Waarom stijgen of zakken de odds?
Laatste update 28-08-2024
5 min leestijd
Je bent ongetwijfeld bekend met dit fenomeen. De odds schommelen alle kanten op en kunnen met de dag, uur of zelfs met de minuut verschillen. Wat is hiervan de oorzaak?
Er zijn meerdere oorzaken waarom de odds kunnen veranderen. Wij zetten de belangrijkste items voor jou op een rijtje.
The Crowd
De invloed van de spelers, ook wel 'the crowd' genoemd, is enorm. Als er veel mensen wedden op een bepaalde uitkomst, dan zullen de odds dalen voor die uitkomst.
Stel dat de quotering voor Ajax tegen Feyenoord 1.60 is voor een zege. Als er dan ineens 50.000 mensen op een overwinning van Feyenoord inzetten, is de kans groot dat de quotering stijgt naar 2.00 of hoger en dat odds voor Feyenoord dalen.
Vooral in de Schoten Markt bij voetbalwedstrijden stijgen en dalen deze odds enorm snel. Op het moment dat deze beschikbaar aan de markt wordt gesteld, wordt hier veel op gewed. Dit heeft simpelweg een enorme invloed op de odds, wat er al snel voor zorgt dat de value verdwijnt. Prestaties
Als een team of speler bijvoorbeeld goed presteert en een reeks overwinningen boekt, kunnen de odds voor dat team of die speler dalen, omdat ze als favoriet worden beschouwd. Aan de andere kant kunnen de odds stijgen als een team of speler te maken krijgt met mindere prestaties. Dit weerspiegelt de verminderde kans op succes.
Blessures
Daarnaast zijn blessures en schorsingen altijd belangrijke items in de sportwereld. De blessure van Lionel Messi is hier een mooi voorbeeld van. Inter Miami was met de aanwezigheid van de Argentijn altijd de favoriet, maar toen de linkspoot wegviel met een blessure vielen de prestaties van de Amerikanen enorm tegen en daalden de odds al gevolg.Het is dan ook enorm belangrijk om het laatste nieuws in de gaten te houden, zodat je snel op deze gebeurtenis in kan spelen.