Spotlight: Jens Toornstra

Laatste update 28-08-2024

4 min leestijd

promotional image

Jens Toornstra is langzamerhand uitgegroeid tot een icoon in de Eredivisie. De middenvelder werd op 4 april 1989 geboren in Leiderdorp en staat momenteel onder contract bij FC Utrecht. Toornstra speelde al diverse clubs uit de Eredivisie en mocht debuteren in het Nederlands elftal. Wij nemen de imposante carrière van Toornstra met jullie door!

Toornstra bij Alphense Boys

Toornstra bracht een groot deel van zijn jeugd door in Ter Aar. Op jonge leeftijd ging het talentje bij de lokale amateurvereniging TAVV spelen. Het duurde niet lang voordat Toornstra werd gescout door Alphense Boys. De middenvelder speelde tot zijn 20e levensjaar voor de club, maar studeerde daarnaast ook Fiscale Economie. Kees Jansma zag het wel in de speler zitten en liet zijn naam vallen bij ADO Den Haag.

Profdebuut bij ADO Den Haag

De Haagse club had weinig bedenktijd nodig en besloot Toornstra aan zich te binden voor 2,5 jaar. Dat bleek een schot in de roos. Toornstra werd een vaste waarde in het eerste elftal en speelde alle wedstrijden in zijn debuutseizoen voor ADO Den Haag. Het leverde Toornstra zelfs een uitnodiging op voor Jong Oranje. ADO Den Haag besloot het contract van de speler in mei 2021 te verlengen.

Transfer naar FC Utrecht

Bein 2013 vertrok Toornstra bij ADO Den Haag en koos de middenvelder voor nieuw avontuur in Utrecht. De speler tekende een vierjarig contract bij FC Utrecht. In zijn debuutwedstrijd voor zijn nieuwe werkgever was Toornstra meteen belangrijk met een doelpunt en twee assists. FC Utrecht won met 2-4 op bezoek bij FC Twente. De talentvolle middenvelder speelde tussen 2013 en 2014 uiteindelijk 48 wedstrijden voor de club en kwam daarin tot 18 doelpunten.

Miljoenentransfer naar Feyenoord

Toornstra maakte een geweldige groei door en dat leverde de voetballer een transfer op naar Feyenoord. De Rotterdamse voetbalclub betaalde een bedrag van €3,5 miljoen voor de speler. En ook bij Feyenoord werd Toornstra een belangrijke kracht in het eerste elftal. In april 2016 won Toornstra met zijn werkgever de KNVB Beker, waarna in het seizoen 2016/2017 ook de landstitel werd gewonnen. In het kampioensseizoen was Toornstra ongekend belangrijk voor Feyenoord met 14 doelpunten en 9 assists.

Champions League en de Conference League

Feyenoord begon goed aan het seizoen 2017/2018 door de Johan Cruijff Schaal te veroveren. Daar bleef het niet bij, want de ploeg wist ook opnieuw de KNVB Beker te winnen. Toornstra mocht in 2017 debuteren in de Champions League wedstrijd tegen Manchester City. Jarenlang was Toornstra één van de sterkhouders bij Feyenoord. In het seizoen 2021/2022 wist de speler van de Rotterdamse club de finale van de Conference League te bereiken. Toornstra moest in de finale alleen wel plaatsnemen op de bank en kreeg enkel speelminuten als wisselspeler. Feyenoord verloor de finale met 1-0 van AS Roma.

Terugkeer bij FC Utrecht

In de zomer van 2022 mocht Toornstra transfervrij vertrekken bij Feyenoord. De middenvelder was onder de leiding van Arne Slot niet meer zeker van een basisplaats. Korte tijd later tekende Toornstra een nieuw contract bij zijn oude liefde FC Utrecht. In zijn eerste seizoen scoorde Toornstra direct een belangrijk doelpunt in de thuiswedstrijd tegen uitgerekend Feyenoord (1-1).

Toornstra in Oranje

Eind 2012 maakte Toornstra onderdeel uit van het Nederlands elftal. De middenvelder werd opgeroepen door bondscoach Louis van Gaal, maar enkel om de selectie tijdens de trainingen te versterken. In 2013 mocht Toornstra voor de eerste keer ‘echt’ aansluiten bij het nationale voetbalteam. Op 7 juni 2013 debuteerde Toornstra in Oranje tegen Indonesië. Toornstra kwam tot 4 interlands en wist daarin geen doelpunt te noteren.

Altijd als eerste op de hoogte van onze laatste promoties? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!