back arrow

SPORT

Waar speelt Richairo Živković nu?

Laatste update 22-11-2023

5 min leestijd

thumbnail

Richairo Živković stond in de boeken als een groot talent. Al snel maakte hij de stap naar Ajax, maar inmiddels heeft de pijlsnelle aanvaller al 11 clubs achter zijn naam staan. Wij zetten de carrière van de oud-Ajacied voor jou op een rijtje.

FC Groningen

Richairo Živković begon zijn profcarrière bij FC Groningen. Op 11-jarige leeftijd werd hij opgepikt bij FVV uit Foxhol, een dorpje vlakbij Groningen. In 2012 tekende Živković een driejarig contract bij de ploeg uit de Keuken Kampioen Divisie, dat destijds actief was op het hoogste niveau van Nederland: de Eredivisie.
Op 2 december 2012 maakte Živković zijn debuut voor FC Groningen. Richairo werd de jongste debutant ooit voor de Groningers. In de eerste speelronde van het seizoen 2013/14 maakte Živković zijn eerste doelpunt voor FC Groningen. Hiermee loste de inmiddels 27-jarige aanvaller Arjen Robben af als jongste doelpuntenmaker van de 'Trots van het Noorden'.
In dienst van FC Groningen kwam Živković tot 33 wedstrijden, waarin hij tienmaal trefzeker was. Dit bleef ook bij de Nederlandse top niet onopgemerkt en in 2014 koos Živković eieren voor zijn geld.

Stap naar Ajax

Op 17 maart 2014 maakte Ajax de komst van Živković wereldkundig. De Amsterdammers maakten bekend €1,9 miljoen over te maken naar FC Groningen. Hoewel de verwachtingen in de Nederlandse hoofdstad torenhoog waren van de pijlsnelle spits, wist hij verwachtingen nooit waar te maken.
In het eerste van Ajax kwam Živković tot slechts 7 optredens. Hij maakte echter wel zijn debuut in de UEFA Champions League, maar moest het vooral laten zien bij Jong Ajax. Daarnaast werd Živković verhuurt aan Willem II en FC Utrecht, voordat hij definitief vertrok bij de 36-voudig landskampioen.

Belgisch avontuur

Medio 2017 verruilde Živković Ajax voor KV Oostende. In de Jupiler Pro League zou de Nederlander 2 seizoenen actief zijn. In dienst van Oostende kwam Živković tot 58 wedstrijden, waarin hij 16 keer trefzeker was. Met deze doelpunten trok de oud-Ajacied de interesse van een ploeg die je niet zo snel zou verwachten: Changchun Yatai.

Aziatische tour

In februari 2019 maakte Živković verrassend genoeg de stap naar China. De in Assen geboren aanvaller zag Changchun Yatai €2,5 miljoen neerleggen voor zijn diensten. Tijdens zijn debuut seizoen in de Chinese Super League kwam Živković in 25 duels tot maar liefst 15 doelpunten. Desondanks werd Richairo het seizoen erop verhuurd.
Begin 2020 werd Živković voor de rest van het seizoen verhuurd aan Sheffield United, mét optie tot koop. In Engeland kwam Živković tot slechts 5 optredens en de huidige club uit de Premier League lichtte deze optie dan ook niet. September 2020 kreeg Živković te maken met een nieuwe ploeg in China, genaamd Guangzhou R&F. Hier kwam hij te spelen onder oud-Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst. Ook onder de Nederlandse oefenmeester wist Živković geen basisplaats te veroveren.

Rode Ster Belgrado

Živković zijn contract liep af in China en dus kon hij transfervrij vertrekken. De Nederlander koos voor een terugkeer naar Europa en tekende in Servië een eenjarig contract bij Rode Ster Belgrado. Ook bij de zevenvoudig landskampioen wist Živković geen basisplek af te dwingen.

Terugkeer naar Nederland

Bij Rode Ster Belgrado koos Živković ook na één seizoen eieren voor zijn geld. Hij keerde terug naar Nederland, waar hij zou gaan spelen voor FC Emmen in de Eredivisie. Voor de promovendus kwam Živković 25 keer in actie, waarin hij slechts 3 keer trefzeker was. In zijn contract zat een optie voor nog één seizoen, maar na de degradatie van FC Emmen naar de Keuken Kampioen Divisie wist Živković genoeg.

Lion City Sailors

In de zomer van 2023 koos Živković voor een verrassende vervolgclub. De oud-Ajacied tekende in Singapore een eenjarig contract bij Lion City Sailors. Bij deze club heeft Živković gekozen voor het rugnummer 34, als eerbetoon aan zijn voormalig teamgenoot Abdelhak Nouri. In de eerste 7 competitiewedstrijden in Singapore was Živković maar liefst 6 keer trefzeker, inclusief 2 doelpunten in het laatste duel van het seizoen.
Betcity Nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte van onze laatste promoties? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!