back arrow

SPORT

9-darter, oche, darteritus en nog meer dartstermen die je moet kennen

Laatste update 14-03-2024

5 min leestijd

promotional image

Zit je lekker een potje tijdens het WK Darts te kijken, vliegen naast de pijlen ook de termen je om de oren. Een 9-darter? De oche? Wegzetten? Wat betekent dat allemaal? Geen zorgen, wij leggen het uit!

Big Fish

Dit is een checkout van 170 punten, tevens de hoogst mogelijke finish. Je kunt deze alleen gooien met triple 20, triple 20 en bullseye.

Bucket of nails

Geen enkele darter zit hier op te wachten, want deze term betekent dat je drie pijlen in de 1 hebt gegooid. Niet best...

Ton & Ton plus

Een score van 100 wordt een ton genoemd. Een ton plus is een score boven de 100.

9-darter

Het woord zegt het eigenlijk al. Deze term betekent dat een speler de perfecte leg gooit en met 9 pijlen op 0 eindigt. Er staat bij veel toernooien dan ook een extra prijs op deze prestatie.

Bouncer

Wanneer een gegooide pijl via het ijzer van het bord terugkaatst en dus helaas 0 punten oplevert.

Bust

Als een speler een hogere score gooit dan hij eigenlijk nog moet. Dit wordt ook wel 'jezelf doodgooien' genoemd.

Checkout

Het winnen van een leg, door de juiste dubbel te raken. Dit wordt ook wel 'uitgooien' genoemd.

Bull

De bullseye is vrij bekend, namelijk het midden van het bord. De groene ring hier omheen, heet de bull. Deze is 25 punten waard.

Tops

De gangbare term voor dubbel 20. Dit komt, omdat het het bovenste vakje van het dartbord is.

Darteritus

Dit is een aandoening waar al flink wat darters last van hebben gehad. Kortgezegd betekent het dat de darter moeite heeft om de pijl op het juiste moment los te laten. Onder andere de Nederlanders Albertino Essers en Berry van Peer hadden hier last van.

Oche

Dit is het gebied tussen de darters en het bord. Een darter mag met zijn voet niet op dit gebied staan terwijl hij gooit.

Match dart

De pijl waarmee de speler de wedstrijd zou kunnen winnen.

Flight

Het plasticje achterop de dartpijl, vaak gepersonaliseerd in de kleuren en met de naam/logo's van de darter. De flight zorg ervoor dat een pijl mooi vliegt en niet alle kanten op 'zwabbert'.

Leg

Dit kun je het beste vergelijken met een set bij tennis. Het is een onderdeel van de wedstrijd die een darter kan winnen. Al een darter genoeg legs wint, wint hij de set.

Set

De sets bij darten zijn eigenlijk hetzelfde als bij tennis. Als een darter genoeg legs wint, wint hij een set. Als hij genoeg sets wint, wint hij de wedstrijd.

Wegzetten

Als een speler een score neerzet zodat hij de volgende beurt uit kan gooien.
Betcity Nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte van onze laatste promoties? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!