back arrow

SPORT

Topscorer Eredivisie

Laatste update 07-06-2024

8 min leestijd

promotional image

De spanning in de Eredivisie in de strijd om de landstitel is al een tijdje verdwenen, maar de jacht op de topscorerstitel op het hoogste niveau van Nederland draait op volle toeren. Zowel Vangelis Pavlidis, Luuk de Jong als Santiago Giménez maakt nog altijd werk van deze eretitel. Wie wordt er dit seizoen de topscorer van de Eredivisie?

Topscorers Eredivisie 23/24

De spanning dit seizoen om de topscorerstitel in de Eredivisie is om te snijden. Pavlidis, De Jong en Giménez staan op een aantal doelpunten waar je 'u' tegen zegt. Pavlidis en De Jong staan na 30 speelrondes op maar liefst 26 doelpunten. De strijd op de topscorerstitel lijkt dan ook tussen deze 2 spitsen te gaan, zo zit Giménez in een vorm dip. De Mexicaan scoorde in de eerste seizoenshelft 18 keer, maar was sindsdien slechts driemaal trefzeker.
In de ogen van de bookmakers is De Jong de favoriet om de topscorerstitel in de wacht te slepen. Als de oud-spits van het Nederlands elftal de meeste doelpunten in de Eredivisie scoort dit seizoen, dan levert dat je 1.80 keer je inzet op. Pavlidis volgt op 2.00 keer je inzet, terwijl een topscorerstitel van Giménez je 51.00 keer je inzet oplevert. Aan het einde van het seizoen wordt de nummer of worden de nummers één van de topscorerslijst van de Eredivisie geëerd met de Willy van der Kuijlen-trofee. Lees hier alles over de topscorer(s) van de Premier League!

Verrassingen topscorers Eredivisie

Opvallende spelers in de top 10 topscorers Eredivisie zijn Sem Steijn, Magnus Mattsson, Kaj Sierhuis, Lennart Thy en Thomas Robinet.
Steijn was vorig seizoen 'slechts' 6 keer trefzeker. Dit seizoen staat de teller na 26 wedstrijden al op 12 goals. Alleen Pavlidis, De Jong, Giménez en Brobbey wisten in het seizoen 2023/24 in de Eredivisie vaker het net te vinden dan de zoon van oud-Ajax-trainer Maurice Steijn. Zijn prestaties betalen zich (letterlijk) echter nog niet uit, zo verdienen maar liefst 14 spelers bij FC Twente meer dan Steijn. Hier lees je het salaris van de Nederlands middenvelder.
Mattsson draaide bij NEC een geweldige eerste seizoenshelft. In 19 duels was de Deen als aanvallende middenvelder maar liefst 11 keer trefzeker. Dit bleef in het buitenland echter ook niet onopgemerkt en zo telde FC Kopenhagen in de winterstop €4,25 miljoen neer voor de diensten van Mattsson. De 24-jarige spelmaker lost Björn Vleminckx na 12,5 jaar af als duurst verkochte speler van de Nijmeegse club. De verkoop van de Deen is een enorme boost voor de begroting van NEC.
Op de zevende plek op de lijst van topscorers Eredivisie is Sierhuis terug te vinden. Met 11 goals kent Sierhuis een uitstekend seizoen. Het merendeel van zijn doelpuntentotaal wist de 25-jarige spits na de winterstop te maken. In de laatste 4 duels was de Nederlander - waaronder een treffer tegen zijn oude liefde Ajax - maar liefst 6 keer trefzeker.
Op plek 8 van de topscorerslijst volgt Van Wolfswinkel. De inmiddels 35-jarige spits is na het vertrek van Manfred Ugalde een vaste waarde bij FC Twente en dit betaalt zich uit. De teller voor Van Wolfswinkel staat dit seizoen in de Eredivisie op 11 treffers. De oud-spits van FC Basel staat voor een belangrijk keuzemoment nu zijn contract afloopt komende zomer, waardoor de club en speler moeten beslissen over een mogelijke verlenging.
We sluiten de top 10 af met spitsen van promovendi: Thy en Robinet. De Duitse spits van PEC Zwolle was vorig seizoen in de Keuken Kampioen Divisie maar liefst 23 keer trefzeker en dit seizoen staat de teller voor de 32-jarige aanvaller in de Eredivisie ook al op 10 goals. Robinet was dit seizoen in dienst van Almere City al 9 keer trefzeker.

Topscorer Eredivisie aller tijden

PSV-legende Willy van der Kuijlen is de topscorer aller tijden van de Eredivisie. De oudgediende was op het hoogste niveau van Nederland maar liefst 311 keer trefzeker. Van der Kuijlen had hiervoor 544 Eredivisie wedstrijden nodig.
Ruud Geels is op de tweede plek terug te vinden. De oud-speler van onder meer Ajax en Feyenoord wist in 394 duels 266 keer het net te vinden. De top 3 wordt afgesloten met de enige echte Johan Cruijff. De laatstgenoemde speelde in de Eredivisie voor Ajax en Feyenoord en was in 308 wedstrijden 218 keer trefzeker. Cruijff heeft de hoogste goal-ratio in de top 20 van deze lijst in de Eredivisie. De Nederlander scoorde op het hoogste niveau van ons land gemiddeld gezien 0.71 keer per wedstrijd.
In de top 10 van de topscorers aller tijden in de Eredivisie is één speler terug te vinden die nog altijd actief is: Luuk de Jong. De Jong speelde in Nederland voor De Graafschap, FC Twente en natuurlijk PSV. Na 298 duels in de Eredivisie staat de teller voor de kopsterke spits op 171 doelpunten. Het aantal goals van Sjaak Swart (173), Leo van Veen (176) en Peter Houtman (179) liggen voor De Jong binnen handbereik. Alles wijst erop dat De Jong zijn positie in dit lijstje in de nabije toekomst gaat verbeteren. We hebben ook alle topscorers Nederlands Elftal voor je op een rijtje gezet!

Veelgestelde vragen (FAQ)

Bekijk hieronder de antwoorden op de veelgestelde vragen omtrent de Eredivisie.

Wie is de topscorer van de Eredivisie?

Na 26 speelrondes in de Eredivisie is Pavlidis met 23 doelpunten de topscorer. De AZ-spits draait een uitstekend seizoen en laat hiermee De Jong en Giménez achter zich. De aanvalsleiders van PSV en Feyenoord staan op respectievelijk 22 en 21 doelpunten. Ajax-spits Brian Brobbey staat dit seizoen in de Eredivisie op 16 treffers. Een topscorerstitel voor Brobbey levert je bij BetCity maar liefst 51.00 keer je inzet op.

Wanneer begint de Eredivisie?

Het Eredivisie-seizoen 23/24 loopt van vrijdag 11 augustus 2023 tot en met zondag 19 mei 2024. Hierna volgt nog de play-offs van de Eredivisie, voor zowel een ticket voor Europees voetbal als degradatie naar de Keuken Kampioen Divisie.
Volgend seizoen start de Eredivisie op 9 augustus 2024. De laatste speelronde van het 24/25 seizoen in de Eredivisie vindt plaats op 18 mei 2025.

Wat is de stand in de Eredivisie?

Dit seizoen plaatsen de bovenste 2 ploegen op het hoogste niveau van de Nederlandse competitie zich voor de groepsfase van de UEFA Champions League. In dit artikel lees je de verdeling van de Europese tickets. De stand in de Eredivisie is als volgt:
Betcity Nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte van onze laatste promoties? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!