Spotlight: Sam Lammers

Laatste update 28-08-2024

3 min leestijd

promotional image

In juli 2024 maakte FC Twente bekend zich te hebben versterkt met Sam Lammers. De doelpuntenmaker werd voor €2,5 miljoen overgenomen van de Schotse topclub Rangers FC. Lammers werd op 30 april 1997 geboren in Tilburg en heeft al bij een groot aantal clubs gespeeld. In het seizoen 2023/2024 maakte Lammers een goede indruk bij FC Utrecht en dat leverde de spits een transfer op naar FC Twente.

Jeugdopleiding van PSV

Lammers speelde in zijn jonge jaren bij de amateurvereniging VOAB. Het talentje kwam al snel op de radar te staan van Willem II. De voetballer maakte de overstap naar de jeugdopleiding van de Tilburgse club in 2005. Een vijftal jaren later vertrok Lammers op 13-jarige leeftijd bij Willem II en ging voetballen bij PSV. In 2015 mocht Lammers een driejarig contract tekenen bij de Eindhovense voetbalclub. In datzelfde jaar debuteerde de spits in het betaalde voetbal. Lammers kreeg minuten in de wedstrijd van Jong PSV tegen Go Ahead Eagles. In augustus 2016 liet Lammers zijn kwaliteiten zien bij Jong PSV. De aanvaller wist viermaal tot scoren te komen tegen FC Den Bosch. Het beloftenteam won de wedstrijd met 5-4!

Debuut in het eerste elftal van PSV

In september 2016 mocht Lammers ook zijn officiële debuut maken in het eerste elftal van PSV. De spits speelde mee in de KNVB bekerwedstrijd tegen Roda JC (4-0). Een maand later mocht Lammers ook zijn eerste minuten maken in de Eredivisie tegen Heracles Almelo (1-1). In mei 2017 noteerde de doelpuntenmaker zijn eerste goal voor PSV in het duel tegen FC Groningen (1-1). Desondanks werd de jonge aanvaller geen vaste waarde in het eerste elftal. Dat veranderde in de zomer van 2017. De hoofdtrainer Phillip Cocu besloot het talent definitief over te hengelen naar het eerste elftal. In het seizoen 2017/2018 speelde Lammers een zevental wedstrijden voor de Eindhovense club.

Huurperiode bij sc Heerenveen

PSV besloot om de spits voor één seizoen te verhuren in 2018/2019. Lammers werd een vaste waarde in het basiselftal van sc Heerenveen. De aanvaller kwam tot 16 doelpunten voor de Friese club en scoorde onder andere twee doelpunten tegen Ajax. Het geweldige seizoen van Lammers was voldoende voor een terugkeer bij PSV. In de voorbereiding op het nieuwe seizoen raakte de doelpuntenmaker geblesseerd. Alleen in de 2e seizoenshelft wist Lammers zijn stempel te drukken.

Miljoenentransfer naar Atalanta Bergamo

In de zomer van 2020 maakte Lammers de overstap naar de Italiaanse voetbalclub Atalanta Bergamo. Zijn nieuwe werkgever betaalde maar liefst €10 miljoen voor de speler. Zijn nieuwe avontuur in Italië werd geen succes. Lammers speelde slechts één wedstrijd vanaf de aftrap en moest het voornamelijk doen met invalbeurten.

Huurperiodes in Duitsland en Italië

In het seizoen 2021/2022 kwam Lammers op huurbasis uit voor Eintracht Frankfurt. De aanvaller speelde 22 wedstrijden voor de Duitse voetbalclub en kwam daarin slechts tweemaal tot scoren. Een seizoen later speelde de Nederlander op huurbasis voor zowel Empoli als Sampdoria. Bij beide clubs wist Lammers geen potten te breken.

Transfer naar Rangers FC

Atalanta Bergamo besloot de spits voor een bedrag van €2,5 miljoen te verkopen aan Rangers FC. De Nederlandse aanvaller speelde 17 wedstrijden voor de Schotse club en kwam tot twee doelpunten. Dat kwam mede door de zware concurrentie. Lammers moest zowel Cyriel Dessers als Danilo Pereira da Silva voor zich dulden in Schotland.

Revanche in Utrecht

In de 2e seizoenshelft van het seizoen 2023/2024 speelde Lammers in het shirt van FC Utrecht. In de Eredivisie maakte de spits een goede indruk. Lammers kwam tot 19 wedstrijden voor FC Utrecht en noteerde daarin maar liefst 11 doelpunten. In maart 2024 scoorde Lammers in de wedstrijd tegen Almere City. Dat was het begin van een imposante reeks. Lammers scoorde namelijk 7 wedstrijden op rij voor FC Utrecht in de Eredivisie.

Transfer naar FC Twente

De goede periode van Lammers bij Utrecht FC bleef niet onopgemerkt. De doelpuntenmachine maakte voor een bedrag van €2,5 miljoen de overstap naar FC Twente. De aanvaller tekende een driejarig contract bij de club uit Enschede.

Altijd als eerste op de hoogte van onze laatste promoties? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!