back arrow

SPORT

Spotlight: Jordy Clasie

Laatste update 23-11-2023

5 min leestijd

thumbnail

Jordy Clasie werd op 27 juni 1991 geboren in Haarlem. De middenvelder speelt tegenwoordig zijn wedstrijden voor AZ. De Haarlemmer heeft al diverse mooie clubs achter zijn naam staan en speelde meerdere interlands in het Nederlands elftal. Clasie werd lange tijd ‘de Nederlandse Xavi’ genoemd en maakte in de zomer van 2023 bekend zijn contract bij AZ met één jaar te verlengen.

Jeugdopleiding van Feyenoord

Debuut bij Excelsior

Clasie keert terug bij Feyenoord

Nieuw avontuur in Engeland

Clasie in de Belgische voetbalcompetitie

Terugkeer in De Kuip

Transfervrij naar AZ

Wedden op AZ

Jeugdopleiding van Feyenoord

Clasie begon op jonge leeftijd met voetballen bij de amateurclub HVV DSK. Hij speelde zijn eerste wedstrijden met voetbalschoenen van Willem van Hanegem. De oud-voetballer was namelijk een goede vriend van zijn vader. Echter speelde Clasie niet lang bij de club, want al snel besloot het talentje om te gaan spelen voor HFC EDO. Clasie liet ook in zijn jongere jaren al zien over talent te beschikken. In 2000 kwam Clasie op de radar van de scouts van Feyenoord. Na enkele oefentrainingen mocht Clasie aansluiten in de jeugdopleiding van de Rotterdamse club. Bij Feyenoord verliep zijn tijd niet vlekkeloos. De toenmalige hoofd jeugdopleiding Henk van Stee was niet gecharmeerd van het Clasie, grotendeels vanwege zijn lengte. Een seizoen later vertrok Van Stee bij de club en werd zijn plaats ingenomen door Stanley Brard. De nieuwe hoofd jeugdopleiding zag het wel zitten in Clasie.

Debuut bij Excelsior

Clasie doorliep alle jeugdteams van Feyenoord en wist de landstitel te grijpen met Feyenoord B1 en A1. De Nederlander was in beide teams de aanvoerder. In de zomer van 2010 vertrok Clasie op huurbasis naar de stadsgenoot Excelsior. Uitgerekend tegen Feyenoord mocht de middenvelder zijn debuut maken in het betaalde voetbal. Excelsior versloeg Feyenoord in deze ontmoeting met 3-2. In augustus 2010 noteerde het talent ook gelijk zijn eerste doelpunt in de Eredivisie. Clasie kwam tot scoren in de wedstrijd tegen NEC. De middenvelder werd een basisspeler bij Excelsior en kwam in zijn eerste profseizoen tot maar liefst 32 wedstrijden.

Clasie keert terug bij Feyenoord

Na een succesvol seizoen in Kralingen mocht Clasie weer terugkeren bij Feyenoord. De verdedigende middenvelder raakte al snel geliefd bij de supporters. De rechtspoot mocht aanblijven bij de Rotterdamse topclub en de speler debuteerde in het eerste elftal tegen Excelsior. In datzelfde seizoen scoorde Clasie de winnende en enige treffer tegen FC Groningen (1-0). Clasie won de Zilveren Schoen en kon spreken van een uitzonderlijk goed debuutseizoen bij Feyenoord. In het voetbalseizoen 2012/2013 was Clasie een basisspeler bij Feyenoord en niet veel later ook de nieuwe aanvoerder. De speler maakte een imposante groei door en dat zorgde voor belangstelling uit de grote competities. Voetbalclubs zoals Juventus, AS Roma, AC Milan en Tottenham Hotspur hadden het oog laten vallen op de middenvelder. Desondanks besloot Clasie zijn contract bij Feyenoord te verlengen. In het volgende seizoen kwam Clasie tot 33 wedstrijden voor de Rotterdamse club en mocht de speler debuteren in het Nederlands voetbalelftal.

Nieuw avontuur in Engeland

In de zomer van 2015 besloot Clasie alsnog een transfer te maken naar een grote competitie. De Nederlander tekende een contract bij Southampton. De Engelse club betaalde €12.000.000 voor de middenvelder. Eind 2016 maakte Clasie zijn eerste treffer in de EFL Cup wedstrijd tegen Arsenal (2-0). In dat seizoen bereikte Southampton de finale van het bekertoernooi, waarin Manchester United een maatje te groot bleek te zijn.

Clasie in de Belgische voetbalcompetitie

In 2017 mocht Clasie weer vertrekken bij de Engelse club en werd er gekozen voor een huurperiode bij Club Brugge. In de Belgische competitie wist hij een goede indruk achter te laten, maar moest het vooral doen met invalbeurten. Club Brugge wist de landstitel te grijpen. Echter besloot de Belgische topclub om geen gebruik te maken van de optie tot koop.

Terugkeer in De Kuip

Clasie keerde weer terug bij Southampton, maar dat was van een zeer korte duur. In juli 2018 werd bekendgemaakt dat de middenvelder op huurbasis zou terugkeren bij Feyenoord. Clasie speelde nog één seizoen voor de Rotterdamse club en mocht ruim 40 duels spelen. Clasie kwam één keer tot scoren in het seizoen 2018/2019 en dat was in het gewonnen duel tegen PEC Zwolle (3-0).

Transfervrij naar AZ

In 2019 mocht Clasie transfervrij vertrekken en tekende de speler een tweejarig contract bij AZ. In zijn eerste seizoen was AZ een grote titelkandidaat, maar werd de competitie vanwege de corona pandemie stilgelegd en geannuleerd. Clasie groeide desondanks uit tot een vaste basiskracht bij de club uit Alkmaar. In het seizoen 2021/2022 speelde de voetballer maar liefst 46 duels voor AZ. Sinds 2022 is Clasie de aanvoerder van het Alkmaarse voetbalteam. In 2023 verlengde Clasie zijn contract voor de tweede keer bij AZ.

Wedden op AZ

Jij kan bij BetCity een weddenschap afsluiten op de wedstrijden van AZ. De Alkmaarse club speelt in de Eredivisie, KNVB Beker en de UEFA Conference League. Daardoor zijn er ook dit seizoen weer tientallen wedstrijden van AZ beschikbaar voor een online weddenschap. Wedden op AZ kan zowel pre-match als live, bijvoorbeeld via de gratis BetCity app!
Betcity Nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte van onze laatste promoties? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!