Artikel • Sport • Leestijd 5 min

Spotlight: Wout Weghorst

In de zomer van 2024 wist Ajax vriend en vijand te verrassen met de komst van Wout Weghorst. De gedreven spits leek lange tijd zijn oude liefde FC Twente te verkiezen, maar koos uiteindelijk voor een avontuur in Amsterdam. De boomlange aanvaller neemt een schat aan ervaring met zich mee. Bij Ajax moet Weghorst de strijd aangaan met Brian Brobbey om een plek in de spits. Hieronder nemen we jullie mee door de indrukwekkende carrière van deze trefzekere aanvaller.

Persoonlijke informatie

Naam: Wout François Maria WeghorstGeboortedatum: 7 augustus 1992Geboorteplaats/land: Borne / NederlandLengte: 1.97mPositie: spitsVoet: rechtsNationaliteit: NederlandsHuidige club: AjaxContract tot: 1 juni 2026

Weghorst kiest voor Willem II

Weghorst speelde een bijzonder lange tijd op amateurniveau. De spits wist op jonge leeftijd het eerste elftal te bereiken van de voetbalclub RKSV NEO. Weghorst werd direct clubtopscorer en speelde zich in de kijker van andere amateurclubs. De aanvaller ging spelen bij DETO en werd daar ook een vaste basiskracht. Weghorst kwam op de radar te staan van meerdere professionele voetbalclubs. De speler koos uiteindelijk voor een nieuw avontuur bij Willem II. In Tilburg moest de doelpuntenmaker genoegen nemen met een plekje in de beloftenploeg. Alleen kreeg Weghorst ook bij de beloften vrijwel geen speeltijd.

Nieuwe kans bij FC Emmen

FC Emmen klopte aan de deur van Weghorst en de spits twijfelde geen moment. Op 10 augustus 2012 mocht de aanvaller zijn debuut maken in het betaalde voetbal tegen FC Dordrecht (1-1). Een maand later scoorde Weghorst zijn eerste doelpunt voor FC Emmen in het duel tegen BV Veendam (2-1). In zijn eerste seizoen noteerde Weghorst maar liefst 28 duels in de Eerste Divisie en scoorde daarin 8 doelpunten.

Transfervrij naar Heracles Almelo

In de zomer van 2014 kon Weghorst transfervrij vertrekken bij FC Emmen. De kopsterke speler koos voor een overstap naar Heracles Almelo. Begin augustus 2014 debuteerde de spits voor de club in het thuisduel tegen AZ (0-3). Uiteindelijk speelde Weghorst een tweetal seizoenen voor Heracles Almelo. In zijn laatste seizoen wist de club zich te kwalificeren voor Europees voetbal. Weghorst speelde 68 wedstrijden in het shirt van Heracles Almelo. De doelpuntenmaker was goed voor 22 goals.

Weghorst bij AZ Alkmaar

In juli 2016 versterkte de voetbalclub AZ zich met Weghorst. De fanatieke aanvaller tekende een contract voor vier seizoenen in Alkmaar. In november 2016 kwam Weghorst voor de eerste keer tot scoren voor zijn nieuwe werkgever. De spits scoorde het winnende doelpunten bij Dundalk FC (0-1) in de Europa League. Weghorst had duidelijk een seizoen nodig om zijn goede vorm te hervinden. In zijn tweede seizoen noteerde de Nederlander maar liefst 18 goals in de Eredivisie. AZ eindigde op de 3e plaats en wist de finale van de KNVB Beker te bereiken. Clubs uit het binnen- en buitenland toonde interesse in Weghorst. Uiteindelijk koos de speler voor een transfer naar VfL Wolfsburg.

Avontuur in de Bundesliga

In Duitsland groeide Weghorst uit tot een absolute smaakmaker. In het seizoen 2018/2019 speelde de aanvaller vrijwel alle competitiewedstrijden. Weghorst scoorde 17 doelpunten en werd de clubtopscorer van VfL Wolfsburg. De Duitse voetbalcompetitie leek goed bij de Nederlander te passen. In het seizoen 2020/2021 eindigde de club op de 4e plaats in de Bundesliga en kwalificeerde het zich voor de Champions League. Weghorst speelde 118 wedstrijden voor VfL Wolfsburg en scoorde 59 doelpunten. Enkel de aanvaller Edin Džeko kon betere cijfers overleggen en kwam 66 keer tot scoren in de Bundesliga.

Weghorst in de Premier League

Begin 2022 werd Weghorst verkocht aan Burnley. De Engelse voetbalclub betaalde €17,5 miljoen voor de doelpuntenmaker. In de Premier League wist de spits geen goede indruk te maken. Burnley beleefde een teleurstellend seizoen en degradeerde naar de Championship. In 20 wedstrijden wist de Nederlanders slechts twee doelpunten te scoren.

Huurperiodes

Weghorst vertrok in de zomer van 2022 op huurbasis naar Besiktas. De aanvaller speelde slechts een half seizoen voor de Turkse topclub. De topschutter speelde 16 wedstrijden voor Besiktas en scoorde 8 doelpunten. Ondanks de goede statistieken werd de deal met Burnley ontbonden. Dat had te maken met de interesse van Manchester United. Weghorst kreeg de kans om zich te gaan bewijzen bij de Engelse topclub, maar de spits wist daar niet in te slagen. In het seizoen 2023/2024 stond Weghorst onder contract bij TSG 1899 Hoffenheim. De international scoorde 7 doelpunten in 28 wedstrijden voor de Duitse voetbalclub.

Weghorst keert terug in de Eredivisie

In augustus 2024 vertrok Wout Weghorst definitief bij Burnley en koos hij voor een nieuw avontuur bij Ajax. De Amsterdamse club betaalde ‘slechts’ €2,38 miljoen voor de ervaren spits. Opvallend was dat Weghorst kort daarvoor nog had aangegeven graag naar FC Twente te willen vertrekken. Desondanks koos hij uiteindelijk voor een overstap naar de hoofdstad, waar hij een belangrijke rol hoopt te vervullen in de aanvalslinie van Ajax.

Weghorst in Oranje

In maart 2018 mocht Weghorst zijn eerste minuten maken in het Nederlands elftal. De aanvaller kwam als wisselspeler in het veld tegen Engeland (0-1). De twee volgende seizoenen maakte de spits geen onderdeel meer uit van Oranje. Desondanks maakte de aanvaller wel deel uit van de EK-selectie 2020. De spits scoorde in de EK-wedstrijd tegen Oekraïne. De nieuwe Ajax-spits werd als pinchhitter meegenomen naar het WK 2022. In de kwartfinale tegen Argentinië wist Weghorst hoogstpersoonlijk een 0-2 achterstand ongedaan te maken. De spits scoorde tweemaal in de laatste minuten van de wedstrijd. Uiteindelijk ging Oranje alsnog onderuit na strafschoppen. Weghorst wist zijn strafschop wel te benutten in de bloedstollend spannende penaltyreeks. Weghorst kwam ook tot scoren op het EK 2024 in Duitsland. De Nederlander scoorde in de groepswedstrijd tegen Polen de winnende treffer (2-1). Weghorst kwam als invaller in het veld en scoorde al na 137 seconden.

Statistieken van Weghorst

Promoties
Bekijk alle

type

EEN JAAR GRATIS WEDDEN

type

21 JACKPOT

type

BETCITY SPINNER