Prijzengeld Olympische Spelen 2024

Laatste update 28-08-2024

3 min leestijd

promotional image

De topsporters halen jarenlang alles uit de kast en hebben één doel: het bereiken van de Olympische Spelen! Een hoger podium voor de sporters bestaat er niet. Alleen is enkel de deelname op financieel vlak niet voldoende voor veel sporters. Een startpremie is niet aanwezig voor de olympiërs. De Nederlandse atleten moeten namelijk een medaille winnen om een deel uit de prijzenpot op te mogen eisen. De medaillebonus kan voor veel topsporters het grote verschil maken. Pieken op het juiste moment is pure noodzaak!

Prijzengeld voor een Olympische medaille

De Nederlandse olympiërs hebben te maken gekregen met nieuwe strikte voorwaarden rondom de eventuele medaillebonus. De voorwaarden zijn opgesteld door het NOC*NSF. Enkel bij een medaille kan een atleet in aanmerking komen voor de geldbonus. Het NOC*NSF keert het prijzengeld uit aan de Nederlandse atleten.

Gouden medaille

Een Nederlandse olympiër ontvangt €30.000 voor een gouden medaille. Het maximale bedrag zal worden toegekend bij een gouden medaille op de Olympische Spelen in Parijs. Atleten die genoegen moeten nemen met een zilveren medaille ontvangen een bedrag van €22.500, gevolgd door een bonus van €15.000 bij een bronzen medaille. De atleet dient ook nog belasting te betalen over de medaillebonus.

Maximale medaillebonus

Atleten konden op de Olympische Spelen 2020 nog hogere bedragen winnen. De sporters kregen de medaillebonus uitgekeerd over alle gewonnen plakken. De Nederlandse trots Sifan Hassan won drie medailles en mocht een winstpremie van €55.000 mee naar huis nemen. Meerdere medailles winnen op de Olympische Spelen 2024 heeft geen enkel effect op het prijzengeld. Een atleet kan maximaal €30.000 verdienen op de Spelen in Parijs!

Prijzengeld in teamverband

Natuurlijk zijn er ook diverse sporten die in teamverband worden beoefend. Er moet gedacht worden aan de estafette en zelfs handboogschieten. Een olympiër ontvangt een lager bedrag wanneer hij of zij een Olympische medaille wint in teamverband. Gouden medailles zijn goed voor €11.000, terwijl zilver slechts €8.000 oplevert. De bronzen plak levert nog €5.000 op in teamverband op de Olympische Spelen.

Hoeveel geld van alle inkomsten gaat naar de sporters?

Het Internationaal Olympisch Comité was op de Olympische Spelen 2020 nog de grote winnaar. De organisator haalde namelijk €4 miljard op met de Spelen. Een beperkt deel van €500 miljoen ging uiteindelijk naar de sporters. Dat zorgde voor de nodige kritiek van diverse sportbonden. Het is nog onduidelijk hoe de verdeling van de inkomsten eruit zal komen te zien in 2024!

Extra bonus van de wereldatletiekbond

In de atletiek kunnen de atleten tijdens de Olympische Zomerspelen 2024 meer prijzengeld ophalen. Naast de medaillebonus staat er nog een bonusprijs klaar voor de atleten. De World Athletics (wereldatletiekbond) heeft een extra bonus klaarstaan voor de winnaars van Olympisch goud in de atletiek. Het betreft een extra geldprijs van maar liefst €46.000. Hetzelfde bedrag van de atletiekbond is tevens beschikbaar voor teamsporten, al zal het team het totale bedrag onderling moeten verdelen.

Olympische medailles in 2020 (Nederland)

De Nederlandse ploeg won op de Olympische Spelen 2020 maar liefst 36 medailles. Nederland eindigde op een knappe 7e plaats op de medaillespiegel. Er werd 10 keer goud gewonnen. De Olympisch kampioenen werden dan ook in het zonnetje gezet met een bonus. Er waren meer medaillewinnaars. Er werd bijvoorbeeld 12 keer zilver gewonnen. De meeste atleten wonnen brons, namelijk 14 keer. Het is nog maar de vraag of de Olympische ploeg deze prestaties kan overtreffen in 2024!

Medaillebonussen in andere landen

In andere landen kunnen de atleten nog veel hogere medaillebonussen winnen. In Frankrijk ontvangt de winnaar van een gouden medaille een prijs van €65.000, datzelfde bedrag gaat tevens naar de coach van de winnaar. De atleten uit Singapore ontvangen bij een Olympische gouden plak een bonus van €700.000. Er is echter nog een uitschieter. In 2021 won een Filipijnse gewichtshefster de eerste gouden medaille ooit voor zijn land. De atleet kreeg niet alleen een duizelingwekkend bedrag, maar ook een nieuwe woning en een stuk grond. In Groot-Brittannië, Zweden en Noorwegen moeten de atleten het doen met de eer. De sportbonden in deze landen keren helemaal geen medaillebonussen uit!

Altijd als eerste op de hoogte van onze laatste promoties? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!