Spotlight: Alen Halilović

Laatste update 28-08-2024

4 min leestijd

promotional image

Een van de opvallendste spelers in de Eredivisie is Alen Halilović. De middenvelder speelt zijn wedstrijden voor Fortuna Sittard en stond ooit te boek als één van de grootste Kroatische talenten aller tijden. De aanvallend ingestelde speler mocht op 16-jarige leeftijd al zijn debuut maken in het nationale voetbalelftal van Kroatië. Halilović is een bekende naam in eigen land, aangezien zijn vader Sejad Halilović ook een international was. Hieronder kom je nog meer te weten over Alen Halilović!

Persoonlijke informatie

Naam: Alen HalilovićGeboortedatum: 18 juni 1996Geboorteplaats/land: Dubrovnik / Kroatië Lengte: 1,69mPositie: aanvallende middenvelderVoet: linksNationaliteit: Kroatisch Bijnaam: GuajlilovićHuidige club: Fortuna SittardContract tot: 30 juni 2026

Jeugdopleiding van GNK Dinamo Zagreb

Halilović werd al op jonge leeftijd ontdekt door de voetbalclub GNK Dinamo Zagreb. De doelpuntenmaker mocht in de zomer van 2012 zijn allereerste profcontract tekenen bij de Kroatische club. Enkele maanden later debuteerde de speler in het eerste elftal. De middenvelder was op dat moment pas 16 jaar oud. Een speelronde later noteerde Halilović zijn eerste doelpunt in het betaalde voetbal. Daarnaast schreef Halilović geschiedenis door de jonge speler ooit te worden in de UEFA Champions League. De Kroaat kreeg speeltijd in de Champions League-wedstrijd tegen Paris Saint-Germain.

Transfer naar FC Barcelona

Het grote talent werd in 2014 opgepikt door het grote FC Barcelona. De Spaanse club betaalde €2,2 miljoen voor de Kroaat. In eerste instantie moest Halilović zijn minuten gaan maken in FC Barcelona B, oftewel het tweede elftal. Ondanks goede prestaties speelde Halilović geen minuut in het eerste elftal. Dat kwam mede door een zware knieblessure. De Catalaanse topclub besloot Halilović te gaan verhuren.

Debuut in de La Liga

In de zomer van 2015 tekende Halilović een contract bij Sporting de Gijón. De middenvelder kreeg bij de promovendus de kans om zich te tonen op het hoogste Spaanse voetbalniveau. Halilović speelde 37 wedstrijden voor de club. Daarin noteerde de speler 5 doelpunten en 5 assists. Sporting de Gijón eindigde op de 17e plaats in de La Liga en wist ternauwernood handhaving te realiseren op het hoogste niveau.

Miljoenentransfer naar Hamburger SV

De prestaties van Halilović bleven niet onopgemerkt. De Kroaat werd in juli 2016 voor een bedrag van €5 miljoen verkocht aan Hamburger SV. Halilović speelde in de 1e seizoenshelft bij de Duitse club slechts 6 wedstrijden. Het Duitse avontuur eindigde in een teleurstelling. Halilović werd in de winterstop alweer voor 1,5 seizoen verhuurd aan UD Las Palmas. Uiteindelijk speelde Halilović in totaal 39 duels voor de Spaanse club.

Italiaanse avontuur

In 2018 werd bekendgemaakt dat Halilović werd verkocht aan AC Milan. De speler kreeg amper speelminuten bij de Italiaanse topclub en ook nu werd er gekozen voor een huurtransfer. De Krooat mocht het seizoen uitspelen bij Standard Luik. In 14 wedstrijden noteerde Halilović slechts één assist bij de Belgische voetbalclub. In september 2019 koos de talentvolle speler voor een huurperiode bij sc Heerenveen in de Eredivisie. In 20 duels kwam Halilović tot één doelpunt voor de Friese club. Eenmaal teruggekeerd bij AC Milan werd het contract van Halilović ontbonden en mocht de speler transfervrij vertrekken.

Halilović in de Championship

In 2020 werd Halilović de nieuwe aanwinst van Birmingham City. In 17 duels kwam de middenvelder tot één doelpunt. Een seizoen later kwam de Kroatische voetballer wederom uit in de Championship, ditmaal voor Reading. Halilović wist geen potten te breken in Engeland en keerde terug naar de Kroatische competitie. Echter verliep het seizoen 2022/2023 bij HNK Rijeka alles behalve naar wens.

Wederopstanding in Sittard

In 2023 werd Alen Halilović gepresenteerd bij Fortuna Sittard. Een gouden greep, want de middenvelder groeide uit tot een van de smaakmakers in de Eredivisie. Halilović speelde in het seizoen 2023/2024 maar liefst 27 wedstrijden en was daarin goed voor 5 doelpunten en een tweetal assists. Ook dit seizoen is Halilovic lekker op dreef met 2 doelpunten in zijn eerste 2 wedstrijden. Misschien neem jij hem volgende keer wel op in jouw lijstje met doelpuntenmakers? Speel Slimmer!

Alle statistieken van Alen Halilovic

Altijd als eerste op de hoogte van onze laatste promoties? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!