Artikel • • Leestijd 5 min

Spotlight: Davy Klaassen

Davy Klaassen maakte in de zomer van 2024 zijn rentree bij zijn grote liefde, Ajax. De middenvelder vertrok transfervrij bij Internazionale en maakte direct weer het verschil met een doelpunt. De 31-jarige aanvallende middenvelder heeft een indrukwekkende carrière opgebouwd. Tijd om Klaassen eens uitgebreid onder de loep te nemen!

Jeugdopleiding bij Ajax

Klaassen begon zijn voetbalavontuur in 1999 bij HVV de Zebra’s. Na een korte periode bij HSV Wasmeer werd hij opgenomen in de jeugdopleiding van Ajax. In 2011 maakte Klaassen zijn debuut in het eerste elftal van Ajax tijdens een Champions League wedstrijd tegen Olympique Lyon.

Eredivisie-debuut

Slechts een week na zijn Champions League-debuut maakte Klaassen ook zijn eerste minuten in de Eredivisie, in een wedstrijd tegen NEC. Na slechts 42 seconden scoorde hij zijn eerste doelpunt, wat hem de snelste scorende Ajax-debutant ooit maakte. In december 2011 tekende hij zijn eerste contractverlenging bij de club.

Belangrijke momenten bij Ajax

In december 2013 maakte Klaassen een hattrick tegen NAC Breda en scoorde zijn eerste Europese doelpunt in de Europa League tegen RB Salzburg. Zijn prestaties leverden hem een contractverlenging op tot 2018. In het seizoen 2013/2014 werd Ajax voor de vierde keer op rij landskampioen, en Klaassen werd met 10 doelpunten clubtopscorer én uitgeroepen tot Talent van het Jaar in de Eredivisie.

Aanvoerder en Gouden Schoen

In het seizoen 2015/2016 werd Klaassen benoemd tot aanvoerder van Ajax. Hij speelde zijn 100e wedstrijd voor de club in september 2015, maar het seizoen eindigde teleurstellend met het mislopen van de landstitel. Toch behaalde Klaassen een persoonlijk succes door de Gouden Schoen te winnen als beste speler van de Eredivisie.

Miljoenentransfer naar Everton

In de zomer van 2017 maakte Klaassen een droomtransfer naar Everton, dat €27 miljoen voor hem betaalde. Zijn tijd in Engeland bleek echter geen succes; onder trainer Ronald Koeman kreeg hij weinig speeltijd. Na het vertrek van Koeman en de komst van Sam Allardyce belandde Klaassen nog vaker op de bank, met een enkele invalbeurt tegen Brighton & Hove Albion in maart 2018.

Nieuw avontuur bij Werder Bremen

In de zomer van 2018 tekende Klaassen een contract bij Werder Bremen voor €15 miljoen. Hij maakte indruk in zijn debuutwedstrijd en kwam uiteindelijk tot 66 wedstrijden en 11 doelpunten voor de Duitse club.

Terugkeer bij Ajax

In oktober 2020 keerde Klaassen terug bij Ajax voor €11 miljoen. Hij maakte meteen weer een doelpunt in zijn eerste wedstrijd. In het seizoen 2021/2022 moest hij vaak genoegen nemen met een plek op de bank, omdat trainer Erik ten Hag Steven Berghuis de voorkeur gaf. Toch speelde Klaassen een rol in het succesvolle seizoen waarin Ajax de landstitel pakte en ongeslagen de groepsfase van de Champions League doorkwam.

Bijnaam ‘Mister 1-0'

Het seizoen 2022/2023 kende een stroeve start voor Klaassen, maar in de tweede seizoenshelft keerde hij terug in de basis. Op 1 oktober 2022 scoorde hij voor de 24e keer de openingsgoal voor Ajax, waarmee hij de bijnaam ‘Mister 1-0’ kreeg.

Transfer naar Internazionale

Voorafgaand aan het seizoen 2023/2024 maakte Klaassen een droomtransfer naar Internazionale. Hoewel hij vooral als invaller fungeerde, veroverde hij met de club de Italiaanse landstitel. Na één seizoen in Italië keerde hij in 2024 terug naar Ajax.

Klaassen in Oranje

Klaassen maakte op 5 maart 2014 zijn debuut in het Nederlands elftal tegen Frankrijk. Hij scoorde zijn eerste interlanddoelpunt in zijn tweede wedstrijd, tegen Spanje. Hoewel hij enkele eindtoernooien miste, maakte hij deel uit van de selectie voor het EK 2021 en het WK 2022. Uiteindelijk speelde hij 41 interlands en scoorde 10 doelpunten voor Oranje.
Promoties
Bekijk alle

type

EEN JAAR GRATIS WEDDEN

type

21 JACKPOT

type

BETCITY SPINNER