Hoe lang duurt een hockeywedstrijd?

Laatste update 28-08-2024

3 min leestijd

promotional image

In Nederland is voetbal de populairste sport, maar ook hockey staat hoog op het lijstje! In het land zijn er meer dan 320 hockeyverenigingen te vinden en beoefenen ruim 250.000 liefhebbers de balsport. Nederland is dan ook op internationaal een grootmacht in de hockeywereld. Desondanks zijn er nog altijd veel sportliefhebbers die weinig weten over hockey. Een veelgestelde vraag is dan ook hoe lang een hockeywedstrijd duurt!

Speeltijd van een hockeywedstrijd

Normaliter duurt een hockeywedstrijd exact 70 minuten. Het gaat om een viertal kwarten van 17,5 minuten. Na ieder kwart krijgen de teams een korte pauze van twee minuten. Enkel tussen het tweede en het derde kwart gaat om een pauze van vijf minuten. De internationale hockeywedstrijden duren 60 minuten. Het gaat dan om wedstrijden op de Olympische Spelen, de World League en de Champions Trophy. Eigenlijk duren alle wedstrijden van de Oranje mannen en de Oranje vrouwen exact 60 minuten. Er worden vier kwarten gespeeld van 15 minuten. Er zit een kleine pauze tussen de kwarten. In de rust krijgen de teams een pauze van 10 minuten.

Zuivere speeltijd bij hockey

De meeste voetbalwedstrijden kennen blessuretijd, dat is niet het geval bij hockeywedstrijden. Hockey kent enkel zuivere speeltijd. Mocht een speler geblesseerd raken en verzorging nodig hebben, dan zal de klik worden stilgezet. Dat is het ook het geval bij een strafcorner of wanneer een team een doelpunt viert.

Shoot-out bij hockey

Er zijn veel hockeywedstrijden die niet in een gelijkspel kunnen eindigen. Mocht een wedstrijd in een gelijkspel eindigen, dan zal er geen extra tijd om de hoek komen kijken. De teams krijgen direct te maken met een bloedstollend spannende shoot-out. De beide teams mogen vijf spelers aanwijzen en die krijgen 8 seconden de tijd om een doelpunt te realiseren. De spelers starten vanaf de 23 meterlijn en mogen op de keeper aflopen en moeten binnen de 8 tellen tot een schot komen. Eventueel kan er nog een sudden death voorkomen bij een hockeywedstrijd!

Altijd als eerste op de hoogte van onze laatste promoties? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!