Nederlanders over de grens: China

Laatste update 03-09-2024

3 min leestijd

promotional image

Nǐ hǎo! We gaan weer eens over de grens en richten onze blik op de Chinese voetbalcompetities. Nederlandse voetballers zijn namelijk actief in alle hoeken van de wereld, en sommigen kiezen ervoor om hun carrière voort te zetten in de Aziatische competities. Op dit moment zijn er drie Nederlandse profvoetballers actief in China. Benieuwd welke spelers momenteel uitkomen in de China Super League of de Jia League? Check hieronder welke Nederlanders de Chinese velden domineren!

Chinese voetbalcompetities

China telt twee professionele voetbalcompetities. De beste teams spelen in de Chinese Football Association Super League, oftewel de China Super League. De hoogste competitie bestaat al sinds 2004. En ook op het tweede niveau zijn de profspelers actief. De tweede competitie gaat door het leven als de Jia League en de China League One. Het is niet verrassend dat er slechts drie Nederlanders in China voetballen. Dit komt door de strenge regels die gelden voor Chinese voetbalclubs. Een club mag namelijk maximaal vier buitenlanders contracteren en slechts drie van hen opstellen in een wedstrijd. Deze beperkingen zorgen ervoor dat het aantal buitenlandse spelers, waaronder Nederlanders, in de Chinese competitie beperkt blijft.

Deabeas Owusu-Sekyere (Cangzhou Mighty Lions)

Deabeas Owusu-Sekyere is één van de weinige Nederlanders die uitkomt in de Chinese voetbalcompetitie. De aanvaller is pas 25 jaar oud en heeft al heel wat clubs achter zijn naam staan. Owusu-Sekyere heeft een hobbelige route afgelegd. De voetballer kwam in zijn jeugd uit voor SC Amstelland United, AFC, Ajax en FC Twente. In 2017 kwam Owusu-Sekyere in de jeugdopleiding terecht van Leixões SC. In 2018 maakte de voetballer de overstap naar SC Freamunde. In 2020 koos de Nederlander voor een zeer opmerkelijke transfer naar Paide. Owusu-Sekyere speelde 52 duels in Estland en scoorde maar liefst 27 doelpunten. In de zomer van 2022 tekende de doelpuntenmaker een contract bij Cangzhou Mighty Lions. Owusu-Sekyere scoorde 4 doelpunten in 19 wedstrijden voor de Chinese voetbalclub.

Timo Letschert (Chengdu Rongcheng)

De bekendste naam in China is misschien wel Timo Letschert. De centrale verdediger begon zijn carrière bij FC Groningen. Letschert speelde vervolgens voor Roda JC en FC Utrecht. Vervolgens mocht de mandekker een lucratieve transfer maken naar het Italiaanse Sassuolo. Letschert beleefde geen goede periode in Italië en verkaste al snel naar Hamburger SV. Na een korte terugkeer in Nederland bij AZ begon de voetballer aan een kleine wereldreis. Letschert kwam uit voor Lyngby BK uit Denemarken en Gwangju FC uit Zuid-Korea. In 2024 tekende de Nederlander een contract bij het Chinese Chengdu Rongcheng.

Hector Hevel (Guangxi Pingguo Haliao F.C)

Hector Hevel doorliep de jeugdopleiding van ADO Den Haag. In 2014 mocht de middenvelder zijn debuut maken in het eerste elftal. Hevel speelde tussen 2014 en 2017 slechts 11 wedstrijden voor de Haagse club. In de zomer van 2017 maakte de speler de overstap naar AEK Larnaca. In 2020 koos Hevel voor een nieuw avontuur bij Andorra FC. Na drie seizoenen voor Andorra FC te hebben gespeeld vervolgde Hevel zijn carrière bij FC Cartagena. Dat werd geen succes en Hevel besloot het roer om te gooien. De middenvelder ging aan de slag bij Guangxi Pingguo Haliao F.C uit China.

Altijd als eerste op de hoogte van onze laatste promoties? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang 20 Free Spins!