd er voor het laatst in Brands Hatch geracet. Sinds 1987 vonden alle Britse Grand Prix plaats op Silverstone. Dat blijft zo tot 2034. In 2020 stond Silverstone zelfs twee keer op de kalender. Toen werd er een week na de Britse Grand Prix ook de 70th Anniversary Grand Prix van de Formule 1 verreden. De baan is in 2011 gemoderniseerd. De iconische bochten combinatie Maggots en Becketts die volgden op Copse corner na de start, zijn vanzelfsprekend onderdeel gebleven van de baan. Het pitcomplex en start/finish zijn wel verplaatst.

In vogelvlucht door de geschiedenis van de Grand Prix van Groot-Brittannië

De meest memorabele Grand Prix van Groot-Brittannië kiezen uit bijna 75 races is een behoorlijk onmogelijke taak. De race van 2021 staat wellicht vanwege de crash van Max Verstappen en de uitbundig gevierde zege van Lewis Hamilton wellicht nog het meest op het netvlies. In 2021 waren Verstappen en Hamilton in een felle strijd om de wereldtitel verwikkeld. Verstappen startte de Britse Grand Prix op pole position, maar had in de eerste ronde van de race de grootst mogelijke moeite om Hamilton achter zich te houden. Toen de twee kemphanen bij Copse Corner aankwamen, ging het mis. Verstappen stuurde in en werd geraakt door Hamilton. De Red Bull-bolide van Verstappen spinde op hoge snelheid van de baan en kwam met een klap in de bandenstapels tot stilstand. Hamilton werd als schuldige van de crash aangewezen en kreeg een straf van 10 seconden. Desondanks wist de Brit - op dat moment regerend wereldkampioen - de race te winnen. Er was na afloop van de race veel te doen over de manier waarop de Mercedes-coureur zijn overwinning vierde. Hamilton stond voor de tribune uitbundig met een Britse vlag te juichen, terwijl Verstappen nog in het ziekenhuis onderzocht werd.

Tijdschema Grand Prix van Groot-Brittannië

De Grand Prix van Groot-Brittannië wordt verreden volgens een klassieke weekend opbouw. Dat betekent dat de kwalificatietraining vooraf wordt gegaan door drie vrije trainingen. De race staat gepland op zondagmiddag om 16.00 uur Nederlandse tijd. Vrijdag 5 juli
  • Vrije training 1: 13:30u
  • Vrije training 2: 17:00u
Zaterdag 6 juli
  • Vrije training 3: 12:30u
  • Kwalificatie: 16:00u
Zondag 7 juli
  • Grand Prix: 16:00u

Wedtips Grand Prix van Groot-Brittannië

De race op Silverstone belooft opnieuw heel spannend te worden. Waar Red Bull Racing met Verstappen in Oostenrijk de overhand had, zou het in Engeland best wel eens McLaren kunnen zijn dat de snelste wagen heeft. In dat geval zouden we niet verbaasd zijn als Lando Norris de race gaat winnen.
  • Tip 1: Oscar Piastri finisht op het podium (odds 2.10)
  • Tip 2: Team van de winnaar: McLaren (odds 3.00)
  • Tip 3: Lando Norris wint (odds 4.00)