back arrow

SPORT

March Madness: hét basketbaltoernooi met sterren van de toekomst

Laatste update 21-03-2024

5 min leestijd

promotional image

Basketballiefhebbers over de hele wereld zitten in maart op het puntje van hun stoel. Dan is het namelijk tijd voor March Madness! Tijdens dit toernooi zien we de sterren van de toekomst aan het werk en worden grote talenten ontdekt.

Het draait tijdens March Madness allemaal om college basketbal. Alle grote talenten van het wereldwijde basketbal, die we nu in de NBA of tijdens het WK Basketbal zien schitteren, zijn ooit begonnen in hun studententijd. Het is dus niet gek dat de echte liefhebbers hun ogen altijd goed openhouden in de zoektocht naar de nieuwe, grote sterren van de toekomst. De maand maart is, vanwege deze March Madness, al met al een periode om je vingers bij af te likken!

Eindtoernooi tijdens March Madness

Er doen 358 scholen mee op het hoogste niveau van college basketbal, maar hiervan blijven er slechts 68 over voor het eindtoernooi tijdens March Madness. De teams kwalificeren zich hiervoor op twee verschillende manieren. Enerzijds is er aan het einde van het reguliere seizoen een toernooi waarmee teams zich kunnen plaatsen, anderzijds kiest een 12-koppige jury op basis van statistieken en prestaties ook 36 teams die mee mogen doen. Dit wordt Selection Sunday genoemd en vindt altijd plaats op de laatste zondag voor de start van March Madness. De 68 gekwalificeerde teams worden gesorteerd op basis van kwaliteit. De acht 'minste' teams spelen eerst de First Four-ronde, waarbij de verliezers direct worden uitgeschakeld. De 64 teams die dan overblijven worden in vier verschillende kleinere toernooien ingedeeld, waar ze in een knock-outsysteem spelen totdat er in elk toernooi 1 winnaar overblijft. Die 4 winnaars treffen elkaar tijdens de Final Four.

March Madness finale

Deze Final Four spelen op 6 april de halve finales tegen elkaar, waarna op 8 april de finale (en troostfinale) volgen. De uitkomst is dan één team dat zich tot kampioen van de NCAA Division One mag kronen.

Nederlanders tijdens March Madness

Vind je het nou leuk om Nederlanders in actie te zien? Let dan goed op! Er doen maar liefst 40 (!) talenten mee op dit hoogste niveau van college basketbal. Deze 24 mannen en 16 vrouwen doen hun uiterste best om het eindtoernooi te bereiken en een gooi naar de titel te doen. Zien we wellicht een Nederlander stralen?

March Madness 2024 speelschema

  • Selection Sunday: 17 maart
  • First Four: 19 & 20 maart
  • Ronde 1: 21 & 22 maart
  • Ronde 2: 23 & 24 maart
  • Achtste finales: 28 & 29 maart
  • Kwartfinales: 30 & 31 maart
  • Final Four: 6 april
  • Finale: 8 april
Betcity Nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte van onze laatste promoties? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!